I flere byer og på flyplassene opplever Getaround stor økning i bookinger av privateide leiebiler, forteller markedssjef i bildelingstjenesten, Lotte Børnick-Sørhaug, i en pressemelding. 

Hun frykter mangel på utleiebiler i sommer.

Oslo er størst

Norsk reiseliv melder om et rekordstort antall tilreisende turister til Norge i år. Svært mange av turistene som flyr til eller i Norge ønsker å oppleve reisemålet med leiebil, og pågangen skaper nå et ekstra stort behov for biler flere steder i landet.

Behovet for bildelingstjenester, der privatpersoner eller firmaer leier ut sine biler, øker ofte markant der tilgangen på tradisjonelle leiebiler er lavere enn etterspørselen. 

– I sommer er veksten i utleie spesielt kraftig, sier Børnick-Sørhaug.

– Våre bookingtall bekrefter at det blir en travel sommer for reiselivet i store deler av Norge. Oslo by er størst på bookinger av bildelingstjenester i sommermånedene, og har en økning på hele 20 prosent fra i fjor. Bergen kommer på andreplass med en økning på 15 prosent, mens Trondheim på tredjeplass kan skilte med den største økningen – hele 30 prosent økning fra 2022, sier markedssjefen.

Ikke godt nok forberedt

Flyplassene er naturlige knutepunkter for bildeling og utleie om sommeren. Tallene fra Getaround viser at det er Nord-Norge som vokser mest i antall leiebilkunder i denne årstiden.

– Evenes flyplass er den desidert mest populære flyplassen for booking av privateide leiebiler. På plassene bak følger Værnes Lufthavn, Tromsø lufthavn, Svolvær lufthavn og Bodø lufthavn, noe som tyder på storinnrykk i nord, sier Børnick-Sørhaug.

I tillegg kommer rundt 40 prosent av søkertrafikken på flyplassene i sommer fra utlandet, noe som også er en betydelig økning fra i fjor. 

Børnick-Sørhaug ser nå en betydelig risiko for at mange turister står uten leiebil i sommer. Hun mener bildelingstjenestene er med på å løse mobilitets-utfordringer når turistene inntar landet i juli. 

– Likevel er nok ikke alle destinasjoner like godt forberedt på det store behovet i sommer, noe også et stort antall reisende kommer til å merke, konkluderer  Lotte Børnick-Sørhaug. ©