En ny analyse viser at prisene på biler stiger mer enn flybilletter og hotell.

Sterk økning

Sammenlignet med andre kvartal i fjor ble det brukt mer enn dobbelt så mange leiebiler i andre kvartal i år, ifølge en ny analyse fra det amerikanske reisedataselskapet Emburse.

Bakgrunnen for de stigende leiebilprisene er sterk økning i etterspørselen etter pandemien og mangel på nye leiebiler. 

I normale år kjøper bilutleiefirmaer opptil 1,7 millioner nye biler per år, men mangelen på blant annet mikrobrikker til nye biler har medført en nedgang i hvor raskt leveranser kan skje til utleieselskapene, skriver Emburse i en pressemelding.

Sammenlignet med andre kvartal i fjor brukte blant annet selskaper ifølge Emburse 224 prosent mer på leie av leiebiler i andre kvartal i år, meldes det.

Økende etterspørsel

Ikke bare har leiebil blitt dyrere. Om enn ikke like mye har prisene på innenlandsbilletter økt 22 prosent og 92 prosent for internasjonale flybilletter fra andre kvartal 2022 til samme periode i år. Prisene for gjennomsnittlige hotellovernattinger har steget med 50 prosent i samme periode.

En analyse utført av den globale forretningsreisegruppen American Express Global Business Travel (GBT) sier at leiebilprisene vil fortsette å stige over hele verden. Det skyldes i hovedsak fortsatt økende etterspørsel, samt at bilfabrikkene ikke lenger klarer å levere nye biler i samme tempo som før pandemien. ©