Energikrisen har flyttet inn på det italienske kjøkkenet, når landet nå må redusere sitt normale forbruk med 8,2 milliarder kubikkmeter gass for å overleve vinteren. Italia har nemlig vært avhengig av russisk gass i årevis.

Mye å spare

Frem til slutten av mars neste år anbefaler regjeringen at både kontorer og private boliger varmes opp til maksimalt 19 grader. Men anbefalingene stopper ikke der. Regjeringens forslag til hvordan det kan spares på kjøkkenet har imidlertid møtt reaksjoner, skriver Berlingske Tidende.

Energiminister Roberto Cingolani har nemlig oppfordret italienerne til å bare koke pastaen i noen få minutter, og deretter slå av gassen for å la gjenoppvarmingen gjøre resten av jobben.

Ifølge en studie publisert av de italienske pastaprodusentene i mai, reduserer metoden CO₂-utslippene med 47 prosent. Samtidig kan italienerne, som hver inntar i gjennomsnitt 23,5 kilo pasta i året, samlet spare minst 350 millioner kilowattimer ved å lage passiv mat.

Det skal tilsvare dagens forbruk av stadionbelysning i de fem store europeiske fotballigaene over 24 sesonger, har organisasjonen beregnet.

Overkokt

Da noen av Italias mest kjente forskere engasjerte seg tok debatten rundt energisparing for alvor fart. Fysiker og nobelprisvinner Giorgio Parisi skrev på Facebook at han selv koker pastaen sin passivt – med gassen skrudd ned til et minimum og ikke helt slått av. 

Kjemikeren Dario Bressanini forklarte støttende at de sentrale kjemiske prosessene knyttet til pastakoking foregår ved 80 grader.

Men stjernekokken Antonello Colonna ha seg frabedt.

– Denne løsningen kan ikke brukes på eksklusive restauranter. Tilberedes slik vil pastaen få en gummiaktig konsistens. Jeg husker godt da gassflasken gikk tom hjemme hos foreldrene mine akkurat da spagettien ble tilberedt. Konsistensen ble kompromittert, forklarer han overfor avisen La Repubblica.

Også vanlige italienere har engasjert i debatten.

– Vi burde kunne spare enda mer energi ved å spise pastaen rå rett fra posen, tipser en Twitter-bruker.

– Hvis de tar pasta al dente fra oss, hva er det igjen? spør en annen indignert. ©