Ifølge uttalelsen til SAS-sjef Anko Van der Werff til Finans.dk kjemper flyselskapet for å overleve.

– Når jeg ser hvordan markedet er nå, hvordan kundene våre endrer seg og størrelsen på gjelden vår, så er det helt klart at vi er nødt til å gjøre tingene markant annerledes, sier Van der Werff blant annet.

Det er ikke noe nytt at det skandinaviske flyselskapet har utfordringer. Det er på den bakgrunn at Van der Werff har gått i spissen for en omstrukturering, der han ikke minst har fått fagforeningene mot seg.

Samtidig hersker det liten tvil om at SAS må gjøre noe for å få ned kostnadene. Luftfartsekspert Hans Jørgen Elnæs sier til Way2Go at det ikke finnes noen snarveier lenger. Skal selskapet hamle opp med lavprisselskaper som Norwegian og Flyr må de redusere kostnadsbasen til dels betydelig.

I dette bildet må SAS blir mer lik sine konkurrenter. Selskapet har vært de forretningsreisendes foretrukne partner, men også dette er i endring. Pandemien har ført til betydelig færre forretningsreiser, og selv om trafikken skulle ta seg noe opp blir det neppe som før Corona.

I tillegg har flyselskapet ved utgangen av første halvår opparbeidet en gjeld på rundt 27 milliarder svenske kroner.

– Det krever forståelse og vilje hos alle, og forhandlingene har et formål. SAS skal være konkurransedyktig, slik at vi kan overleve, vokse og dermed skape jobber. Jeg ønsker å gjøre dette med fagforeningene, men det trengs to til å danse tango, sier van der Werff til nettstedet. ©