Turistskatten skulle lanseres i fjor, men ble forsinket på grunn av logistiske problemer og frykt for at den ville ramme turist-inntektene. Målet med en turistskatt er å redusere trykket av mennesker i helgene, og bedre livskvaliteten for beboerne.

En mer levelig by

For å skaffe seg billett må besøkende bruke et nettsted der du mottar en QR-kode som skal vises til tjenestemenn som utfører kontroller i byen.

Du finner nettstedet HER!

Turistskatten kommer etter at Venezia så vidt slapp å bli plassert på UNESCOs fareliste i fjor på grunn av skadene fra overturisme på byens ømfintlige økosystemet. Det ble vist til den foreslåtte nye inngangsavgiften da de bestemte seg for å skåne Venezia fra listen.

Venezia-ordfører Luigi Brugnaro sier at avgiften ikke er et forsøk på å få inn ekstra inntekter, men snarere et «første eksperiment i sitt slag» for å regulere turiststrømmene på et av verdens mest besøkte steder.

– Vi ønsker at Venezia skal bli en mer levelig by, sa Brugnaro på en pressekonferanse de bymyndighetene skisserte pilotprogrammet.

Målet med avgiften er også å motivere besøkende til å unngå perioder med stor trafikk til byen og komme på andre dager.

Hotell inkludert

 Fra og med i år må besøkende nå betale en avgift på €5 – rundt 55 kroner – for å komme inn i lagunebyen. Avgiften vil gjelde i helger med ventet mye trafikk og andre dager mellom april og midten av juli. Totalt er det snakk om 29 dager.

LES MER: Forbud mot større grupper!

Avgiften vil gjelde i rushtiden fra 8.30 til 16.00, som betyr at besøkende som kommer til Venezia for å spise middag eller en konsert slipper å betale.

Andre som slipper å betale er innbyggere, venetianskfødte besøkende, studenter og arbeidere, samt turister som har en bekreftet bestilling på overnatting i byen.

Ved betaling av inngangspengene får du en QR-kode. Den vil bli sjekket ved syv tilgangspunkter rundt i byen, inkludert på sentralbanestasjonen.

Besøkende med hotellreservasjoner legger inn hotellinformasjonen ved registreringen og får dermed en QR-kode. De trenger dog ikke å betale, siden hotellregningen allerede vil inkludere et overnattingsgebyr.

Endring underveis

Da pandemien nærmest utraderte turistnæringen har Venezia forsøkt å revurdere forholdet til besøkende, til besøk på en mer bærekraftig måte, samtidig som de forsøker å oppmuntre innbyggerne til å bli værende.

LES MER: Venezia – eventyrenes by!

Byen er også tvunget til å iverksette tiltak for å demne opp utvandringen av venetianere til fastlandet.

Venezia tror besøkende som blir lengre er nøkkelen til en bedre by, siden de har en tendens til å bruke mer penger. Ordfører Brugnaro sier at det nye tiltaket for å regulere dagsturistene på ingen måte vil motvirke turisme generelt. Ordningen vil derimot regulere den bedre, mener han.

Ordføreren erkjenner at det nye skatteregimet sannsynligvis vil ha mangler og trolig må endres underveis, men at det etter år med studier og prat var på tide å iverksette det.

Du kan kjøpe inn gang til Venezia HER! ©