Det er den franske «turoperatøren» Zephalto som planlegger å sende reisende opp i stratosfæren i en såkalt lavkarbon-ballong, ifølge finanstidsskriftet Bloomberg.

I stratosfæren

De seks timer lange turene til vel 1,4 millioner kroner per passasjer skal etter planen starte i løpet av 2025, og inkluderer i tillegg til en eventyrlig utsikt også «en overdådig opplevelse med god vin og deilig mat».

– Vi samarbeider med den franske romfartsorganisasjonen, og har sammen utviklet ballong-konseptet, sier Zephalto-grunnleggeren Vincent Farret d’Astiès til Bloomberg.

Opplevelsen starter med en 90 minutter lang oppstigning, i en hastighet på fire meter i sekundet, ifølge selskapet. Passasjerer vil deretter tilbringe tre timer i stratosfæren i 25 000 meters høyde, før ballongen sakte synker tilbake til jorden. 

Alle flyvninger vil ha avgang fra Frankrike.

I mørke

Ifølge den amerikanske romfarts-organisasjonen NASA er man ikke i verdensrommet før minst 80 kilometer over jordens gjennomsnittlige havnivå. Andre mener rommet egentlig ikke starter før den såkalte Kármán-linjen, som ligger 100 kilometer over jordens overflate.

– Vi har valgt 25 kilometer over havoverflaten fordi det er høyden der du er i rommets mørke, med 98 prosent av atmosfæren under deg, sa Farret d’Astiès.

– Herfra kan du også nyte jordens krumning i den blå linjen. Du er i rommets mørke, men uten opplevelsen av opphevet tyngdekraft.

En natt i rommet

Zephaltos stratosfæriske ballonger produserer ifølge spesifikasjonene kun 26,6 kilo karbondioksid, men er ikke de eneste som skal ta turister ut i verdensrommet. Innen 2024 planlegger selskapet Space Perspective å bringe reisende ut i rommet for å se på stjernene, i en karbonnøytral sfærisk kapsel med 360-graders utsikt.

Selskaper som Jeff Bezos’ Blue Origin og Richard Bransons Virgin Galactic har allerede tatt passasjerer ut i verdensrommet. Og reisende som ønsker å bli med enda lenger ut i rommet kan snart tilbringe natten der, når Orbital Assembly’s Voyager Station endelig åpner. ©