Samtidig er det viktig å understreker at importsmitten til Norge foreløpig ligger på et svært lavt nivå. Kun tre av tusen reisende har ifølge Folkehelseinstituttet fått påvist smitte.

Kraftig økning

Den mer smittsomme deltavarianten er nå på rask fremmarsj i Europa, og situasjonen kan derfor endre seg raskt.

FHI følger situasjonen veldig nøye. 

– Vi skal fortsatt ha kontroll på smitten i Norge, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til TV 2.

Mer enn 85 000 personer registrerte seg for innreise i Norge forrige uke, ifølge FHI. Flesteparten kom landeveien.

Men nå øker nordmenns utenlandsreiser. Nesten 12 000 ferierer allerede i Spania, et land som er blodrødt på smittekartet. Både turoperatører og flyselskaper merker at trafikken tar seg kraftig opp. Ifølge en oversikt TV 2 har utarbeidet har det allerede kommet mye smitte til Norge med fly. Tallene stammer fra FHIs varsler om covid-19 på offentlig kommunikasjon.

Mye usikkerhet

33 maskiner har så langt i juli kommet til Norge med smittede personer om bord. Og av disse var hele 30 prosent av flyene fra nordmenns fremste ferieland – Spania.

Det overrasker ikke Line Vold i FHI.

– Vi vet jo at Spania er et land mange reiser til på ferie. Både smittetrykk i landet og hvor mange som reiser vil påvirke hvor mange vi påviser i Norge med smitte etter innreise, sier Vold til TV 2.

Fredag hadde Spania 31 000 nye smittede, som er like mange smittede som i januar. Landet står nå foran det myndighetene tror er en femte coronabølge, og myndighetene i Barcelona nå innført portforbud.

Turoperatørene merker at den dystre smitteutviklingen i både Hellas, Portugal og Spania påvirker folks ferieplaner. Turgiganten TUI har sine første flyvninger til Hellas denne helgen, men har valgt å kansellere sommerens turer til Spania på grunn av lav interesse.

– Det er en del usikkerhet. Det er mye å forholde seg til, men vi forsøker å informere så godt vi kan, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren til TV 2.

– Det er noen som har valgt å kansellere, men veldig mange som også har valgt å flytte reisen til senere, sier Aspengren. ©