Bakgrunnen er situasjonen på Hurtigruten, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse mandag.

Synd

36 besetningsmedlemmer og fem passasjerer har foreløpig testet positivt for coronaviruset etter to seilaser med Hurtigrutens skip Roald Amundsen, som gjør at det nå strammes inn på cruisetrafikken. Myndighetene vil hindre skip med flere enn til sammen hundre personer om bord å legge til i norske havner og slippe passasjerer og mannskap i land.

Høie er kritisk til Hurtigrutens håndtering av Corona-situasjonen som har oppstått på rederiets ekspedisjonsskip. Den øvrige kystflåten berøres ikke av innstramningene.

– Dette er selvfølgelig ikke denne måten jeg forventer at et ansvarlig selskap håndterer en slik situasjon, sa Høie til NRK etter pressekonferansen.

Helseministeren bekrefter at tilliten til Hurtigruten er svekket som følge av denne saken.

– Selskapet har vært en stor pådriver for at regjeringen skulle åpne for opp for cruisedrift. Når de nå selv innrømmer at de ikke har fulgt retningslinjene, og dette får så stor negativ konsekvens for de andre aktørene, så er det selvfølgelig synd, sa Høie.

«Vi må gjenopprette tilliten til Bent Høie, vi må gjenopprette tilliten totalt sett.»

Han mener det er for tidlig å si om det er Hurtigruten som har vært for dårlig på å følge opp regelverket, eller om det har vært for vanskelig å tolke regelverket.

– Alt tyder på at regelverket ikke har blitt fulgt, men hva som er årsaken til det, må vi komme tilbake til. Vi venter på en redegjørelse fra Hurtigruten til Helsedirektoratet, sier han.

Color Line innskjerper

Høie antydet på pressekonferansen at Hurtigruten med vilje hadde holdt tilbake informasjon om utbruddet, noe Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam avviste. Skjeldam viste til manglende kontroll på informasjonen internt.

– For å oppsummere: Hadde vi fulgt prosedyrene, hadde vi trolig ikke fått smitte om bord. Hadde vi hatt bedre kontroll på informasjonen internt, hadde vi trolig informert gjestene allerede onsdag kveld. Da hadde vi ikke sluppet gjestene i land på fredag, sa Skjeldam.

Hurtigruten har innstilt alle ekspedisjonscruise inntil videre, og de har engasjert DNV GL for å gå gjennom prosedyrer og hvordan de er fulgt.

– Vi har forståelse for at helseministeren er skuffet. Vi er skuffet selv. Det er svikt i rutinene våre og i informasjonsflyten. Vi må gjenopprette tilliten til Bent Høie, vi må gjenopprette tilliten totalt sett. Det skal vi jobbe knallhardt for, konkluderer Hurtigruten-sjef Skjeldam.

Som en konsekvens av situasjonen med Hurtigruten strammer Color Line inn smittevernkravene. Artister og andre som driver med underholdning på Color Line-båtene, har blitt påkrevd 10 dagers karantene i Norge før de går om bord.

Nå gjør Color Line at dette gjelder alt av båtpersonell som kommer fra soner som er kategorisert som røde, skriver E24.

– For oss gjelder det i hovedsak for Portugal og potensielt noe i Sverige, sier konserndirektør Helge Otto Mathisen i Color Line. ©