Denne artikkelen blir løpende oppdatert, innenfor et tidsintervall på én måned. Samtidig vil den ikke være komplett, og vi håper derfor våre lesere kan bidra til å holde teksten ajour.
De siste nyhetene ligger øverst!
30. juni
Frankrike opphever kapasitetsgrensene på restauranter, kinoer, butikker og andre offentlige arenaer til tross for økt spredning av deltavarianten av viruset.
Onsdagens lettelser i coronarestriksjonene kommer etter råd fra president Emanuel Macrons koronarådgivere om at en fjerde smittebølge trolig først kommer til høsten.
Dermed er det ikke lenger begrensning på hvor mage personer som har lov å oppholde seg på restauranter, kinosaler, butikker og andre offentlige arenaer i Frankrike.
– Vi får trolig en fjerde smittebølge, men den vil være mindre enn de tre forrige fordi flere er vaksinert, sier legen Jean-François Delfraissy, som sitter i presidents coronapanel, til franske Inter Radio.
Per dagsdato er en tredel av franskmenn fullvaksinerte.
Delfraissy advarer likevel om at de lave smittetallene ikke betyr at pandemien er over. I Frankrike står nå den svært smittsomme deltavarianten for 45 prosent av nye smittetilfeller.
I regionen Landes, som inkluderer Bordeaux, har myndighetene sagt de ikke vil lette på antalls-begrensningene ennå siden få i regionen er vaksinert.
Andre steder i Frankrike er ikke det ikke lenger en makskapasitet på 1000 mennesker på arrangement, uansett om det er innendørs eller utendørs. Men deltakere må kunne fremlegge vaksinepass, negativ PCR-test eller bevis på at de nylig har hatt covid-19.
Sportsarrangement kan også åpne for å ha flere en 5000 personer til stede, men festivaler, som ofte tiltrekker seg store folkemengder, vil sannsynligvis fremdeles være underlagt strenge regler gjennom sommeren.
De neste coronalettelsene kommer etter planen 9. juli, hvor franske nattklubber gjenåpner.
Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100.000 i samme periode).
* Mongolia: 933 smittede (4,9 døde)
* Colombia: 817 smittede (17,8 døde)
* Namibia: 787 smittede (16,2 døde)
* Uruguay: 710 smittede (13,5 døde)
* Argentina: 614 smittede (15,8 døde)
* Kuwait: 567 smittede (3,1 døde)
* Oman: 562 smittede (9,9 døde)
* Maldivene: 520 smittede (2,3 døde)
* Brasil: 464 smittede (12 døde)
* Surinam: 463 smittede (16,9 døde)
* Costa Rica: 413 smittede (5 døde)
* Paraguay: 361 smittede (24 døde)
I Norge er det registrert 48 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 50 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 52 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 27 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og ingen smittede og ingen døde på Island
Så langt har 181 810 449 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 937 867 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet
29. juni
Frankrike: Deltavarianten er på frammarsj og utgjør nå hvert femte nye smittetilfelle i Frankrike, ifølge landets helseminister.
Tirsdag morgen sa helseminister Oliver Veran til fransk radio at deltavarianten står for 20 prosent av alle nye smittetilfeller i landet. For en uke siden var om lag 10 prosent av nye smittetilfeller av deltavarianten av coronaviruset, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Hver femte person i Frankrike med Corona får nå påvist deltasmitte. Men selv om prosentandelen med deltaviruset øker, har landet totalt sett en synkende smittetrend.
Mandag ble det registrert 509 nye koronasmittede i Frankrike, og det ble registrert totalt 1819 nye smittetilfeller den siste uka. Det er et av
de laveste franske smittetallene på nesten ti måneder.
Sør-Afrika: Antall registrerte coronarelaterte dødsfall i Sør-Afrika har nå passert 60 000, ifølge landets myndigheter. Sør-Afrika er det hardest pandemi-rammede landet på det afrikanske kontinentet.
Sykehusene er i ferd med å fylles opp av covid-19-syke pasienter, og mandag var over 11 800 innlagt.
Det er deltavarianten av viruset som dominerer, og en sykehuslege sier at tilstanden til mange av pasientene er mye verre nå enn i starten av pandemien.
Vaksineringen går sakte, om lag 2,7 av landets 59 millioner innbyggere har fått minst én dose.
Myndighetene har innført strenge tiltak, og det er forbudt å treffe andre mennesker unntatt i begravelser, der maks 50 personer får delta.
Australia: Millionbyen Brisbane stenges ned i tre dager for å bekjempe spredning av coronaviruset. Det er den fjerde australske storbyen som stenges ned. Fra før er det innført nedstenging i Sydney, Darwin og Perth.
Brisbane, med sine 2,3 millioner innbyggere, blir stengt ned i tre dager. Nedstengningen gjelder i hele Queensland-regionen og gjelder fra tirsdag kveld.
– Dette er vanskelige avgjørelser å ta. Vi har nedstengninger i store byer fordi tilreisende tar med seg viruset hit, sier delstatsminister Annastacia Palaszczuk.
28. juni
Sverige: Smitten er på vei nedover i Sverige, og regjeringen har kunngjort at flere restriksjoner fjernes fra og med torsdag.
– I Sverige har smittespredningen minsket jevnt siden begynnelsen av mai, sier sosialminister Lena Hallengren på en pressekonferanse mandag.
55 personer er innlagt på sykehus, mens 57 prosent av befolkningen har fått minst én vaksinedose. Hver tredje svenske er fullvaksinert.
Restriksjonene som skal fjernes denne uken, er en del av steg 2 i regjeringens gjenåpningsplan.
– Fra og med torsdag kan livet begynne å bli litt mer som det var før pandemien, sier Hallengren.
Russland: Det ble registrert rekordmange coronarelaterte dødsfall i Moskva og St. Petersburg mandag. Russerne kjemper mot en tredje smittebølge drevet av deltavarianten.
I Moskva ble det mandag registrert 124 personer dødsfall som følge av covid-19, mens det tilsvarende tallet i St. Petersburg var 110.
I Moskva er det innført nye smittevernregler i et forsøk på å begrense utbruddet. De innebærer blant annet at alle restaurantgjester må være vaksinert eller kunne vise dokumentasjon på at de har vært smittet det siste halvåret.
Bedrifter har fått ordre om å sende hjem 30 prosent av ikke-vaksinerte ansatte.
I St. Petersburg, som i år er vert for EM i fotball, er det ikke innført tilsvarende regler. Fredag ble det blant annet arrangert en stor avgangsfest for tusenvis av videregående elever i et konsertlokale.
Australia strammer inn smitteverntiltakene flere steder etter at det er blitt registrert nye smittetilfeller knyttet til deltavarianten.
Byene Brisbane, Darwin, Perth og Sydney har alle registrert nye tilfeller av de høyst smittsomme deltavarianten, som først ble påvist i India.
Det største smitteutbruddet er i Sydney, der 130 personer har testet positivt siden en sjåfør for en flybesetning fikk påvist smitte i midten av juni.
Sydney skal stenges ned de neste to ukene, mens en 48 timers nedstengning i Darwin ble forlenget til fredag. I Perth og Brisbane har det blitt innført munnbindpåbud og begrensninger for ansamlinger.
27. juni
Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa gjeninnfører strenge Corona-restriksjoner i to uker for å stanse spredningen av den svært smittsomme deltavarianten.
– Landet står igjen overfor en kraftig smitteøkning, sa presidenten i en TV-sendt tale.
– Helsevesenet er strukket til bristepunktet, og det er svært få intensivplasser ledige, fortsatte Ramaphosa. Han opplyste at tiltak på nivå fire blir gjeninnført. Dette er det nest høyeste nivået, nivå fem tilsvarer en full nedstengning.
Alle samlinger bortsett fra begravelser forbys, og her settes det en grense på 50 deltakere. Alt salg av alkohol stanses, og restauranter og andre spisesteder kan bare drive med takeaway. Et nattlig portforbud blir utvidet med en time.
Sør-Afrika er blant de aller hardest rammede landene i Afrika.
Russland: Moskva registrerte søndag 144 dødsfall fra coronaviruset siste døgn, det høyeste døgntallet for en by i Russland siden pandemien startet. Forrige rekord var fra dagen før, da det ble registrert 104 dødsfall i St. Petersburg, der det spilles EM-kamper i fotball med tusener av tilskuere.
Flere titall finske fotballfans ble smittet da de var i byen for å se Finlands kamp mot Belgia. Finland frykter nå en fjerde smittebølge. Coronasmitten har vært sterkt økende de siste ukene i Russland, i stor grad på grunn av deltavarianten.
