Det er DNT i samarbeid med Riksantikvaren som har åpnet Nordmannsslepa over Vegglifjell som historisk vandrerute.
En bit norgeshistorie
Gjennom tusenvis av år har folk brukt Hardangervidda som ferdselsåre for å reise mellom Østlandet og Vestlandet. På slutten av 1700-tallet var Nordmannsslepa det viktigste veisambandet mellom de to største byene i landet, som var Bergen og Kongsberg.
Nå kan du gå den østligste delen av denne ruta og kombinere historie og friluftsliv på tur.
– Slik kan alle nå oppleve en bit av norgeshistorien på Vegglifjell, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening, i en pressemelding.
Han sier mange setter pris på konseptet med de historiske vandrerutene,.
Kan overnatte
Ruta går gjennom et variert landskap som er ukjent for mange – fra snaufjellet, til seterdrift og beitemarker med sau og telemarkskyr. Her er myke myrer, gammel skog, og frodig lauvskog nederst mot bygda.
Underveis vil du kunne se spor av svunne tider. De eldste sporene etter ferdsel langs Nordmannsslepa er nesten 10 000 år gamle. Det finnes fangstgroper, spor etter jernutvinning og et stort gravfelt fra jernalderen langs ruta.
Ruta begynner i Veggli sentrum i Buskerud. Underveis finner du flere private overnattingsmuligheter, og du kan dessuten overnatte på den ubetjente DNT-hytta Daggrø som driftes av Kongsberg og Omegn Turistforening.
Ekte opplevelser
Historiske vandreruter er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren, som gjør gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt. De utvalgte rutene gir flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv.
– Historien er ofte best når den oppleves på stedet der det faktisk skjedde. Det å gå en historisk vandrerute gjør at vi kommer tett på livene til de som gikk her før oss, og opplever kulturminnene her og nå. Ingenting slår ekte opplevelser ute i naturen, sier riksantikvar Hanna Geiran.
Arbeidet med årets nye vandrerute har pågått i flere år, med Kongsberg og Omegn Turistforening i DNT i tett og godt samarbeid med Rollag kommune. Med på laget er også lokale ildsjeler, frivillige og eksterne samarbeidspartnere.
Les mer om ruten og andre vandreleder HER! ©