Den nye bestemmelsen innføres fra 16. januar, og har som formål å få bedre oversikt over den enorme tilstrømmingen av besøkende, særlig i høysesongen. 

Flere unntak

Ordningen har vært på trappene lenge, men utsatt flere ganger – senest under pandemien.

Innbyggere i byen har lenge klaget på at myndighetene aktivt promoterer masseturisme i en by der trengselen i de trange gatene og ved de viktigste attraksjonene er enorm. Ofte kommer 100 000 turister på dagstur, flere enn det bor mennesker i byens sentrum.

Det er først og fremst turister på dagstur, inkludert cruiseturister, som nesten ikke etterlater seg penger i byen, som må betale inngangspenger.

Unntak fra dagsturavgiftene inkluderer barn under seks år, funksjonshemmede og de som eier ferieleiligheter i Venezia, forutsatt at de kan bevise at de betaler eiendomsskatt. Siden gjester på hoteller og pensjonater allerede betaler overnattingsavgift, er de fritatt for reservasjons- og avgiftsplikten.

Cruiseskippassasjerer må betale, med mindre cruiseselskapet betaler en fast avgift til Venezia. Innbyggere i Veneto-regionen slipper å betale.

Les mer om Venezia HER!

Overbelastet

Billettprisen blir på opptil ti euro (ca hundre kroner) og må bookes og betales på forhånd. De som booker tidlig, slipper billigere, mens de som prøver å ta seg inn i byens historiske sentrum uten å betale, risikerer en bort på 50 til 300 euro (fra ca 500 til 3000 kroner).

Omtrent fire femtedeler av alle turister kommer til Venezia bare for dagen. I 2019 besøkte rundt 19 millioner dagsturister Venezia og la ifølge lokale myndigheter igjen bare en brøkdel av inntektene fra de som bodde der i minst én natt.

Masseturismen til Venezia begynte på midten av 1960-tallet. Besøkstallene fortsatte å klatre, mens antallet venetianere som bodde i byen minket jevnt og trutt, overveldet av overbelastning, de høye kostnadene ved å levere mat og andre varer i bilfrie Venezia, og hyppige flommer som skader hjem og bedrifter.

I dag teller Venezias innbyggere i den historiske byen litt over 50 000, en brøkdel av hvor mange som bodde der for et par generasjoner siden. ©