Totalt ble det registrert 599 nye dødsfall i landet siste døgn. Dermed er totalt 133 282 russere døde av viruset. Det ble også meldt om 20 538 nye smittede og et totaltall på 5,4 millioner.
Moskva er episenteret for pandemien i Russland, og 2.000 mennesker legges daglig inn på sykehus med koronasmitte, ifølge borgermester Sergej Sobjanin.
– Vi har 20 000 sengeplasser, og 14 000 er opptatt nå. Det er mye, sa han lørdag.
Den kraftige smitteøkningen skjer mens myndighetene strever med å overbevise vaksineskeptiske russere om at de må ta vaksinen.
– Det er én ting som trengs for å stanse pandemien, og de er rask og omfattende vaksinasjon. Ingen har funnet opp noen annen måte, sa Sobjanin på TV.
Russland er nå det sjette hardest rammede landet i verden, og det hardest rammede i Europa. En bredere definisjon av koronadødsfall tyder på at landet har minst 270 000 koronadøde.
Thailand: Etter økt coronasmitte blir innendørs servering og samlinger på mer enn 20 personer forbudt i Thailands hovedstad Bangkok. Også ni andre provinser rammes.
I tillegg strenges byggeplasser, mens bygningsarbeidere blir isolert i leirer. Tiltakene gjelder i Bangkok og fem omkringliggende provinser, samt landets fire sørligste provinser. De skal vare i 30 dager.
Situasjonen har blitt kritisk. Det er knapt med senger til alvorlig syke coronapasienter, selv etter at det er satt opp flere feltsykehus. Det ble registrert 3995 smittetilfeller og 42 nye dødsfall det siste døgnet. Smittetallene har doblet seg i det siste, og talspersoner for helsemyndighetene har gitt arbeidsinnvandrere, mange av dem ansatte på byggeplasser og fabrikker, skylda.
– Leirene var stengt, men arbeiderne snek seg ut til markeder og andre steder i lokalsamfunnet og spredte sykdommen, sa talskvinne Apisamai Srirangson for landets coronasenter.
Under restriksjonene kan varehus og kjøpesentre i Bangkok holde åpent fram til klokka 21, men restauranter får kun tilby takeaway. Seminarer, møter og fester er avlyst. Om det oppstår flere smitteklynger, kan de lokale myndighetene forsegle området.
Reisende fra de ti provinsene som er underlagt de nye restriksjonene, blir isolert og satt i karantene. Planen er likevel fortsatt å la fullvaksinerte turister reise til ferieøya Phuket uten å først måtte gå i karantene.
Thailand brenner etter å få pustet liv i en turistnæring som har lidd voldsomt under pandemien.
26. juni
Finland frykter en fjerde koronabølge etter at 120 fotballsupportere testet positivt etter at de kom hjem fra EM i Russland.
Alle som kom med buss fra St. Petersburg, har trolig vært eksponert for viruset, og alle oppfordres nå til å teste seg, sier Mika Salminen i THL, som er det finske folkehelseinstituttet.
800 fotballturister fikk tirsdag reise rett hjem uten test på grunn av mangel på testpersonell på grensa. De fleste av de nye smittetilfellene er i Helsinki-regionen.
Det er den mer smittsomme deltavarianten som nå er dominerende i Russland. Finland har hittil greid seg relativt bra gjennom pandemien, med totalt knapt tusen dødsfall.
Danmark: Det første tilfellet av den mer smittsomme delta pluss-varianten av coronaviruset, er oppdaget i Danmark.
En passasjer som kom med fly fra Portugal, er bekreftet smittet med delta pluss-varianten, ifølge Statens Serum Institut.
Delta pluss er en variant av deltavarianten som kom fra India, og den regnes for å være betydelig mer smittsom enn andre kjente varianter.
I tillegg mener man at den er mindre følsom for antistoffer, noe som kan bety at de eksisterende vaksinene gir mindre beskyttelse.
Deltavarianten ble første gang registrert i India i april. Siden er den oppdaget blant annet i Portugal og Storbritannia.
New Zealand suspenderer den karantenefrie reiseboblen med Australia i foreløpig tre dager på grunn av smitteutbruddet i Sydney. Myndighetene i Sydney innførte en streng to uker lang nedstengning av byen med omegn for å stanse et utbrudd av deltavarianten som sprer seg raskt.
Over 80 tilfeller er hittil meldt i Australias største by, i tillegg til enkelttilfeller i Northern Territory, Victoria og Queensland de siste dagene.
New Zealands Corona-ansvarlige Chris Hipkins beklager ulempene, men sier den tre dager lange pausen gir dem tid til å vurdere situasjonen slik at de kan holde deltavarianten ute av landet.
Nederland: Livet var tilbake til det nesten normale i Nederland etter at de fleste coronarestriksjoner ble opphevet lørdag. Den eneste betydelige regelen som fortsatt står ved lag, er en regel om halvannen meters avstand til andre personer.
Kan man ikke holde seg så langt borte, for eksempel på nattklubber eller større arrangementer, er adgang bare tillatt med en negativ test eller vaksinesertifikat.
Over 15 måneder etter nedstengningen gjenåpnet nattklubber og diskotek ved midnatt natt til lørdag. Restriksjoner er også opphevet for restauranter, museer og teatre, og fotballfans kan nå se EM-kampene sammen på kafeer og puber.
Påbudet om munnbind er også opphevet, med unntak bare for busser og tog, flyplasser og test- og vaksinesentre.
Nederland registrerer for tiden rundt 29 nye smittetilfeller per 100 000 innbyggere i uka. Over 50 prosent av befolkningen har fått første vaksinedose, og hver tredje er fullvaksinert.
Tyskland: Smitten er på rask vei ned i Tyskland. Siste døgn ble det registrert 592 nye coronatilfeller, halvparten så mange som for en uke siden.
Et annet tegn på at smitten synker, er at det lørdag bare er registrert 5,9 nye smittetilfeller per 100 000 innbyggere den siste uka.
Dagen før var insidenstallet 6,2, og i forrige uke var det 9,3, ifølge tallene fra smittevernbyrået Robert Koch-Institut.
De siste 24 timene er det registrert 68 dødsfall, mens det for en uke siden ble registrert 99.
Siden begynnelsen av pandemien er 3 726 172 tyskere meldt smittet av coronaviruset, og 90 746 er døde.
Danmark åpner lørdag grensene for svensker som kan vise at de har antistoffer mot coronaviruset.
Fra lørdag trenger svensker bare å vise fram bevis på at man er fullvaksinert, har hatt covid-19 eller har testet negativt. Tidligere krav om testing i Danmark oppheves.
En negativ PCR-test kan ikke være eldre enn 72 timer, og en antigen-test ikke eldre enn 48 timer.
Australia: Etter å ha innført restriksjoner for flere områder i Sydney, er avgjørelsen tatt om å stenge ned hele byen i to uker. Dermed må fem millioner holde seg hjemme. Nedstengningen utvides til det større Sydney-området og skal vare til 9. juli.
Den trer i kraft klokka 18 fredag, opplyste delstatsminister Gladys Berejiklian i New South Wales på en pressekonferanse rundt klokka 14 lokal tid.
Etter et utbrudd av delta-varianten i byen, har myndighetene den siste uka innført stadig strengere og mer vidtrekkende tiltak. Fredag ble beboere i fire nabolag i sentrum av Sydney og mot Bondi Beach beordret til å holde seg hjemme, med få unntak, i en uke, etter et utbrudd av delta-varianten i den australske storbyen.
25. juni
Island: Etter å ha fått bukt med smitten og fart på vaksinasjonen, oppheves alle Corona-restriksjonene på Island lørdag, sier landets helseminister. Det har gått over en uke uten ett eneste smittetilfelle på sagaøya, der nesten 90 prosent av dem over 16 har fått minst én vaksinedose.
Etter 15 måneder kan islendingene endelig slippe å forholde seg til munnbind, sosial distansering og andre tiltak, kunngjorde helseminister Svandis Svavarsdottir på en pressekonferanse fredag.
Øya langt vest i Atlanterhavet har lenge hatt det laveste smittetrykket i Europa og har vaksinert folk raskere enn noe annet EØS-land.
Storbritannia: Antall coronasmittede med deltavarianten har økt med 46 prosent den siste uka i Storbritannia.
Ifølge britiske myndigheter ble det registrert over 35 000 nye tilfeller i forrige uke. 42 av tilfellene var den ekstra smittsomme delta pluss-varianten, som sprer seg lettere og fester seg lettere til lungecellene.
Selv om deltavarianten nå utgjør 95 prosent av de nye smittetilfellene i landet, gjør helsemyndighetene det klart at vaksiner fortsatt har avgjørende virkning, både når det alvorlig sykdom og død.
Til sammen ble 514 mennesker lagt inn på sykehus i forrige uke, hvorav 304 ikke var vaksinert.
