Å handle hus på distanse er sjelden bra. Selv har jeg kjøpt leilighet i en liten landsby like nord for Roma.  Handelen gikk relativt smertefritt, og leiligheten var rimelig. Men det skyldes i stor grad at jeg var på plass, ble kjent med selgeren, og i tillegg hadde språkmektig hjelp ved min side.

Over lengre tid har en rekke italienske byer og landsbyer lagt ut billige boliger for salg. Bakgrunnen er en enorm utflytting fra landsbygda. Det skyldes flere faktorer. I likhet med i Norge ønsker unge menneskers seg inn til større sentra.

I tillegg er infrastruktur som internett dårlig utbygd, og sammenlignet med Norge henger den relasjonelle utviklingen menneskene imellom en generasjon eller to etter. Barna bor ofte hjemme til de skal gifte seg, og par flytter ofte inn hos en av foreldrene – som regel mannens – og fortsetter med det en flere hundre år gammel tradisjon moderne kvinner ofte ikke ønsker seg.

De vil ikke bearbeides i mannens hjem for et liv på kjøkkenet.

Dermed tømmes landsbyene, som nå altså lokker utlendinger til seg. En av de som «gikk på limpinnen» er Rubia Daniels fra California i USA, som var en av de første som kjøpte et tikroners-hus i Mussomeli på Sicilia våren 2019. Hele opplevelsen gikk så greit at hun endte med å kjøpe to hus til – ett til henne og de andre til barna hennes.

Etterhvert tok hun med seg familiemedlemmer og venner, der flere også gikk til anskaffelse av bolig.

Den skriveføre amerikanske damen hadde tidligere reist to-tre ganger i året til Europa, men hun hadde aldri vært på Sicilia før. Det ble tydeligvis kjærlighet ved første møte, for nå planlegger hun å pensjonere seg der. Det skyldes at kjøpet av boligen gikk såpass bra, men det var møtet med den sicilianske kulturen som gjorde utslaget.

Samtidig er det sider ved et slikt kjøp du bør være oppmerksom på. Her er noen tips til hvordan du kan unngå fallgruvene.

DRØMMEN: Mange bærer på drømmen om et hus koselig hus i Italia, og den har knapt vært nærmere enn nå. (Foto: Bjørn Moholdt)

Å velge hus

Et hus til ti kroner koster ikke bare ti kroner. Her tilkommer det skatter og avgifter, for ikke å snakke om utgifter til renovasjon – som du må fase inn i prisen ved anskaffelsen.

I tillegg har hver by forskjellige regler for kjøp, enten det er prisstrukturen, innskudd eller advokater du må involvere (og betale).

Noen steder er det også en tidsfrist for når du må fullføre renoveringen for å unngå bot. 

– Velg den som fungerer best for deg, sier Daniels.

Du bør med andre ord være oppmerksom på kriteriene for kjøpet. I Daniels Mussomeli kan du for eksempel gjøre som du vil med interiøret, så lenge du beholder fasaden som den opprinnelig var. 

Ikke kjøp eksternt

Du bør ikke kjøpe på nett, men være fysisk til stede for å se huset og oppleve prosessen for å være sikker på beslutningen. 

– Jeg ville ikke gjort noe gjennom internett, sier Daniels.

I hennes tilfelle fikk en artikkel om Mussomeli og det gunstige kjøpstilbudet henne til å søke opp detaljer for kjøpet. De som drev prosjektet var bestemte på at hun måtte komme personlig. 

Hun reiste dit med mål om å kjøpe ett hus hvis det gikk bra, og elsket opplevelsen og gjestfriheten hun møtte så sterkt at hun endte med å kjøpe tre.

Unngå innfalls-metoden

Det er mye som skal unnagjøres når du ankommer, og du bør sette i gang umiddelbart. Nettopp av den grunn er det viktig å gjøre research før du drar, er Daniels’ råd.

Hun søkte på internett etter informasjon om landsbyen, så vel som husene som var til salgs før hun hoppet på flyet.

– Vurder de tilgjengelige eiendommene, bruk Google Maps for å få en følelse av hvordan byen ser ut, og velg minst tre hus du er interessert i. På den måten, om ikke alle papirene er klare, har du flere valg, sier hun.

Bruk god tid

– Du trenger minst en uke, er Daniels råd. Hun mener du bør gå rundt på eiendommene i minst to dager før du bestemmer deg. Samtidig må du få bekreftet at selgeren kan oppvise de rette dokumentene. 

Har du begrenset med tid kan det fort oppstå stress – og dermed også frustrasjon ved hjemkomst. Det er også fort gjort å bli distrahert.

