Fellesferien er offisielt i gang, og mange nordmenn lengter etter late dager ved et eller annet vann.

Ta forholdsregler

Solsengen kan imidlertid raskt erstattes med turistdiaré og solbrenthet, noe mange opplevde i fjor. Likevel er det kun 35 prosent av befolkningen som forbereder seg til årets tur.

I en fersk undersøkelse gjennomført av YouGov for nettapoteket Farmasiet oppgir flere nordmenn at de slet med ulike sommerplager i fjor – alt fra solbrenthet (26 prosent) og soleksem (12 prosent), myggstikk (45 prosent), kleggbitt (17 prosent) og sår (17 prosent) til magetrøbbel (15 prosent) og allergiske reaksjoner (10 prosent).

– Vi ser at flere skader seg eller utsettes for flere hendelser i sommerferien enn ellers, sier farmasøyt Stig Henning Pedersen.

– Mygg- og insektbitt hører nok sommeren til, men magetrøbbel kan du ofte unngå ved hjelp av gode forholdsregler. Stek det, kok det, skrell det eller glem det, er en god huskeregel å ha med seg på ferie, sier Pedersen.

Ukjent årsak 

Plager som halsbrann, munnherpes, sopp i underlivet, allergi og forstoppelse kan også dukke opp på ferie, ifølge Pedersen. Han oppfordrer nordmenn til å være varsomme med utenlandske medisiner.

– Om du har plager som dukker opp en gang iblant kan det være lurt å være forberedt slik at disse plagene ikke ødelegger for ferien. Det er ikke å anbefale å være avhengig av at det er apotek til nærheten til enhver tid, sier han.

I tillegg til magetrøbbel og insektstikk, ligger solskader høyt på listen over hva nordmenn opplevde i fjor. Over en million nordmenn ble solbrent, mens hele 12 prosent utviklet soleksem.

Dette er skader og plager somifølge Pedersen er særdeles lett å unngå, men som kan få svært alvorlige konsekvenser. 

– Både UVA- og UVB-stråler kan forårsake soleksem, men årsaken til denne allergiske reaksjonen er ikke kjent. Det er derfor viktig å bruke solkrem med høy faktor, sier farmasøyten.

Kjærringråd

Til tross for gjentatte påminnelser fra Kreftforeningen om bruken av solkrem, er det fortsatt mange (35 prosent) som glemmer solkremen. Dette er hovedgrunnen til at folk ikke smører seg.

– Prøv å sette solkremen et synlig sted istedenfor innerst i badeskapet, for selv om du ikke nødvendigvis blir solbrent, betyr ikke det at du ikke bør smøre deg, understreker Pedersen. Soleksponering over tid vil uansett kunne føre til skader som tidlig aldring, soleksem, pigmentflekker og i verste tilfelle, hudkreft.

På spørsmål om hvordan folk har håndtert sommerplagene, er det flere som fortsatt tyr til mange ulike kjerringråd.

– Yoghurt, eddik og ketchup på solbrenthet, karri mot diare og sukker på vepsestikk er bare en brøkdel av rådene som nevnes. Det kan alltid være noe i disse kjerringrådene, men de er sjeldent å anbefale da de ikke har vitenskapelig dokumentert effekt, konkluderer Pedersen.