USA kan ikke si når de kan åpne grensen for reisende fra Norge og de øvrige Schengen-landene.
Alle EU og Schengen-landene står på listen over land hvis borgere ikke slipper inn i USA på grunn av pandemien.
På et pressetreff i Paris fredag sa utenriksminister Antony Blinken at USA ikke kan sette en dato for når de åpner for innreise fra disse landene.
Portugal: Et økende antall tilfeller av deltavarianten fører til at myndighetene i Portugal stanser planene om å lette på noen av Corona-restriksjonene i landet.
Landet registrerte totalt 1556 coronatilfeller torsdag, det høyeste antallet siden februar, ifølge helsedepartementet.
Smitten er særlig høy i hovedstaden Lisboa, der 70 prosent av tilfellene er av deltavarianten.
For andre helg på rad stenger byen ned fra fredag ettermiddag til mandag morgen. Storbyområdets 2,8 millioner innbyggere får kun forlate byen om de har gyldig grunn eller om de er fullvaksinert, har vært coronasmittet eller kan vise til en negativ test.
Også i byene Sesimbra og Albufeira, som har registrert over 240 tilfeller per 100 000 de siste 14 dagene, strammes Corona-restriksjonene inn. Blant annet må restauranter og butikker stenge klokken 15.30 i helgene.
Australia: Beboere i fire nabolag sentralt i Sydney er beordret til å holde seg hjemme i en uke, etter et utbrudd av delta-varianten i den australske storbyen. Utbruddet knyttes til en limousinsjåfør som var smittet da han kjørte en hel flybesetning fra en internasjonal flygning fra flyplassen i Sydney til et karantenehotell.
Det er registrert 65 tilfeller tilknyttet utbruddet, skriver den australske kringkasteren ABC.
Delstatsminister Gladys Berejiklian i New South Wales sier at folk som bor eller har jobbet i fire nabolag sør i sentrum av Sydney i løpet av de to siste ukene, må holde seg hjemme, med mindre de har «absolutt nødvendige» ting å gjøre ute. Mer enn 500 000 beboere, og et betydelig antall som jobber i områdene, rammes.
I andre deler av byen, som har fem millioner innbyggere, er ikke-nødvendige reiser ut av området forbudt, og det er begrensninger på sosiale samlinger.
Australia er ett av landene som hittil har lyktes best med å få kontroll over covid-19, med drøyt 30 000 smittetilfeller og 910 dødsfall så langt. Hittil er det satt rundt 6,7 millioner vaksinedoser blant landets 25 millioner innbyggere. Bare en liten andel av befolkningen har fått to doser.
USA: Av de over 18 000 menneskene som døde av coronaviruset i USA i mai, var kun 150 fullvaksinert. Det tilsvarer 0,8 prosent og viser hvor effektive vaksinene er.
Det viser data fra USAs smittevernbyrå Centers for Disease Control and Prevention (CDC) som nyhetsbyrået AP har analysert.
Dødstallet er nå nede på under 300 per dag, og dataene tyder på at det kunne vært nærmere null om alle var vaksinert. Toppen ble nådd i januar med 3400 dødsfall daglig.
Tallene viser også at av de 853 000 innlagte coronapasientene i USA i mai, var mindre enn 1.200 fullvaksinert. Det tilsvarer om lag 0,1 prosent av innleggelsen.
Om lag 63 prosent av alle amerikanere over tolv år har fått minst en dose coronavaksine. 53 prosent er fullvaksinert.
Amerikanske myndigheter sliter imidlertid med å overbevise skeptiske amerikanere om å ta vaksinen. Tirsdag opplyste Det hvite hus at landet ikke vil nå president Joe Bidens mål om at 70 prosent av voksne amerikanerne er vaksinert innen 4. juli.
24. juni
Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Mongolia: 1042 smittede (4,9 døde)
* Uruguay: 978 smittede (16,1 døde)
* Colombia: 782 smittede (17 døde)
* Namibia: 682 smittede (11 døde)
* Argentina: 642 smittede (17,2 døde)
* Maldivene: 613 smittede (3 døde)
* Bahrain: 560 smittede (9,7 døde)
* Surinam: 557 smittede (18,7 døde)
* Kuwait: 550 smittede (2,1 døde)
* Oman: 524 smittede (7,4 døde)
* Brasil: 496 smittede (13,1 døde)
* Chile: 436 smittede (8,5 døde)
I Norge er det registrert 47 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 65 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 68 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 20 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og ingen smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 179.595.550 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3.891.758 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet
23. juni
Israel utsetter planene om å ønske vaksinerte turister velkommen med én måned, opplyser innenriksdepartementet.
Turister må vente til 1. august før de kan ankomme Israel uten forhåndsgodkjenning. Så sent som søndag sa innenriksministeren at turister kunne komme fra 1. juli, men nye smittetilfeller av deltavarianten har satt en stopper for planene.
Det ble mandag registrert 100 nye smittetilfeller på ett døgn, noe som er det høyeste tallet på to måneder. De fleste av dem skal være deltavarianten.
Over 5,5 av ni millioner innbyggere har mottatt første vaksinedose, mens rundt 5,2 millioner er fullvaksinert.
Australia: For å stanse et utbrudd av deltavarianten av coronaviruset i Sydney, får innbyggerne ikke lov til å forlate den australske storbyen.
Over 30 personer har fått påvist smitte med deltavarianten i et utbrudd som startet i området rundt den verdensberømte stranden Bondi. Dette er det siste av flere lokale utbrudd i landet den siste tiden.
Delstatsminister Gladys Berejiklian i New South Wales har innført restriksjoner den nærmeste uken i håp om å få bukt med utbruddet. Ikke-nødvendige reiser ut av området er forbudt, og det er begrensninger på sosiale samlinger. Sang og dans er ikke lov, men barer og restauranter kan fortsatt holde åpent.
22. juni
Israel: Over halvparten av Israels innbyggere har nå fått to doser coronavaksine, men smittespredningen øker igjen. Det siste døgnet har 125 testet positivt for coronaviruset, og dette er det høyeste antallet på over to måneder.
Ifølge helsedepartementet er rundt 70 prosent av alle som tester positivt, smittet av den såkalte deltavarianten, også kjent som den indiske varianten av viruset.
Halvparten av dem som har testet positivt det siste døgnet, er barn, og myndighetene gjeninnfører nå enkelte smitteverntiltak og anbefaler vaksinering av barn ned i tolvårsalderen.
5,5 millioner av Israels rundt ni millioner innbyggere er vaksinert mot viruset, og 5,1 millioner har fått to doser.
Danmark: Til helgen åpner Danmark for flere reisende, samtidig som den mer smittsomme deltavarianten blir mer vanlig. Målet er å bremse varianten til flere er vaksinert.
Selv om deltavarianten er blitt mer vanlig og antas å bli dominerende etter hvert, mener myndighetene det er forsvarlig å åpne landet, sier direktør Anne Lykke Petri i Styrelsen for Pasientsikkerhed.
Hun sier tirsdag at myndighetene følger situasjonen tett. Så langt har 235 dansker fått påvist deltavarianten.
– Den er mer smittsom enn alfavarianten. Vi regner med at den blir den dominerende varianten i Danmark på et tidspunkt, sier Petri. Hun sier strategien er å forsinke spredningen, samtidig som man vaksinerer flest mulig.
– Jo flere som kan får den andre sprøyten, jo bedre, sier hun.
Italia: Det vil fra og med 28. juni ikke lenger være obligatorisk å ha på seg munnbind utendørs i Italia, opplyser regjeringen. Opphevelsen av påbudet gjelder i regioner som er erklært hvite i henhold til Italias system for å rangere smittetrykk, skriver helseminister Roberto Speranza på Facebook
Det gjelder alle regionene med unntak av lille Valle d’Aosta i nordvest, som er eneste region i landet kategorisert som gul sone
Folk bør fortsatt ha munnbind tilgjengelig hvis de skal delta på arrangementer der det er høyere risiko for smittespredning, som for eksempel store samlinger av folk
30 prosent av befolkningen over 12 år er fullvaksinert mot coronavirus.
21. juni
Spania: I deler av Spania, inkludert i hovedstaden Madrid og i Barcelona, kan nattklubbene åpnes igjen.
I august i fjor beordret den spanske regjeringen landets nattklubber til å stenge som følge av høye smittetall. På grunn av positiv smitteutvikling gjenåpnes de nå flere steder i landet, selv om det vil fortsatt vil være visse restriksjoner på plass. Det vil blant annet bli lagt begrensninger på antall gjester og åpningstider.
