Bakgrunnen for utsendelsen av meldingen fra Europeiske er den greske statsministeren, som uttalte at landet håper å kunne ønske turister velkommen allerede 1. juli.

For selv om norske charterselskaper ikke vil sende nordmenn avgårde er det fullt mulig å å kjøpe reiser på egen hånd.

– Vi skjønner godt at slike utspill gjør at reiselysten melder seg, men det er norske myndigheter, med UD i spissen vi lytter til når det gjelder hvor det er trygt for nordmenn å reise. Dette gjelder både under Corona-pandemien og ellers, sier kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Andreas Bibow Handeland.

De som velger å reise til land som åpner opp før UD gir sin velsignelse får ingen dekning over reiseforsikringen om de blir rammet av COVID-19.

Europeiske mener med andre ord det er for tidlig å la seg lokke til Middelhavet

– Så lenge norske myndigheter ikke gir et klarsignal kan de reisende bli sittende med milliongjeld i etterkant. Selv om visse land ønsker å åpne opp, gjelder ikke reiseforsikringen så lenge norske myndigheter fraråder oss å reise, sier Bibow Handeland videre i pressemeldingen.

Om nordmann kan reise på tur til sydligere strøk avhenger helt av hva Utenriksdepartementet (UD) anser som trygt.

De som velger å reise til land som åpner opp før UD gir sin velsignelse får ingen dekning over reiseforsikringen om de blir rammet av COVID-19. I disse dager gjelder da også de fleste henvendelsene fra kunder om hvordan de skal forholde seg til de billettene de allerede har, og om de skal betale siste rest.

Europeiske dekker avbestillinger av reiser som ble kjøpt og betalt før reiserådet kom den 14. mars – uavhengig av fremtidig reisedato. Tilbudet gjelder så lenge reiserådet fra UD blir stående, samt i syv dager etterpå.

– Dersom man kjøper en reise i perioden når reiserådet fra UD står, vil man ikke få dekket avbestilling dersom dette rådet fortsatt er gjeldende ved avreisedato. Reiseforsikringen vil heller ikke dekke skader, sykdom eller andre hendelser som skjer dersom man velger å reise, sier Handeland.

Hvordan reisemulighetene blir i sommer er det ingen på nåværende tidspunkt som kan svare på. Derfor ber både myndighetene og forsikrings-selskapene folk ha is i magen.

– Oppheves reiserådet helt eller delvis vil situasjonen være en helt annen enn den er nå, konkluderer Bibow Handeland.©