Reiseforsikringen dekker tyveri og ran av eiendeler som du har med seg på reise, men i henhold til sikkerhetsforskriftene skal du passe på tingene dine. 

– Det betyr at du skal gjøre det du kan for å hindre andre i å ta tingen fra deg, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB i en pressemelding.

Ferieklassikeren

På utenlandsferie er en typisk tabbe å la vesken eller sekken henge bak stolen på fortauskafeen uten tilsyn. Mange går også med mobilen synlig i baklommen. Da kan veien være kort for frekke tyver.

– Det aller viktigste er å passe godt på verdisakene dine. Vi har sett eksempler på kunder som blir frastjålet mobilen mens de dupper av i parken, sier Hofstad-Nielsen.

Da er det ifølge henne bedre å ta høneblunden hjemme. Forsikringen dekker nemlig ikke om du sovner på et offentlig sted og blir frastjålet noe,

En annen ferieklassiker, er å legge igjen verdisaker i bilen. Dessverre er det mange som opplever innbrudd og tyverier av ting som oppbevares og er synlige i bilen. Da risikerer du avkortning, selv om bilen er låst.

Pass på

– Om natten skal ikke gjenstander oppbevares i bilen i det hele tatt, uansett om de er gjemt godt. Det tryggeste er egentlig å sørge for at bilen er tømt for verdisaker før du forlater den, om du så bare skal en tur i butikken, sier skadeforebyggeren.

En fersk undersøkelse som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind, viser at 43 prosent av de som skal på utenlandstur denne sommeren, frykter å bli ranet eller utsatt for tyveri. Det er flere grep du kan gjøre for å beholde verdisakene dine.

– Lås inn verdisaker i en safe på hotellet. Gå ikke fra tingene dine ubevoktet. Og husk at de fleste tyveriene skjer på offentlige steder der det er trengsel og mange folk – da må du passe ekstra godt på tingene dine, råder Hofstad-Nielsen.

Dette gjør du om du blir utsatt for tyveri eller ran på reise

1. Meld fra til det lokale politiet og ta vare på anmeldelsen du får. Rekker du ikke å melde hendelsen til lokalt politi, sørg for å få en bekreftelse fra reiseleder eller hotell.
2. Finn frem dokumentasjon, som politianmeldelse. Det gjør det lettere for forsikringsselskapet å hjelpe deg.
3. Lag en liste over stjålne gjenstander og finn kvitteringer.
4. Kontakt forsikringsselskapet ditt om du trenger praktisk og umiddelbar hjelp. ©