I Catalonia kan nattklubbene være åpne til klokken 3.30, mens bare halvparten av kapasiteten kan benyttes. I Madrid kan bare utendørs danseområder benyttes, mens det blir lagt begrensninger på antall gjester.
Tyskland: For første gang siden august er det registrert under 500 coronasmittede i Tyskland på et døgn.
Robert Koch-instituttet, som er det tyske folkehelseinstituttet, opplyste mandag morgen at det er registrert 346 nye tilfeller av covid-19 siste døgn. Det er også registrert ti nye dødsfall.
Det testes vanligvis færre i helgene enn ellers i uka, noe som reflekteres i tallene. For en uke siden var smittetallet i landet 549.
Siden pandemien brøt ut, har tyske myndigheter totalt telt 3 722 327 smittede. Det reelle tallet smittede er høyere, siden mange tilfeller ikke blir registrert. Forrige gang døgntallet på smittede var under 500, var 10. august.
Russland: Antallet daglige smittetilfeller i den russiske regionen Murmansk like ved Kirkenes er blitt doblet de siste to ukene.
Søndag ble det registrert 97 nye smittetilfeller og tre nye dødsfall i Murmansk, den største byen i regionen med samme navn, melder Barents Observer. Befolkningen oppfordres til å bruke munnbind og holde avstand.
Byen, som ligger knapt tre timer i bil fra norskegrensa, sliter med å få befolkningen til å ta coronavaksiner. Det er et problem i hele Russland, som så langt bare har vaksinert 12 prosent av befolkningen.
På landsbasis er smittetallene også doblet siden starten av juni.
Grensen mellom Norge og Russland er i praksis stengt, men det er unntak for flere grupper. Blant annet kan russiske sjøfolk reise inn i Norge.
20. juni
Portugal: Portugisiske myndigheter bekrefter at det er deltavarianten av coronaviruset som har ført til en økning i smittetilfellene i Lisboa.
Den smittsomme coronavirusvarianten, som først oppsto i India, står for 60 prosent av tilfellene som nylig er bekreftet i hovedstadsområdet. Det bekreftet Portugals nasjonale helseinstitutt søndag.
På bakgrunn av smitteøkningen besluttet myndighetene forrige uke å forby all reise inn og ut av hovedstaden i helgene. Restriksjonene trådte i kraft fredag. Det bor rundt 2,8 millioner mennesker i Lisboa-regionen.
Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Uruguay: 1175 smittede (19 døde)
* Mongolia: 843 smittede (3,7 døde)
* Maldivene: 786 smittede (4,3 døde)
* Bahrain: 783 smittede (12,6 døde)
* Colombia: 736 smittede (15,7 døde)
* Argentina: 713 smittede (17,6 døde)
* Surinam: 594 smittede (19,8 døde)
* Namibia: 549 smittede (9,2 døde)
* Kuwait: 510 smittede (1,6 døde)
* Paraguay: 483 smittede (25,3 døde)
* Chile: 480 smittede (8,3 døde)
* Brasil: 463 smittede (13,4 døde)
I Norge er det registrert 48 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 64 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 100 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 20 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og ingen smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 178 187 719 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 859 605 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet
Belgia forbyr innreise fra Storbritannia. Årsaken er spredning av deltavarianten, som har ført til utsettelse av gjenåpningen i landet.
Deltavarianten oppsto først i India, og har ført til en smitteøkning i Storbritannia, der regjeringen har blitt tvunget til å utsette opphevelsen av de fleste gjenværende smitteverntiltakene med tre uker.
Storbritannia er på en liste over 27 land hvis borgere får innreiseforbud. Forbudet trer i kraft senest 27. juni, får nyhetsbyrået AFP opplyst. Storbritannia og Georgia er de eneste europeiske landene på lista.
Restriksjonene gjelder allerede for Sør-Afrika, India og Brasil, og det er bare EØS-borgere eller belgiske innbyggere som får reise inn i landet.
19. juni
Uganda: President Yoweri Museveni har erklært en 42 dager lang «total nedstenging» for Ugandas 45 millioner innbyggere for å dempe spredningen av covid-19.
Innbyggerne er beordret til å holde seg hjemme, og kun kjøretøy med viktige varer eller syke personer får lov til å benytte veiene.
Landet registrerte fredag 11 704 nye smittetilfeller i uken som gikk. Det er den største økningen i uketallet som er registrert og bringer det samlede smittetallet opp i 67 215, ifølge Den afrikanske unions helseorganisasjon CDC.
Uganda har forsøkt å skaffe ekstra oksygen på grunn av den nye smittebølgen. Helseminister Monica Musenero sier til nyhetsbyrået DPA at det trengs minst 15 000 oksygentanker.
– Vi har bedt våre naboland om hjelp. Naboer bør hjelpe oss dersom de kan, fordi vi har en reell mangel, sier Musenero.
Den svært smittsomme deltavarianten, som først ble oppdaget i India, sprer seg for tiden i Uganda og i 13 andre afrikanske land.
Ifølge CDC er det registrert om lag 5,1 millioner smittetilfeller og 136 000 dødsfall knyttet til coronapandemien i Afrika. Det reelle tallet er trolig langt høyere.
Nederland fjerner nesten alle smitteverntiltak fra 26. juni. Den eneste viktige regelen som blir stående, er at folk holder seg 1,5 meter unna andre.
– Slutten på krisen er i sikte, sa statsminister Mark Rutte fredag.
De nye retningslinjene innebærer at restauranter, museer og teatre kan åpne dørene for flere enn tidligere, uten restriksjoner, og at diskoteker og nattklubber også kan åpne dørene.
Arrangementer der det ikke er mulig å holde avstand, som festivaler og idrettsarrangementer, vil være mulig hvis deltakerne er vaksinert eller kan vise en negativ coronatest.
Munnbind er kun påbudt der det er umulig å holde avstand, som på busser og tog.
Rutte kom likevel med en advarsel mot nye virusvarianter, spesielt deltavarianten.
Nederland registrerer nå cirka 45 nye infeksjoner per 100 000 innbyggere i uken. Over 50 prosent av befolkningen har fått minst én vaksinedose, mens om lag 28 prosent er fullvaksine.
Italia innfører en fem dager lang karantene for britiske turister som ankommer landet. Ordningen som trer i kraft mandag, innebærer også at de tilreisende må ta en coronatest, opplyser Italias helseminister Roberto Speranza.
Tiltaket innføres for å demme opp for deltavarianten av covid-19, som for tiden sprer seg raskt Storbritannia.
Deltavarianten er foreløpig ikke utbredt i Italia, men helsemyndighetene advarer om at også er fare for en kraftig smitteøkning av denne virusvarianten.
Italia har jevnt og trutt lettet på coronarestriksjonene de siste ukene, og landet jobber med å få på plass ett vaksinepass som muliggjør reise innad i EU.
18. juni
Norge: Regjeringen har bestemt å oppheve reiserådet for EØS, Schengen og Storbritannia og landene på EUs tredjelandsliste som FHI anser som trygge fra 5. juli.
– I tråd med gjenåpningsplanen åpner vi nå for at flere igjen kan reise til utlandet. Selv om reiserådet for EØS/Schengen, Storbritannia og enkelte land på EUs tredjelandsliste oppheves fra og med 5. juli, er situasjonen fortsatt uforutsigbar, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.
Synkende smittetall, mer vaksinering i mange land og økende bruk av coronasertifikat gjør at regjeringen nå kan oppheve reiserådet om å unngå unødvendige fritidsreiser til EØS, Schengen og Storbritannia og landene på EUs tredjelandsliste som FHI anser som trygge.
Ifølge regjeringens gjenåpningsplan skal rådet erstattes av egne reiseråd til spesielt rammede land.
Russlands hovedstad Moskva stenger sin supportersone under fotball-EM og forbyr samlinger på over 1000 mennesker som følge av økt coronasmitte.
Det opplyser byens ordfører, Sergej Sobjanin. Antallet nye coronatilfeller i Moskva har økt fra 3000 til 7000 daglig i løpet av få dager, og det er ventet at det blir over 9000 nye tilfeller fredag.
Coronasmitten i Moskva stiger kraftig. Fredag meldes det om 9056 nye smittede, en økning på nesten 30 prosent fra dagen før.
I Russland som helhet ble det registrert 17 262 nye coronatilfeller, ifølge offisielle tall. Det er det høyeste dagstallet siden februar.
– Vi ser effekten av virusvarianter som er mer aggressive, vanskeligere å motstå og som sprer seg raskere, sier Moskvas ordfører Sergej Sobjanin.
Ifølge Sobjanin er nesten 90 prosent av tilfellene i hovedstaden av deltavarianten, som er mer smittsom.
For å motvirke smittespredningen har Moskva innført krav om at barer og restauranter må stenge klokka 23.
