På Landfolk.com skal nordmenn kunne leie private og håndplukkede hytter og fritidsboliger med høy fokus på arkitektur, design, beliggenhet og personlig opplevelse.

ARKITEKTUR: For mange en viktig del av erfaringen med å bo i andres hjem. (Foto: Landfolk)

Oser av stil

Mannen bak er den danske tech- og hotellgründeren Christian S. Lausten, som i fjor – i partnerskap med sju tidligere AirBnB-kolleger – gikk sammen om å utvikle den nye utleieplattformen. Fra sitt hovedkvarter i Aarhus skal Landfolk basere sine tjenester på etablerte forretningsmodeller for utleie av private hjem, men skal samtidig skape en egen nisje i markedet. Størst i utleie av fritidsboliger i Norden er Novasol, men Landfolk skal spisse produktet ytterligere.

– Det finnes i dag flere nettbaserte formidlings-løsninger for leie av private hytter og fritidsboliger, men ingen har så langt satt selve leieobjektet i fokus, mener Lausten. 

Landfolk skal formidle hytter som gir de besøkende «den unike ferieopplevelsen – og ikke kun et tak over hodet og en seng å sove i», som selskapet formulerer det i en pressemelding.

– På Landfolk.com er alle fritidsboligene håndplukket for å innfri kriterier som unik arkitektur, personlig innredning, godt vertskap, samt en beliggenhet som gir ro i sjelen, forklarer han videre. 

– De skal ose av nostalgi, design og vakre omgivelser, for dette handler om mer enn komfort og ren luksus, understreker han.

ALLE STØRRELSER: Utleieobjektene kommer i mange ulike former. (Foto: Landfolk)

Tradisjonsrikt

Landfolk skal også skille seg fra andre plattformer med en «all-inclusive»-løsning der forsikring, rengjøring og brukskostnader er inkludert i leien. Plattformen tilbyr også fleksible leietider, og henvender seg både til «workation» og fritidsmarkedet.

Lausten mener hytteliv med høyt komfortnivå er noe nordmenn har blitt vant til de siste par tiårene. Samtidig blir særpreg og sjarme blir også stadig viktigere.

– At selve leieobjektet skal være en sentral del av ferien, og i seg selv bidra til å skape opplevelser og minner, er en oppfatning som får stadig større utbredelse i Norden. Vi merker at dagens leietakere er mer opptatte av utleiers stil og innredning, og at dette er faktorer som gir følelsen av å være på besøk i et privat hjem, sier gründeren.

Landfolk-plattformen tilbyr så langt over 500 fritidsboliger over hele Danmark, og planen er å åpne for utleiere både i Norge, Sverige og Tyskland i nær fremtid.

– Danmark er alltid blant de tre mest populære utenlands-destinasjonene for nordmenn, og mange har dessuten lange tradisjoner med å leie sommerhus i Danmark. Det gir oss stor tro på denne modellen i det norske reisemarkedet, sier Christian Lausten.

Stort marked

På den bakgrunn mener Lausten at Landfolk sin tilnærming til utleiemarkedet er noe stadig flere etterspør, enten de tilhører segmentet barnefamilier eller godt voksne par.

GRÜNDEREN: Christian S. Lausten.

Den danske investoren Anders Holck Povlsens holdingselskap Heartland, som blant annet er deleier i Zalando, Klarna og Normal, har gått tungt inn i prosjektet, som Lausten mener gjør det mulig å satse internasjonalt – i et utleiemarked i rask vekst.

Det feriebaserte utleiemarkedet er i dag verdt rundt € 27,5 milliarder (ca. 300 mrd kr) i Europa alene. Samtidig er markedet ifølge Lausten veldig fragmentert, med mange utdaterte utleieløsninger. 

– Vi har valgt å satse tungt på en selvutviklet plattform som skal være brukervennlig både for leietaker og utleier, og som skal gjøre søket etter feriehytte til en positiv opplevelse, konkluderer Christian Lausten, som nå altså ser fram til å utforske det norske leiemarkedet for fritidsboliger.

Der vet vi det er mye å ta av. Spørsmålet er i hvilken grad eierne er med på leken. Med stadig høyere utgifter på fritidsboligene har den muligheten trolig blir adskillig større. For til syvende og siste handler det om den viktigste enkeltfaktoren i en slik satsing, på begge sider av disken – prisen. ©