Den viktige vintersesongen nærmer seg, men mange av hotellene og restaurantene på de normalt svært populære Kanariøyene holder stengt, rett og slett fordi det ikke er noen gjester der.

Lever i håpet

Nå meldes det om synkende smittetilfeller. Etter en topp på 200 i september er de nå nede i 80 smittetilfeller per 100 000 innbyggere. Siste uken var det 38.

Kanariøyene er den eneste spanske regionen som er nede i under 100 i et toukers-perspektiv, og de eneste med under 50 over syv dager.

De stadig lavere smittetallene gjør at øyenes turistmyndigheter øyner en mulighet for å få igang såkalte «flykorridorer» mellom øyene og utvalgte land med lave smittetall. Tyskland utgjør en enormt stor andel av besøket på øyene, og selv om Norge til sammenligning er lite er det en betydelig andel nordmenn og andre skandinaver som reiser dit på vinteren.

Fordi Spania som helhet har vært «rødt» både på det norske og tyske smittekartet har interessen for å reise til Kanariøyene vært lav, selv om TUI har fløyet på Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote daglig fra Tyskland. Ifølge den spanske avisen Canarias7, gjengitt av nettstedet Flysmart24, har belegget på flyvningene de siste to ukene vært på under 20 prosent.

Håper er at det lave beleggs-prosenten vil endre seg dramatisk om Kanariøyene blir «oransje», trolig i løpet av neste uke.

Neste sommer i fokus

Det skal holde hardt. I Norge utgjør Kanariøyene opp mot 80 prosent av vinter-markedet for turoperatørene, og Ving håper at trafikken vil ta seg opp. Det er per nå mulig å bestille reiser til Gran Canaria og Tenerife fra før jul, selv med et Spania i «rødt».

– Frem til 15. januar følger vi med på smittesituasjonen, som kan endres for ulike land, og forhåpentlig regioner, sier Vings Norge-sjef, Marie-Anne Zachrisson, til Flysmart24.

Det gjeldende norske reiserådet advarer mot unødvendige reier til utlandet frem til den datoen. Den norske etterspørselen er fortsatt lav, både hos Apollo og Ving, men mulighetene ligger ute i deres respektive kataloger på nett.

For å bremse smitteutviklingen, og i et forsøk på å berede grunnen for vinterturisme, er Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura og La Gomera nå ilagt strengere smitteverntiltak enn de andre øyene, fordi de har over 50 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste sju dagene per 7. oktober. En åpning fremover kan derfor virke noe optimistisk.

Samtidig er det mulig å kjøpe reiser til Kanariøyene fra 19. desember hos Apollo, men det store fokuset hos turoperatøren ligger nå på neste sommer.

– Mange har valgt å utsette ferien til neste år fremfor å kansellere, og vi ser en økende trafikk til sidene hvor majoriteten av Apollos kunder søker etter gresk sommer i 2021, sier Apollo-topp Erik Haug til Flysmart24. ©