I Moskva og tre andre regioner er vaksine også gjort obligatorisk for ansatte i butikker, utdanningssystemet, helsevesenet, offentlig transport og andre sektorer som innebærer kontakt med mange mennesker.
Moskva er episenteret for koronaepidemien i Russland, men kun 1,8 millioner av byens 12 millioner innbyggere er vaksinert.
Russland har flest koronarelaterte dødsfall i Europa etter å ha passert Storbritannia torsdag. 128.445 dødsfall er registrert.
17. juni
Danmark: Fra 26. juni kan borgere i Danmark igjen reise på ferie i hele EU uten å måtte fremvise test før hjemreise. De slipper også karantene når de kommer tilbake.
Det bekrefter det danske justisdepartementet i en pressemelding torsdag kveld.
– Dermed leverer vi på løftet om at danskene skal kunne reise på sommerferie i Europa, sier utenriksminister Jeppe Kofod.
Det var ventet at partiene i Folketinget ville lande en avtale som åpnet for at danskene kunne få reise fritt i EU i sommer. Omtrent på samme tid som reglene oppheves, tas unionens koronapass i bruk.
Storbritannia: Antallet nye coronatilfeller i Storbritannia var torsdag det høyeste på nesten fire måneder. Trolig er det deltavarianten som står bak smitteøkningen.
11 007 nye tilfeller er det høyeste antallet registrerte tilfeller på ett døgn siden 19. februar, ifølge britiske myndigheter.
Deltavarianten, som har sin opprinnelse i India, står nå for om lag 95 prosent av alle nye coronatilfeller i Storbritannia. Myndighetene regner med at den er mellom 40 og 80 prosent mer smittsom enn tidligere varianter. De fleste nye tilfellene oppstår blant yngre aldersgrupper som ikke er blitt vaksinert.
Smitten gjorde at Storbritannia måtte utsette å oppheve de fleste gjenværende coronatiltakene. Den planlagte gjenåpningen 21. juni er utsatt i opptil fire uker.
Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Uruguay: 1300 smittede (21 døde)
* Maldivene: 993 smittede (5,5 døde)
* Bahrain: 989 smittede (13,9 døde)
* Mongolia: 787 smittede (3,5 døde)
* Argentina: 774 smittede (17,7 døde)
* Colombia: 736 smittede (15,4 døde)
* Surinam: 633 smittede (19,1 døde)
* Paraguay: 530 smittede (25,3 døde)
* Chile: 510 smittede (8,1 døde)
* Kuwait: 493 smittede (1,4 døde)
* Costa Rica: 467 smittede (6,7 døde)
* Namibia: 431 smittede (7 døde)
I Norge er det registrert 52 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene 158 smittede og 1,2 døde i Sverige, 131 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 23 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og ingen smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 177.040.182 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3.832.997 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet
16. mai
Frankrike: Åtte måneder med portforbud i Frankrike avsluttes søndag. Det blir også slutt på krav om å bruke munnbind utendørs, sier landets statsminister.
Det svært upopulære portforbudet etter klokken 23 oppheves dermed ti dager tidligere enn planlagt. Dette er mulig fordi smittetallene fortsetter å gå ned, sa statsminister Jean Castex onsdag.
Kravet om å bruke munnbind utendørs fjernes allerede fra torsdag.
Drøyt 58 prosent av landets voksne befolkning har fått minst én vaksinedose. Tirsdag åpnet landet for å vaksinere barn ned til tolv år som en del av tiltakene for beskytte innbyggerne parallelt med at restriksjonen gradvis oppheves.
I gjennomsnitt påvises det for tiden rundt 3900 daglige smittetilfeller. På toppen i mars og april var tallet oppe i 35 000.
India: Det kjente mausoleet Taj Mahal kunne onsdag gjenåpne for publikum etter at India lettet på coronatiltakene.
Landet er på vei ut av sin andre smittebølge som ga ekstremt høye smitte- og dødstall i april og juni. Nedgangen har gjort at flere storbyer, som New Delhi og Mumbai, har lettet på tiltakene.
I byen Agra, hvor Taj Mahal ligger, var turistguider og butikkeiere optimistiske da landets største turistattraksjon kunne åpne igjen onsdag.
Antallet besøkende er redusert til 650 per dag, og besøkende får ikke lov til å berøre bygget.
15. juni
Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100.000 i samme periode).
* Uruguay: 1338 smittede (22 døde)
* Maldivene: 1.182 smittede (7,2 døde)
* Bahrain: 1157 smittede (15,6 døde)
* Argentina: 812 smittede (17,7 døde)
* Colombia: 737 smittede (15,1 døde)
* Surinam: 627 smittede (18,9 døde)
* Mongolia: 617 smittede (2,9 døde)
* Paraguay: 541 smittede (25,1 døde)
* Chile: 519 smittede (7,9 døde)
* Costa Rica: 488 smittede (6,9 døde)
* Kuwait: 483 smittede (1,3 døde)
* Brasil: 430 smittede (12,1 døde)
I Norge er det registrert 59 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 146 smittede og 1,2 døde i Sverige, 153 smittede og 0,2 døde i Danmark, 25 smittede og 0,1 døde i Finland og 0 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 176.268.431 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3.812.043 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet
Frankrike vil vaksinere alle barn over 12 år i håp om å oppnå flokkimmunitet og å bremse spredningen av koronamutasjoner i landet.
Ettersom etterspørselen etter koronavaksine blant voksne i Frankrike avtar, satser myndighetene i landet på å vaksinere barn.
Dette for å oppnå at 80 prosent av befolkningen blir vaksinert, noe eksperter mener er nødvendig for å stoppe spredningen av det smittsomme viruset.
Vaksineringen er ikke obligatorisk og trenger foreldrenes godkjenning.
14. juni
Storbritannia: Den planlagte gjenåpning av det britiske samfunnet blir utsatt med fire uker, opplyser regjeringskilder til Sky News.
Det er ventet at statsminister Boris Johnson vil komme med nyheten på en pressekonferanse i Downing Street.
Delta-varianten, som også ventes å bli dominerende i Norge, gjør at neste trinn i gjenåpningen ikke kan tas 21. juni slik planen opprinnelig var.
Regjeringskilder opplyser til Sky News at gjenåpningen blir utsatt til midten av juli, altså med opp mot en måned. Ifølge en meningsmåling utført av Opinium støtter 54 prosent av de spurte beslutningen om å utsette gjenåpningen. Bare 37 prosent mener gjenåpningen bør skje etter planen.
Britene feiret sin første «Freedom Day» da puber og restauranter fikk åpne dørene i mai, men statsminister Boris Johnson vil be britene gjøre en siste innsats mot viruset, sier en kilde til Sky News.
– Det er et kappløp mellom viruset og vaksinene, sier kilden.
Utsettelsen kan blant annet få konsekvenser for fotball-EM, ettersom flere kamper arrangeres i England.
13. juni
Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Uruguay: 1395 smittede (22,5 døde)
* Maldivene: 1351 smittede (7,2 døde)
* Bahrain: 1350 smittede (16,3 døde)
* Argentina: 846 smittede (17,8 døde)
* Colombia: 718 smittede (14,8 døde)
* Surinam: 618 smittede (18,1 døde)
* Paraguay: 554 smittede (24,3 døde)
* Mongolia: 536 smittede (2,6 døde)
* Chile: 524 smittede (8,1 døde)
* Costa Rica: 511 smittede (7,1 døde)
* Kuwait: 469 smittede (1,3 døde)
* Brasil: 428 smittede (11,9 døde)
I Norge er det registrert 63 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 146 smittede og 1,2 døde i Sverige, 174 smittede og 0,2 døde i Danmark, 28 smittede og 0,3 døde i Finland og 0 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 175 658 224 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 795 035 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet
Internasjonalt: Først i 2023 vil flytrafikken være tilbake på nivået den var på før Corona-pandemien, ifølge en prognose fra International Air Transport Association (IATA)
Men over et 20-årsperspektiv venter IATA at luftfartstrafikken nesten dobles, fra 4,5 milliarder passasjerer i 2019 til 8,5 milliarder passasjerer i 2039
Det er likevel én milliard færre passasjerer enn IATAs prognose før Corona-pandemien brøt ut i fjor
For flyprodusentene er IATAs nye prognose uansett gode nyheter, ettersom de har redusert produksjonen under pandemien, i takt med at flyselskaper verden rundt har avlyst bestillinger på nye fly.
12. juni
Sør-Afrika har offisielt gått inn i den tredje bølgen med coronavirus, opplyser landets helsemyndigheter.
