Flyselskapet kommer til å skape over 200.000 arbeidsplasser, direkte og indirekte, ifølge en kunngjøring fra kronprins Mohamed Bin Salman via statlige medier søndag.

Mindre oljeavhengig

Ifølge kunngjøringen vil eieren være det saudiarabiske investeringsfondet PIF og base for driften blir Riyadh, hovedstaden i Saudi-Arabia.

Selskapet er også ventet å øke landets bruttonasjonalprodukt med 20 milliarder dollar – over 200 milliarder kroner.

I meldingen står det at målet er å transportere 330 millioner passasjerer og 5 millioner tonn gods per år innen 2030. Planen er også at turisme og utenlandske besøkende skal bidra til at Saudi-Arabias økonomi blir mindre avhengig av landets oljeproduksjon.

Landet har allerede flyselskapet Saudi Arabian Airlines, som opererer under navnet Saudi med hovedbase i Jeddah.

Gigantordre

Toppsjefen i selskapet blir den britiske forretningsmannen Tony Douglas. Han har tidligere vært toppsjef i Etihad Airways i De forente arabiske emirater.

I november i fjor kunngjorde Saudi-Arabia at landet vil bygge en ny flyplass på 57 kvadratkilometer i hovedstaden Riyadh.

Satsingen på flytrafikk er en del av kronprinsens «Visjon 2030», som skal gjøre landet mindre avhengig av oljeinntekter, og sikre en «bærekraftig» økonomi i framtiden.

I fjor ble det også kjent at det skal bygges en ny flyplass i Riyadh med betydelig større kapasitet enn dagens.

Det er ikke klart hvilken flytype det nye selskapet skal bruke, men Wall Street Journal har meldt at den amerikanske flyprodusenten Boeing er i ferd med å motta en gigantordre fra Saudi-Arabia til en verdi av tilsvarende 370 milliarder kroner. ©