Myndighetenes strenge innreiserestriksjoner og generelle smittevernskrav gir behov for økt dokumentkontroll, utvidet grensekontroll, testing og krav om avstand. For utlandsreisende forventes det derfor køer og tidvis lange ventetider fremover.

Denne situasjonen blir utfordrende inntil noen av restriksjonene endres, eller at kontrollene blir automatisert.  Et generelt godt råd er å forberede seg.

Dette er greit å vite

Når du reiser til utlandet
> Still forberedt og ha dokumentasjon klar i god tid før du kommer til skranken.
> Sjekk hvilke krav som gjelder for deg, og hvilken dokumentasjon du må ha med deg. NB! Sjekk også kravene til land du mellomlander i.
> De fleste som skal til utlandet må sjekke inn ved en bemannet skranke på grunn av dokumentkontroll. Noen flyselskap har løsninger som gjør at du kan registrere dokumentasjonen din digitalt. Følg informasjonen fra flyselskapet ditt.
> Møt opp i god tid

Når du ankommer Norge
> Fyll ut reiseregistreringsskjema før du ankommer Norge: https://reg.entrynorway.no/Vaksinert? Logg inn på Helsenorge.no og/eller ha koronasertifikat/QR-kode klar før du kommer til grensekontrollen.
> Ha all nødvendig dokumentasjon klar for kontroll.
> Følg skilting og anvisning fra ansatte på flyplassen. 
> Køer og ventetid må påregnes.
> Vis hensyn og bruk munnbind.
> Smør deg med litt ekstra tålmodighet

Når du reiser innenlands
Her forventes det en mer normal situasjon. Innenlands-reisende trenger ikke vise frem noen spesiell dokumentasjon og kan bruke selvbetjente innsjekkings-automater som vanlig. De som skal fly innenlands må likevel være forberedt på at det kan oppstå noe køer også her, spesielt på grunn av avstandskravene som gjør at de reisende må spre seg ut over et større areal enn vanlig.

Servicetilbud på flyplassene
Avinor har gjenåpnet en rekke butikker og serveringssteder. Reisende finner informasjon om hvilke servicetilbud som er tilgjengelig på avinor.no.

Fortsatt viktig med smittevern
De generelle rådene om å holde avstand og holde deg hjemme hvis du er syk gjelder også når du skal ut og reise fra Avinors lufthavner. Avinor har ansatte som hjelper til med å kunne holde avstand, men den enkelte er selv er ansvarlig for å følge myndighetenes råd og ta hensyn til andre. Det oppfordres til bruk av munnbind.