– Sør-Afrika har teknisk sett gått inn i den tredje bølgen i dag etter at det nasjonale sjudagers-gjennomsnittet for forekomst av smitte, 5959 tilfeller i døgnet, nå er høyere enn grensen som myndighetene har definert som en ny bølge, opplyste landets folkehelseinstitutt torsdag.
Etter kunngjøringen har helsedepartementet registrert over 9100 nye smittetilfeller i den siste 24-timersperioden, noe som er nesten på samme nivå som da den andre smittebølgen i desember var på det verste.
Vinter med kaldere vær skaper nå bekymring for smitteoppblomstring.
Sør-Afrika har registrert over 1,7 millioner smittede siden pandemien startet. Det er rundt 34 prosent av alle smittede i hele verdensdelen. Minst 57 410 av tilfellene har hatt dødelig utgang.
Storbritannia: Den neste fasen i gjenåpningen i Storbritannia kan bli utsatt fra 21. juni til 19. juli, ifølge britiske medier.
Grunnen er at spredningen av den såkalte deltavarianten av coronaviruset har økt kraftig, skriver Reuters.
Hittil er over 42 300 personer registrert smittet av deltavarianten, som først ble oppdaget i India. For én uke siden, den 2. juni, var tallet 29 892.
Ifølge avisen The Sun kommer statsminister Boris Johnson mandag til å kunngjøre utsettelsen. Avisen skriver videre at planene kan bli gjort om på igjen dersom antall sykehusinnleggelser minsker og blir værende på et lavt nivå.
Norge: Dersom du er fullvaksinert etter har hatt Corona siste seks måneder, slipper du innreise-karantene fra fredag ettermiddag. Slik kontrolleres coronapasset ditt:
* Når man ankommer grensen for kontroll ved innreise til Norge, skal man trykke på knappen «utvidet» kontrollside. Denne skal vises til politiet ved grensepassering, opplyser Folkehelseinstituttet.
* Politiet vil deretter skanne QR-kodene som er på denne siden, og kontrolløren vil få opp informasjon om sertifikatet er gyldig eller ikke. Selv om informasjonen er gyldig betyr det ikke at du slipper innreise-karantene.
* Politiet vil sjekke informasjon om hva slags vaksine man har fått, når man har fått den og om man har fått én eller to doser.
Disse slipper innreisekarantene fra klokka 15:
* Personer som har status som fullvaksinert. Det vil blant annet si minst én uke etter man har fått vaksinedose nummer to.
* Hvis man har gjennomgått coronasykdom de siste seks månedene.
* Disse to gruppene trenger ikke å fremvise en attest som viser negativ coronatest 24 timer før ankomst til Norge.
10. juni
Singapore skal forsiktig begynne å lette på den månedslange nedstengningen av landet fra neste uke, etter at de klarte å stoppe et nytt smitteutbrudd.
Bystaten har klart å komme seg gjennom pandemien relativt uberørt, men stengte ned igjen etter at nye virusvarianter forårsaket stor lokal smitteøkning i mai.
Men med synkende smittetall åpner Singapore mandag for sosiale samlinger på fem personer. Større grupper vil bli tillat å delta på arrangementer som forestillinger og konserter, melder myndighetene.
Dersom det går bra, vil flere restriksjoner lettes 21. juni, da blant annet restaurantbesøk vil bli lov, og folk kan få trene på treningssenter uten munnbind.
Danmark åpner ytterligere og fra mandag er det kun i kollektivtrafikken du må bruke munnbind. I en tidligere rammeavtale het det at munnbind senest skulle bli faset ut når alle over 16 år hadde fått vaksine. Det lå an til å bli i september, men partiene og regjeringen mener at smitteutviklingen er så positiv at munnbindet stort sett kan droppes fra mandag.
Samtidig får restauranter og barer allerede fra fredag av lov til å holde åpent og servere alkohol fram til midnatt, istedenfor fram til klokka 22, slik det har vært. Fra midten av juli kan dørene holdes åpne fram til klokka to.
Det blir imidlertid fortsatt utstrakt bruk av coronapass. Coronapasset er dokumentasjon på at man enten er vaksinert, har vært smittet det siste halvåret, eller har avlagt en negativ coronatest maks 72 timer i forveien.
Landets nattklubber får gjenåpne fra 1. september, med krav om coronapass for inngang. Da vil det til gjengjeld ikke være noen begrensninger på åpningstiden.
Allerede en måned senere, 1. oktober, blir også kravet om coronapass droppet.
9. juni
Norge: EU-turister slipper karantene ved innreise til Norge når det europeiske Corona-sertifikatet er på plass, opplyser helseminister Bent Høie.
– Norges utgangspunkt har hele tiden vært at vi ønsker å være en del av en felleseuropeisk løsning, sa Høie på regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag.
Samme dag ble det kjent at EU er i rute til å få ordningen med coronasertifikat på plass fra 1. juli. Sertifikatet vil gi fritak for krav om karantene, isolasjon eller testing ved reiser til andre land i unionen.
– Forutsetningen er at vi er i stand til å kontrollere QR-koden på grensen. Det er et arbeid som pågår, og som vi har som ambisjon å ha på plass i månedsskiftet juni/juli, sier Høie.
– Det vil også kreve en del regelverksendringer, og de vil også bli vurdert, sier helseministeren.
Fredag klokka 15 tas det norske coronasertifikatet i bruk. Dette er imidlertid bare gyldig ved reiser til og i Norge.
Europa: EUs coronapass har fått tommelen opp i EU-parlamentet. Dermed ligger det an til at europeerne får bevegelsesfriheten tilbake til sommerferien.
Forslaget som regulerer det digitale Coronapasset for EU-borgere, ble vedtatt med 546 mot 93 stemmer, mens reglene for personer fra land utenfor unionen ble vedtatt med 553 mot 91 stemmer, opplyser parlamentet.
Coronapasset skal utstedes gratis og finnes i digital versjon og på papir. Det bekrefter at en person er vaksinert, har blitt frisk etter covid-19-sykdom eller nylig har testet negativt.
– I dag har parlamentet staket ut kursen for å gjenopprette bevegelsesfriheten og et fungerende Schengen-område samtidig som kampen mot pandemien fortsetter. Corona-sertifikatet skal gjelder fra 1. juli og sikre trygge reiser i sommer, sier lederen for parlamentets borgerrettskomité, Juan Fernando López Aguilar. Enkelte EU-land har allerede begynt å utstede Coronapass, blant annet Danmark.
EU-institusjonene er enige om at medlemslandene ikke skal legge restriksjoner på reiser – som karantene, isolasjon eller testkrav – for dem som har coronapass «med mindre de er nødvendige og forholdsmessige for å sikre folkehelsen».
Justiskommissær Didier Reynders opplyste tirsdag at over en million EU-borgere allerede har skaffet seg coronapasset.
Russland: Smittetallet i Russland onsdag var høyere enn det har vært siden mars, idet landet strever med å få befolkningen til å ta coronavaksine.
10 407 nye tilfeller er registrert det siste døgnet i Russland. I Moskva er antallet tilfeller høyere enn det har vært siden januar.
Til sammen har Russland det sjette høyeste antallet smittede i verden. Myndighetene anklages likevel for å dysse ned pandemien, og det russiske statistikkbyrået Rosstat viser at landet har registrert 270 000 coronarelaterte dødsfall fram til slutten av april – mer enn det dobbelte av tallet myndighetene opererer med.
Landet innførte en stram nedstengning våren 2020, men siden da har samfunnet vært relativt åpent. Myndighetene har håpet at de fire russiskproduserte coronavaksinene kan stanse pandemien. Imidlertid har kun 12 prosent av befolkningen – 18 millioner mennesker – fått en dose av vaksinen hittil.
President Vladimir Putin har oppfordret russerne til å vaksinere seg. 60 prosent av de spurte i en meningsmåling fra byrået Levada svarer imidlertid at de ikke har tenkt å vaksinere seg. Uavhengige sosiologer sier vaksinevegring er et tegn på at tilliten mellom russerne og myndighetene har kollapset.
Frankrike: Onsdag åpner Frankrike for innendørs-servering når landene går inn en ny fase av gjenåpningen.
Mens vaksineringen skyter fart i deler av Europa, vender også håpet tilbake.
– «Livet vil returnere til landet vårt», skrev Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter onsdag. Nå kan franskmennene endelig nyte et restaurantmåltid innendørs igjen og være ute til klokka 23 i stedet for å måtte gå hjem klokka 21.
Landet har hatt portforbud siden mars, men dersom alt går etter planen de neste dagene kan den fjernes helt 30. juni, melder franske myndigheter.
Frankrike åpner også treningssentre, letter på kravet om hjemmekontor, og åpner grensene for turister fra land med lave smittetall, skriver RFI. Det vil fortsatt være krav om munnbind, også utendørs.
