Bakgrunnen er at statsminister Narendra Modis regjering lenge har jobbet for å fjerne gjenværende symboler fra den britiske kolonitiden i indiske byer, politiske institusjoner og historiebøker. 

«Presidenten av Bharat»

Et navnebytte bil imidlertid være det hittil største grepet. Modi selv bruker navnet «Bharat» om hjemlandet. Det stammer fra gamle hinduistiske skrifter på sanskrit.

Ifølge grunnloven er også «Bharat» et av Indias to offisielle navn.

LES MER: India – den upolerte juvelen!

Modis hindunasjonalistiske regjeringsparti har tidligere tatt til orde for å droppe landets mer kjente navn, India – som også var navnet som ble brukt da India var en britisk koloni.

India er i helgen vertskap for et toppmøte for G20-landene, som skal avsluttes med en statsmiddag. Ifølge indiske myndigheters invitasjon arrangeres den av «presidenten av Bharat».

Intensivert prosess

Regjeringen har innkalt nasjonalforsamlingen til en spesiell sesjon senere i september, men har hittil vært ordknappe om agendaen. Ikke-navngitte regjeringskilder sier imidlertid til kringkasteren News18 at Modis parti vil fremme et forslag som vil gi forrang til navnet «Bharat».

I flere tiår har indiske myndigheter forsøkt å fjerne spor fra den britiske kolonitiden ved å gi nye navn til veier og byer over hele landet. Ett eksempel er storbyen Mumbai, som tidligere het Bombay.

Prosessen har intensivert seg under Modis styre, som i flere offentlige taler har understreket behovet for at India forlater spor av «en kolonial tankegang».

Symbolikk?

Statsministers regjering sørget blant annet for renoveringen av regjeringskvartalet i New Delhi, som opprinnelig var designet av britene, for å erstatte strukturer fra kolonitiden.

I august skisserte regjeringen planer for en omfattende endring av indias straffelov for å fjerne henvisninger til det britiske monarkiet og det innenriksminister Amit Shah beskrev som «andre tegn på vårt slaveri».

Modis regjering har også fjernet islamske stedsnavn som ble brukt under Mughal-imperiet som kom forut det britisk styret. Kritikere mener dette grepet er et symbolsk forsøk på å etablere overherredømmet til hinduismen, som flertallet av inderne bekjenner seg til. ©
(Kilder: Reuters, NBC News, The Guardian)