Britiske myndigheter gikk nylig ut og gjeninnførte sine råd om at alle unntatt viktige reiser til Sri Lanka bør unngås på grunn av landets alvorlige økonomiske krise.

Skjerpede regler

Norsk UD (Utenriksdepartementet) ga i mai et reiseråd der de fraråder reiser til landet. Reisende som oppholder seg på Sri Lanka bes om å overholde gitte føringer og ha kontakt med sitt forsikringsselskap om forsikrings-spørsmål og utreise, for det er nå slik at du kun kan reiseforsikre deg på spesielle vilkår.

Tidligere har internasjonale reisende kunnet bruke bevis på en gyldig reise, for eksempel en flybillett, for å få unntak fra portforbudsreglene. Disse er nå blitt skjerpet.

Om du oppholder deg i landet bør du holde seg oppdatert på lokale nyheter og forsikre deg om at du har tilstrekkelig drivstoff for eventuelle reiser. 

Det er knapt drivstoff igjen i landet, og offentlig sektor har for eksempel blitt bedt om å jobbe kortere arbeidsuker for å spare det lille som er igjen.

Da Way2Go besøkte Sri Lanka i april var situasjonen noenlunde stabil, men har siden da forverret seg betydelig. 

I beredskap

En periode lempet flere land på sine reiseråd for Sri Lanka. Men problemene har tiltatt, og landet har ikke fått løst sine akutte økonomiske utfordringer. Det er stor mangel på selv det mest grunnleggende, som mat og medisiner, for ikke på snakke om drivstoff og gass til matlaging.

Turoperatøren TUI kansellerte alle Sri Lanka-avganger frem til slutten av juni, i håp om at situasjonen i landet ville stabilisere seg i juli. Det ser ikke ut til å skje. I stedet har ting gått fra ille til verre. Norske turoperatører som Silver Tree har per nå ikke reisende der.

– Sri Lanka opplever en alvorlig økonomisk krise som har ført til mangel på grunnleggende nødvendigheter, sier britiske myndigheter om situasjonen.

Mangelen på drivstoff (diesel og bensin) påvirker transport, bedrifter og nødetater, og fører til daglige strømbrudd på grunn av strømrasjonering. 

Dette har igjen ført til økt uro. Ytterligere protester, demonstrasjoner, veisperringer og voldelig uro kan oppstå på kort varsel. På den bakgrunn rådes de reisende til å sikre at de planlegger reiser i god tid og har beredskapsplaner klare dersom reisen deres skulle bli påvirket.

Sri Lankas turistmyndighet har for øvrig inngått samarbeid med landets turistindustri der det om nødvendig vil bli gitt nødhjelp til ankommende gjester, for eksempel drivstoff.

Krise for innbyggerne

I motsetning til turistene sliter innbyggerne med det daglige. Mer enn to av tre familier på Sri Lanka har ikke nok mat, viser en undersøkelse fra Redd Barna. Organisasjonen advarer mot en humanitær katastrofe. Myndighetene har også besluttet å stenge ned alle skoler i de store byene. Med det tok man også fra mer enn fire millioner barn det ene måltidet de får på skolen hver da.

To av tre familier svarer at de ikke har nok mat, én av tre familier har måttet redusere måltider og mat til barna sine de siste ukene, og de fleste voksne har mistet inntekt denne våren, viser en fersk undersøkelse fra Redd Barna, der mer enn 2000 husholdninger er blitt spurt hvordan de takler den økonomiske krisen i øystaten

– De fleste på Sri Lanka sliter med å sette mat på bordet, skaffe bensin på tanken og få tilgang til helsehjelp, sier Redd Barnas direktør på Sri Lanka, Julian Chellappah. ©