Internasjonal cruise har fått seg en real smell under Corona-pandemien. Senest bidro vår egen stolthet Hurtigruten til å sette store spørsmålstegn ved hele forretningsmodellen, etter utbruddene på selskapets ekspedisjonsskip.

Les mer om det HER og HER!

Men alt for store beløp stå på spill til at cruisenæringen kan sitte stille. Når det italienske storrederiet MSC restarter sine seilinger er det dog med klare begrensninger, men like fullt skal to av selskapets 17 fartøy i operasjon i Europa denne sensommeren.

Ikke nytt

På de to skipene – MSC Grandiosa og MSC Magnifica – blir det nå kun lov til å gå i land på en offisiell, MSC Cruises-organisert utflukt med guide. Passasjerer får med andre ord ikke lov til å turnere havnebyene på egen hånd.

Den samme regelen vil også gjelde for skipenes mannskaper.

– Slik skal vi sørge for at passasjerene bare oppsøker visse steder, respekterer den sosiale distansen og bruker ansiktsmasker hele tiden for å redusere risikoen for smitte når du er i havnene, sier MSCs konsernsjef Gianni Onorato i en kommentar.

De nye begrensningene vil ifølge ham også sikre at lokalsamfunnene skipene besøker føler seg trygge.

Foreløpig er MSC sine cruise kun åpne for europeiske reisende fra utvalgte land.

Ordningen som MSC nå implementerer er faktisk ikke enestående i cruiseverdenen. De mindre cruiseskipene som for eksempel seiler på Galapagos tillater bare passasjerene å utforske dyrelivet der når de er i en gruppe ledsaget av en lisensiert guide. Denne regelen ble utstedt av Ecuadors myndigheter lenge før Covid-19.

MSC vil i tillegg kreve at passasjerer gjennomgår en rask Corona-test i havnen på avreisedagen, og det blir daglige temperatur-kontroller ombord. Passasjerer som tester positivt eller viser symptomer på sykdommen blir nektet ombordstigning.

TIL ROMA: Den evige by står på programmet når MSC Grandiosa skal ut på tur igjen. (Foto: Bjørn Moholdt)

Asia avlyst

MSC Cruises er det første av de større cruiseselskapene som kunngjør planer om å teste alle passasjerer for Covid-19 på avreisedagen. De to MSC Cruises-skipene blir også rengjort regelmessig mer enn vanlig, og antallet passasjerer bli redusert for å tillate bedre sosial distansering.

Passasjerer vil også bli bedt om å bruke masker i heiser og andre steder ombord der sosial distansering ikke er mulig.

I en samtale med internasjonal presse erkjenner MSCs konsernsjef Onorato at noen av smittevern-tiltakene er inngripende, men at de er nødvendige for at selskapet skal kunne fortsette driften. Han understreket også at rederiet vil inkludere et visst antall offisielle MSC Cruises-utflukter i prisen, avhengig av antallet overnatting til den enkelte.

Passasjerer vil også kunne kjøpe flere utflukter for redusert pris.

De to fartøyene skal begge seile i Middelhavet, ut fra italienske havner. MSC Grandiosa, som normalt har kapasitet til 4842 passasjerer, vil operere ut fra Genova på syv-netters cruise til Civitavecchia (Roma), Napoli og Palermo i Italia, samt Valletta på Malta.

MSC Magnifica, som tar totalt 2550 passasjerer, vil kaster loss fra havnene i Bari og Trieste for syv-netters turer med stopp i Korfu, Katakolon og Piraeus i Hellas.

Disse første seilasene går henholdsvis 16. og 29. august.

For øvrig har MSC Cruises innstilt alle andre middelhavs- og nordamerikanske seilinger frem til 31. oktober.

I Asia er alle seilinger avlyst minst frem til 26. oktober. Alle avbestillingene betyr at MSC Cruises bare vil operere to av sine 17 skip i sommer. ©