Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sa på fredagens pressekonferanse at det er fire grunner bak vurderingen om å anbefale en brems i gjenåpningen

  • Omfanget og konsekvensene etter gjenåpningen i sommer.
  • At samfunnet snart åpner igjen etter sommerferien.
  • At kommunene har fått kort tid til å bygge opp kapasiteten.
  • At europeiske land som tidligere hadde kontroll på pandemien opplever økt smitte.

 

– Økt reiseaktivitet har medført økt smitte i Norge. Vi fraråder nå alle unødvendige reiser til utlandet. Dette betyr også at vi heller ikke åpner for reiser fra land utenfor EU/EØS-området med det første, sier helseminister Bent Høie

Annen kultur

FEIL: Helseminister Bent Høie har selv gått ut og advart mot å bruke munnbindet som han gjorde det forleden.

Helsedirektoratet arbeider nå med å få opprettet sentre for coronatesting på utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner.

De anbefaler også munnbind for reisende som ankommer Norge fra «røde» land eller områder. Folkehelseinstituttet arbeider samtidig med de andre nordiske landene om å finne fram til en felles forståelse av hvor og når det skal anbefales munnbind. Regjeringen varslet fredag at det kan komme råd om bruk av munnbind for eksempel i kollektivtransporten i rushtiden.

– Vi har også samtaler og møter med de andre nordiske landene. Det har vi for å prøve å komme fram til et felles nordisk standpunkt for anbefaling av munnbind. Vi ser at situasjonen i de landene, med unntak av Sverige, er ganske lik, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

– Vi har en litt annen kultur på det enn andre land, sier Vold.

Skal ha munnbind

Samtidig sier FHIs avdelingsdirektør at de ikke ser tegn til en ny smittebølge i Norge, selv om det er en trend at smitten øker. Mesteparten av smitten kommer fra utenlandsreiser.

– Økningen av lokale smittetilfeller er forventet. Selv om det er lokale utbrudd, ser vi ingen ukontrollert spredning, sier Vold.

Det åpnes ellers ikke for reiser til utenfor EØS-området uten at man ilegges karantene ved hjemreise til Norge.

– Økt reiseaktivitet har medført økt smitte i Norge. Vi fraråder nå alle unødvendige reiser til utlandet. Dette betyr at vi heller ikke åpner for reiser fra land utenfor EU/EØS-området med det første, sier Høie.

Reisende som ankommer fra røde land skal ha på munnbind når de kommer til Norge og er på vei hjem i karantene.

Ved opphold i «grønne land» slipper man karantene etter reisen. Ved øvrige reiser må man ti dager i karantene. ©

Les mer om Corona-kravene ved utenlandsreise HER!