Nabolandet Belgia letter også på koronarestriksjonene.
Belgia: Den belgiske statsministeren Alexander De Croo kunngjorde onsdag at de åpner for innendørs servering på restauranter og kafeer, utvider åpningstidene for butikker, og letter på restriksjonene for sportsarenaer og kinosaler.
Situasjonen i Europa ser nå langt lysere ut enn den gjorde i starten av pandemien, da deler av regionen sto for noen av de verste smitteutbruddene i verden.
Australia: Melbournes fem millioner innbyggere er ferdige med å leve innestengt. Etter to uker med strenge regler mener myndighetene Corona-situasjonen er bedret.
Melbourne-innbyggernes etterlevelse av reglene har «endret kursen» for coronautbruddet i byen.
I to uker har de måttet holde seg hjemme. De strengeste restriksjonene i Australias nest største by oppheves fra midnatt torsdag. Det skjer etter at det ble registrert kun ett nytt coronatilfelle tirsdag.
– Dette er en god dag. Alle burde være stolte over hva vi har oppnådd sammen, sier fungerende delstatsminister James Merlino i Victoria.
Før restriksjonene ble innført, ble det påvist opp mot 80 positive tester for enten kappa- eller delta-variantene av koronaviruset som stammer fra India.
– Vi vet at dette ikke er over ennå, og før flere er vaksinert i Victoria og resten av landet, kommer viruset fortsatt til å være med oss, sier Merlino.
Innbyggerne i Melbourne får fortsatt ikke reise mer enn 25 kilometer fra hjemmene sine eller ha besøk, men de kan samle seg i grupper på opptil 10 personer utendørs.
Skoler, kafeer og skjønnhetssalonger får åpne igjen, men treningssentre og nattklubber må holde stengt i minst en uke til.
Australia har klart seg relativt godt til nå i pandemien, med kun 30 000 coronatilfeller og 1000 dødsfall tross en befolkning på 25 millioner.
Grensen er fortsatt stengt for de fleste reisende, med unntak for de fra New Zealand.
8. juni
Tsjekkia: Fra 21. juni får igjen serbere og EU-borgere passere grensen til Tsjekkia dersom de er vaksinert, har vært smittet eller kan vise til en negativ coronatest.
Et tilsvarende regime er allerede på plass for borgere fra blant annet Østerrike, Kroatia, Tyskland og Polen.
Den tsjekkiske regjeringen letter også på en rekke andre tiltak. De øker grensene for kulturarrangement innendørs til 1000 personer og utendørs til 2000 personer.
I klasserommene kan barn og lærere ta av seg munnbindene i de fleste av landets regioner.
Etter nyttår var Tsjekkia lenge det landet i verden med fleste registrerte dødsfall og smittede per innbygger. Landet med 10,7 millioner innbyggere har registrert 1,66 millioner coronatilfeller.
Den siste uken har de derimot registrert under 500 tilfeller om dagen.
Irland er ett steg nærmere normaliteten. Mandag åpner puber, treningssentre, fritidsfasiliteter og restauranter i landet for første gang på mange måneder.
Serveringssteder åpner for mat- og drikkeservering utendørs, mens treningssentre, svømmehaller og andre fritidsfasiliteter kan åpne for individuell trening.
Over halvparten av Irlands puber får åpne igjen mandag, og omtrent 25 000 baransatte er tilbake på jobb. For Dublins tradisjonelle puber er det første gang de har fått lov til å åpne siden pandemien startet i mars i fjor.
Kinosaler og teater får også åpne under de seneste lettelsene, sammen med landets fornøyelsesparker.
Uvaksinerte husstander kan nå ha besøk av én annen uvaksinert husstand, ifølge irske myndigheter.
Utendørs sportsarrangement kan starte igjen, og opptil 100 personer kan delta på organiserte utendørs-arrangement.
7. juni
Spania åpner mandag grensene for vaksinerte turister fra hele verden. Håpet er å puste nytt liv i landets viktige turistnæring, som har lidd under pandemien.
– Spania er et trygt reisemål, insisterer helseminister Carolina Darias og legger til at landet er i ferd med å «ta tilbake sitt globale lederskap innen turisme»
Uvaksinerte europeere, som har kunnet reise inn i Spania med en negativ PCR-test som er mindre enn tre dager gammel, kan fra mandag av heller ta en billigere antigen-test
Et skår i gleden for næringen er at Storbritannia, et av landets aller viktigste turistmarkeder, ikke har fjernet Spania fra sin liste over risikoland. Det betyr at britiske turister må gå i karantene når de kommer hjem, samt betale for dyre coronatester.
Vanligvis utgjør britene den største andelen turister fra ett land. I 2019 var mer enn en femdel av Spanias 83,5 millioner turister fra Storbritannia.
Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Maldivene: 2265 smittede (10,5 døde)
* Bahrain: 2013 smittede (18,2 døde)
* Uruguay: 1486 smittede (22,2 døde)
* Argentina: 929 smittede (16 døde)
* Colombia: 673 smittede (14,4 døde)
* Surinam: 590 smittede (17,4 døde)
* Paraguay: 571 smittede (21,5 døde)
* Costa Rica: 570 smittede (7,7 døde)
* Chile: 517 smittede (7,5 døde)
* Trinidad og Tobago: 458 smittede (14,5 døde)
* Kuwait: 427 smittede (1,4 døde)
* Mongolia: 414 smittede (1,9 døde)
I Norge er det registrert 83 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 193 smittede og 1,5 døde i Sverige, 224 smittede og 0,2 døde i Danmark, 31 smittede og 0,5 døde i Finland og 0 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 173 310 648 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 728 885 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet
Israel har kommet så langt i vaksineringen mot covid-19 at turen nå har kommet til barn og unge i alderen 12 til 15 år.
Søndag ble de første i denne aldersgruppen coronavaksinert, men det gjelder først fremst unge som er i høyrisikogruppen på grunn av underliggende sykdom, og de som snart skal til utlandet. I tillegg kan alle som ønsker det, få vaksinen.
Ifølge Israels helsedepartementet er farene ved å få sykdommen større enn mulige bivirkninger også blant de unge.
– Tilfellene av hjertemuskel-betennelse hos 16-19-åringer er sjeldne og har som regel gått over uten komplikasjoner, skriver departementet i en uttalelse.
Israel bruker vaksinen fra Pfizer/Biontech.
Israel sikret seg tidlig avtaler med legemiddelindustrien som gjorde at de fikk store leveranser tidlig. Over 5,1 millioner av landets 9 millioner innbyggere er fullvaksinert.
Antall nye smittetilfeller er nå svært lavt.
6. juni
Taiwan: Tre senatorer på besøk i Taiwan opplyser at USA vil donere 750 000 coronavaksiner til landet. American Institute in Taiwan, som fungerer som en slags amerikansk ambassade, opplyste fredag at Taiwan skal inkluderes i den første gruppa land som får 25 millioner vaksiner fra USA.
De tre senatorene Tammy Duckworth, Dan Sullivan og Chris Coons ble hilst velkommen da de kom til Taipei søndag.
Demokraten Duckworth sa at de var kommet for å vise at de støtter Taiwan, som Kina mener må være en del av Kina.
Taiwan har hatt problemer med å skaffe seg vaksiner mot Corona på grunn av motstand fra Kina. Taiwan hevder at Kina har blokkert en avtale med Biontech om vaksiner.
Etter et nytt utbrudd nylig ga Japan 1,2 millioner doser til landet, som ellers støtter seg på Covax-samarbeidet.
5. juni
Norge: Etter en drøy uke i trinn to av gjenåpningen av samfunnet, konstaterer statsminister Erna Solberg (H) at alt går etter planen.
Det er åtte dager siden Norge gikk inn i trinn to av gjenåpningen av samfunnet.
– Foreløpig går det veldig bra, sier Solberg til Aftenposten.
Hvert trinn varer i tre uker, om alt går etter planen. Dermed ligger vi godt an til å starte på trinn tre som planlagt 17. eller 18. juni.
I neste trinn vil blant annet den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt oppheves og det vil bli tillatt med 20 gjester i private hjem. I tillegg kan inntil 1.000 personer samles på arrangementer innendørs.
Det er tre faktorer som styrer tempoet i gjenåpningen: antall smittede, kapasitet i helsetjenesten, og antall vaksinerte.
Nå har nærmere 1,8 millioner nordmenn fått første vaksinedose. 1,2 millioner av dem er fullvaksinert. I tillegg er 65 coronapasienter innlagt på norske sykehus, og smitten går ned i så godt som samtlige fylker.
4. juni
Malta: FHI anbefaler at innreisende fra Malta unntas fra karanteneplikten fra og med mandag. Landet blir i så fall det eneste på FHIs kart utover Island, Grønland og enkelte regioner i Finland som er gult.
