Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen mener lettelser til den delen av befolkningen som har mottatt vaksinen vil kunne bidra til en gradvis og balansert gjenåpning av samfunnet.

Dansk løsning

– For å få gjenopptatt reisevirksomheten inn og ut av landet, vil arbeidet med vaksinasjonspass være avgjørende, og her ber vi om at norske myndigheter arbeider tett med Europa, sier han.

Helseminister Bent Høye bekrefter at regjeringen jobber med utviklingen av et vaksinesertifikat sammen med EU.

Et innenriks vaksine-sertifikat gjør at de som er fullvaksinert kan gå på restaurant, butikker og andre steder som krever det. Mange er redde for at det vil skape et delt samfunn, mens tilhengerne mener dette er uhyre viktig for å få gang arbeidsplasser igjen. Dessuten vil den norske befolkningen gradvis være fullvaksinert.

Et slikt pass vil også lette ferdselen mellom landene.  I Danmark, som nå åpner opp landet blant annet ved bruk av et sertifikat, kalles det coronapass, ikke vaksinepass. Det skyldes at slik dokumentasjon ikke bare gis dersom man er fullvaksinert, men også om man enten er tidligere smittet av covid-19 eller har avgitt en negativ coronatest de siste 72 timer.

Passet skal bidra til å holde kontrollen på epidemien mens landet åpner opp gradvis. Det åpner for at mange tjenester, service-bransjen og kulturlivet kan åpne tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

Unngår A- og B-lag

I første omgang må danskene vise opplysninger som finnes på sundhed.dk (tilsvarende helsenorge.no) eller appen MinSundhed. Innbyggerne kan bruke mobilen eller en utskrift av dokumentasjonen. I mai skal en egen app være klar for coronapasset.

Det Etiske Råd i Danmark har gjennomgått etiske dilemmaer ved coronapasset. Rådet mener at løsningen som er valgt, ved å la et negativt testresultat eller immunitet etter covid-19-infeksjon være et gyldig alternativ til vaksine i coronapasset, vil gi de uvaksinerte de samme muligheter som de vaksinerte.

– Dette anerkjenner Det Etiske Råd som en løsning som kan være medvirkende til å begrense risikoen for en oppdeling av befolkningen i et A- og B-lag, som det fra flere sider har vært reist en reell bekymring for med innføringen av coronapasset, skriver rådet i sin gjennomgang.

I et faglig råd til regjeringen fra februar skrev FHI at de ønsker et digitalt vaksinasjonskort, ikke et fullverdig pass. En viktig grunn er at man da slipper å opprette et register for vaksinasjonsbevis i første omgang.

Med vedtaket, som ble gjort tirsdag, følger Virke arbeidstakerorganisasjonen YS’ holdning.

– Når vi nå nærmer oss en million vaksinerte, bør de få mulighet til å bruke flere tjenester. Det vil redde arbeidsplasser, sa YS-leder Erik Kollerud i en pressemelding sist uke. ©