– Sicilia er utrolig vakker, stranden ligger en time unna, og på bakketoppen er det som om Mussomeli ligger over skyene, forklarer Daniels. 

Men husk, dette er ikke en ferie. Tiden går fort, så ikke glem «premien» – et hus til ti kroner.

Vurdér flere

Da Daniels var i Mussomeli første gang våren 2019 var hun der kun sammen med én annen person. Siden har interessen vokst, og det kan nå være mange om beinet. Med andre ord kan favoritten du ønsker deg også være interessant for andre.

Du bør derfor melde din interesse kjapt, og være klar med finansene. Vær også oppmerksom på at det kan skje at ikke alle papirene er i orden, noe som kan være svært frustrerende.

– Sørg derfor for å ha flere alternativer. Gjør research, kom med tilbudet ditt, og om det ikke slår til – gå videre til neste, sier Daniels.

Ikke gå etter førsteinntrykket

Om taket på huset har falt ned, ikke utelukk det i kjøpsprosessen, særlig om du uansett har tenkt å totalrenovere det. Det viktigste er ifølge Daniels – som jobber med taktekking til vanlig – at grunnen bygningen står på er stabil. Bøyer veggene seg kan det tyde på et problem med underlaget huset står på.

Ta deg god tid – også med budsjettet

Å renovere et hus du kjøper for ti kroner er som regel et omfattende prosjekt. Det er derfor viktig å få et realistisk overslag på hva det vil koste. I Daniels’ tilfelle fikk hun grove estimater av eiendomsmeglerne, som i Mussomeli startet på rundt 200 000 kroner.

Hun anbefaler også å samarbeide med lokale akitekter og byggherrer for å få et best mulig prisbilde. I tillegg bør du ha løpende kontakt med de ansvarlige hos de lokale myndighetene. Om du har med dine planer dit vil vedkommende kunne gi deg god veiledning, er Daniels’ erfaring.

Samtidig er det viktig å huske at om du bare har et par måneder å avse på stedet er sannsynligheten liten for at de lokale arbeiderne klarer å klemme inn alt arbeidet på den tiden. Du bør være på plass gjennom prosessen, og ta ett hus om gangen om du har flere som skal renoveres.

Sjekk også hvilke regler som gjelder for byen der du har etablert seg. Det er gjerne ulike regler fra by til by. I Mussomeli skal for eksempel fasaden fikses innen tre år etter kjøpet.

– Og glem ikke å nyte prosessen, for meg er den en del av totalopplevelsen, sier Daniels.

Ikke vær urealistisk

Kjøper du et hus til ti kroner er det åpenbart at det må gjøres noe med det. En betydelig dose realisme hører derfor med. Du skal bidra i en revitalisering av byen, det er bakgrunnen for den lave inngangsbilletten, og det er potensialet du kjøper deg inn i – ikke et innflyttingsklart hjem.

Vær åpen – og uredd

Da Daniels kom til Mussomeli ble hun tatt vel i mot. Det var hennes første besøk til Sicilia, og hun var usikker på hva hun kunne forvente. Fra første dag – og fra alle menneskene hun møtte – følte hun seg velkommen. Eiendomsmeglerne brukte ubegrenset med tid for at hun skulle føle seg vel, de ordnet til og med med mat.

– Mussomeli handler om sosialt samvær, forklarer hun.

– Ting går saktere her, fordi tilværelsen ikke handler om penger. Det var en svært positiv opplevelse, og spesielt for meg som kvinne føltes det styrkende, sier Daniels.

Integrer deg

For Daniels var det det å besøke Mussomeli og møte lokalbefolkningen som gjorde at hun ønsket å kjøpe. 

– Det utgjorde hele forskjellen, sier hun.

– Om du kommer til et sted og folk er ekle ønsker du ikke å være der selv om huset bare koster ti kroner. Det er en investering. De fleste koster rundt 200 000 kroner å bygge om, og jeg tok min beslutning basert på hvor innbydende byen var.

Da hun skulle kjøpe byggematerialer til sitt første hus insisterte mannen i butikken på å gå rundt huset og måle ting selv slik at hun ikke brukte for mye på materialer. En annen dag dukket naboen opp med kaffe.

– Det er hvordan menneskene får deg til å føle deg som får deg til å ikke bare kjøpe ett hus, men tre, sier hun. 

Samtidig understreker hun at du også må bidra. Som brasilianer med utdannelse i spansk forstår Daniels italiensk, noe som hjelper, men hun tror ikke det å kunne språket flytende er nødvendig. 

– Jeg tror det er opp til energien din – at du er vennlig og engasjerende. Men ta deg også tid til timer i italiensk. Det vil på alle måter være berikende i det lange løp. ©
Kilder: CNN, Travel&Leisure