FHI viser til at det er 9,9 smittede per 100 000 innbyggere i Malta, og at andelen positive tester er nede i 0,2 prosent. I tillegg anbefaler FHI at det innføres unntak om innreise-karantene fra regionene Satakunta SVD og Kajanalands SVD i Finland.
FHI anbefaler at unntaket innføres fra og med midnatt, natt til mandag. Regjeringens fraråder fortsatt ikke-nødvendige reiser til utlandet på generelt grunnlag.
3. juni
Italia åpner nå for at alle kan bestille vaksiner, inkludert barn ned til 12 år.
– Dette er en vakker dag. Dette er et flott signal, både når det gjelder å få grep om pandemien og å kunne gjenoppta alle aktiviteter så raskt som mulig, sier Napoli-ordfører Luigi de Magistris.
Regionene kan fortsatt justere på de nasjonale reglene, men i prinsippet kan alle som er registrert hos helsevesenet, sette seg på liste for å få vaksine. Det gjelder også tolvåringer og tenåringer etter at Pfizer/Biontechs vaksine nylig ble godkjent også for personer som er mellom 12 og 15 år gamle.
Over 35 millioner vaksinedoser er satt i Italia hittil. 12,4 millioner mennesker – nesten 23 prosent av befolkningen – er fullvaksinert i landet, som er ett av de hardest rammede i Europa.
Afghanistan: En tredje coronabølge er i ferd med å spre seg raskt i Afghanistan. 1500 nye tilfeller er registrert siste døgn, melder helsedepartementet.
Situasjonen blir trolig verre siden lokale medier melder om mangel på senger og oksygen på sykehusene.
Panjshir-provinsen i nord, som er et populært utfluktsområde for turister, er lukket for tilreisende som følge av sterk økning i antall coronasmittede.
En talsmann for provinsmyndighetene, Rizwannullah Rahyab, sier at provinsen vil være stengt i minst to uker.
USAs ambassade i Kabul har sendt ut et helsevarsel, der det opplyses at amerikanske statsborgere er blitt nektet adgang til sykehus på grunn av mangel på plass.
Over 76 000 smittede er registrert i Afghanistan. Minst 3050 mennesker er trolig døde av viruset, men mørketallene antas å være mye høyere.
Norge: Mot slutten av sommeren har trolig så mange blitt vaksinert med to doser at vi har flokkimmunitet i Norge, tror assisterende helsedirektør Espen Nakstad.
– Jeg tror vi vil se noe beskjeden smitte og noen lokale utbrudd inn i sommeren ettersom ikke alle er vaksinert. Men mot slutten av sommeren og etter to doser, så tror de fleste at vi vil ha en reell flokkimmunitet i befolkningen og ikke så mye smittespredning i Norge, sier Nakstad til TV 2.
Akkurat når vi oppnår flokkimmunitet, vil avhenge av hvilken virusvariant som dominerer i Europa, sier han.
Det er fortsatt den britiske varianten som er mest utbredt i Norge.
2. juni
Australia: De strenge restriksjonene i Melbourne i delstaten Victoria forlenges med en uke for å få kontroll på et virusutbrudd i byen.
– Vi har nå 60 smittetilfeller og over 350 eksponeringssteder og en variant som er mer smittsom enn vi har sett tidligere, sier fungerende delstatsminister James Merlino i Victoria.
De om lag fem millioner innbyggerne i byen får kun forlate hjemmene sine for å handle dagligvarer, jobbe eller studere, trene, for å ta seg av pleietrengende og for å vaksineres.
– Vi må tvinge dette viruset i bakken. Dersom vi ikke gjør der, vil folk dø, sier Merlino.
For folk i andre deler av delstaten Victoria er restriksjonen ikke like strenge. Innbyggerne i distriktene kan reise utenfor byområder, og bedrifter utenfor Melbourne-området kan åpne igjen fra midnatt natt til torsdag. Folk kan i tillegg samles i grupper på ti personer, skriver Sydney Morning Herald.
1. juni
Italia: For første gang på mange måneder kan folk i Italia igjen spise og drikke innendørs på restauranter og barer etter at en ny fase av gjenåpningen er iverksatt.
Fram til tirsdag var det kun tillatt med utendørs servering eller take away. Men 1. juni startet en ny fase av gjenåpning i Italia.
Mange italienere var ikke sene om å gjenoppta sitt faste morgenritual: drikke en kopp espresso, stående ved en kafédisk.
Ved lunsj- og middagstider var innendørs restaurantbord over hele landet i ferd med å fylles opp.
Italia begynte å lempe på coronarestriksjonene i april etter en jevn nedgang i smittetrykket. Så langt har nærmere 35 millioner av landets 60 millioner innbyggere fått minst én dose med coronavaksine.
Tyskland: De siste 24 timene er det registrert 153 coronarelaterte dødsfall. Det er en økning fra de registrerte 33 dødsfallene forrige uke. Men smittetallene går ned. Det siste døgnet ble det registrert 1785 nye coronasmittede. Samme dag forrige uke var tallet 1911 smittede, ifølge Robert Koch-instituttet. Det er uklart hva økningen skyldes.
Antall smittede per 100 000 innbygger de siste sju dagene i Tyskland har også steget noe. Tall fra helsemyndighetene viser at det var 35,2 nye smittede per 100.000 innbygger forrige uke. Dagen før lå det på 35,1, og uken før der igjen 58,4.
Siden starten av pandemien har RKI registrert 3 682 911 smittetilfeller. De tror likevel at det faktiske tallet er høyere, ettersom mange tilfeller ikke blir oppdaget.
Totalt er det registrert 88 595 coronarelaterte dødsfall i Tyskland siden pandemien startet.
Spania: Den spanske ferieøya Mallorca fjerner kommende helg portforbudet som i sju måneder har holdt ferierende og festlystne unna gatene på kvelds- og nattetid.
Avgjørelsen kom mandag, og det nattlige portforbudet mellom midnatt og klokken 6 fjernes søndag, opplyser myndighetene.
Det er en etterlengtet avgjørelse for øya som lokker med strandliv på dagen og et yrende uteliv på kveldstid. På grunn av høye smittetall har Mallorca i mange måneder krevd at folk holder seg hjemme eller på hotellet på natta.
Smitten per 100 000 innbygger er nå nede på 17,4 de siste sju dagene, noe som er lavere enn store deler av Europa. Om lag 40 prosent av øyas innbyggere har fått minst én dose med coronavaksine, og nærmere 18 prosent er fullvaksinerte.
Lettelsene betyr også at grupper opp til 15 personer kan møtes utendørs, mens antallet er 10 for samlinger innendørs. Påbudet om munnbind videreføres, selv om det er unntak for når folk spiser, røyker, trener eller er på stranda.
Mallorca kommer også til å fortsatt kreve et vaksinebevis eller en fersk, negativ coronatest ved innreise i flere uker framover.
Perus kraftige oppjustering av de offisielle dødstallene fører landet til topps på listen over land i verden med flest coronarelaterte dødsfall per innbygger. Mandag oppjusterte myndighetene i Peru det offisielle tallet på registrerte coronarelaterte dødsfall fra 69 342 til 180 764 etter råd fra et panel med peruanske og internasjonale eksperter.
Justeringen gjør at Peru er oppe i 5484 dødsfall per én million innbyggere, viser en opptelling fra nyhetsbyrået AFP. Det er høyest i verden. Landet med 33 millioner innbyggere var fra før nummer 13 på den samme oversikten med 2103 dødsfall per én million innbyggere.
Ungarn ligger på en andreplass med 3077 dødsfall per 1 million innbyggere.
Peru har registrert mer enn 1,9 millioner smittetilfeller og har de siste månedene slitt med å skaffe nok oksygen til å behandle pasienter.
Sverige tar første steg mot gjenåpning i dag. Nå kan flere gå på kinoer, teatre og fotballkamper.
I tillegg får innendørskonserter nå ha publikum på opptil 50 personer, mot tidligere åtte. Fotballkamper får ha maks 500 tilskuere og restauranter kan være åpne til 22.30 med maks fire personer per bord.
Regjeringens plan består av fem trinn. Hvis smitten synker, kan neste steg tas 1. juli. Da kan for eksempel inntil 3000 sittende tilskuere tillates på fotballkamper.
Fra midten av juli kan restriksjoner på hvor mange mennesker det kan være i butikker, treningssentre, frisørsalonger og svømmehaller oppheves.
Sverige har i dag 306 smittede per 100 000 innbygger de siste 14 dagene. For å gå over til trinn to, vil den svenske regjeringen at tallet skal ligge på under 200.
Få med deg nyhetene for april HER!