Menn med feminine ansiktsdrag, som tynnere øyenbryn og en spissere hake, virker for eksempel mer pålitelige.

Ansiktet er det lite å gjøre med, men med et mer bevisst kroppsspråk kan vi gi et bedre førsteinntrykk. Det kan skje ved å smile mer, oppnå øyekontakt og ved å nikke.

Små detaljer som kan bety mye – om det er hjemme, i jobbsammenheng eller ute på reise.

Her er 11 tips om hvordan vi oppfatter hverandre, basert på seriøs forskning.

Om du har høy status

En nederlandsk studie viser at folk som bar merkeklær som Lacoste og Tommy Hilfiger ble vurdert til å ha høyere status enn folk uten designerklær.

– Oppfatningene av dette skilte seg ikke fra noen av de andre dimensjonene som kan påvirke utfallet av sosiale interaksjoner, sier studien.

– Det var ingen forskjeller i opplevd attraktivitet, vennlighet og pålitelighet. Bare status.

Om du er pålitelig

Folk bestemmer om du er pålitelig i løpet av et tiende-dels sekund. Forskere ved Princeton-universitet fant ut av dette ved å gi en gruppe universitetsstudenter 100 millisekunder til å vurdere attraktivitet, kompetanse, likhet, aggressivitet og pålitelighet i innleide skuespilleres ansikter.

En annen gruppe fikk ta så lang tid de ønsket. Sistnevntes dom var den samme for de fleste av egenskapene som for de som bare hadde tiendedelen av et sekund på seg.

Mye av det du vurderer er basert på sider ved et annet menneske du egentlig ikke kan endre. For eksempel antyder forskningen at mer feminine, babylignende og glade ansikter oppfattes som mer pålitelige.

Du kan dog endre kroppsspråket for å styrke andres tillit til deg, blant annet ved å smile mer, lene deg frem, se folk i øynene og etterligne den andres kroppsspråk.

Din seksuelle legning

Folk kan lese en manns seksuelle orientering i løpet av et tyvendedels sekund – som er den minste tiden det tar å bevisst gjenkjenne et ansikt.

– Den raske og nøyaktige oppfatningen av mannlig seksuell orientering er trolig bare et annet symptom på en rask og effektiv kognitiv mekanisme for å oppfatte andres egenskaper, sier en vitenskapelig studie av dette.

Om du er smart

En studie fra 2007 utført av professor Nora A. Murphy ved Loyola Marymount-universitetet fant ut at det å se din samtalepartner i øynene var veldig viktig for din oppfattede smarthet.

– Å se mens du snakker er viktig, sier Murphy.

– Det korrelerer betydelig med din IQ, og bidrar til at du oppfattes som smart.

Å bruke tykke briller og snakke med pondus hjelper også.

Om du er promiskuøs

En britisk studie fant at kvinner med synlige tatoveringer ble oppfattet som mindre attraktive, de drikker mer og er mer promiskuøse enn kvinner uten. Det skyldes stereotypier om kvinner med tatoveringer.

– Tatoveringer blant kvinner i Storbritannia er ofte assosiert med «ladette»-kulturen, det kvinnelige motstykket til «lad»-kulturen, som vanligvis innebærer overdreven drikking, sport, raske biler og herreblader, ifølge studien.

DOMINERENDE: Menn uten hår blir oppfattet som dominerende. Her artikkelforfatteren på en reise i Kroatia. (Foto: Lise Lotte Winther-Bay)
Om du er dominerende

En studie fra University of Pennsylvania fant at menn med barberte hoder ble vurdert som mer dominerende enn lignende menn med mye hår, og at menn som fikk fjernet håret digitalt ble oppfattet som mer dominerende, høyere og sterkere enn med deres naturlige hår.

Om du har suksess

Det er kanskje en klisje, men skal du oppfattes som en person med suksess, skaff deg en skreddersydd dress. I en britisk-tyrkisk studie fikk deltakerne se på bilder av menn i skreddersydde dresser og billigere dusinvare-dresser i bare fem sekunder. Guttene i de skreddersydde ble vurdert som mer vellykkede.

– På grunnlag av dette kan menn anbefales å kjøpe klær som er skreddersydd, da det positivt kan forbedre bildet de kommuniserer til andre, mener forfatterne nok studien.

Om du skal forfremmes

Det gjelder ikke bare status, men også penger. I en kanadisk studie fra 2011 ble universitetsstudenter vist bilder av mannlige modeller kledd i forretnings-antrekk eller var mer sportslig antrukket. De ble deretter stilt spørsmål om hvordan den personen ville gjøre det i ulike jobber.

Resultatene var tydelige: Ikke bare ble de dresskledde guttene vurdert til å tjene mer penger, men også å bli  raskere forfremmet.

Om du er eventyrlysten

Folk vurderer deg ikke bare ut fra hvem du er basert utseendet ditt, men også ut fra måten du beveger deg på. I en studie ved Durham-universitetet ble studentene vist videoklipp av 26 andre studenter som gikk bortover – noen med løsere gange, noen strammere.

Kun noen få skritt var nødvendig for å gi en vurdering av personligheten. Studentene likestilte løsere gangarter med ekstroversjon og eventyrlyst, mens de med en mer «bundet» gange ble sett på som nevrotiske.

Om du er date-bar

En nylig studie om online dating viste at brukere av datingsider raskt avgjør hvor aktuell du er bare ut fra bildet ditt. Å se mer «utadvendt ut, åpen for nye opplevelser, følelsesmessig stabil og sympatisk» økte ens suksess på datingsiden.

Tilsynelatende var en omtale som «ambisiøse og kompetente» mer uheldig for kvinner på nettstedet. Sistnevnte var positivt for mannlige brukere av nettstedet i jakten på en partner.

Selv etter å ha kontrollert for den medfølgende profil-teksten fant forskerne ut at inntrykkene fra bildet holdt seg.

– Resultatene antyder at fotobaserte førsteinntrykk kan påvirke en beslutning om å kontakte en potensiell venn, selv etter å ha fått annen relevant informasjon om personen, konkluderte forskerne.

Det er ikke bare øynene våre som hjelper oss med å danne et førsteinntrykk. Forskning fra den italienske psykologen Mariella Pazzaglia antyder at luktesansen hjelper oss å avgjøre om noen er venn eller fiende.

I følge forskningen kan vi kjenne om noen er i vår familie eller sosiale gruppe etter duft. Lukter noen kjent er det et tegn på at de er som oss og er til å stole på.

Om de lukter relativt ulikt tror vi de ikke har vårt beste i tankene. ©