Angkor Wat er Kambodsjas suverent største trekkplaster, og nyeste flyplass er i stor grad tilrettelagt for besøk der.

Kan utbygges

Flyplassen omtrent 40 kilometer øst for Angkor Wat i provinsen Siem Reap har kostet rundt 12 milliarder kroner, er spredt på 700 hektar land og har en 3600 meter lang rullebane. 

Byggingen startet i 2020 for å erstatte den gamle flyplassen, omtrent fem kilometer fra tempelplassen, som blir nedlagt delvis på grunn av frykt for at vibrasjoner fra hyppige flyvninger skadet templenes fundament.

Den nye flyplassen kan håndtere syv millioner passasjerer i året, med mulighet for å utvide den til å håndtere 12 millioner passasjerer årlig fra 2040. Den ble bygget under et 55-årig samarbeidsavtale mellom Kambodsja og Kina.

Kinesisk finansiering

Ifølge turistdepartementet mottok Kambodsja rundt 3,5 millioner internasjonale turister de første åtte månedene av 2023, mens det i hele 2019 – det siste året før Corona-pandemien – mottok rundt 6,6 millioner utenlandske besøkende. 

Turisme regnes som en av hovedpilarene i Kambodsjas økonomi.

En annen kinesisk-finansiert flyplass er under bygging i landet, til en pris av 15 milliarder kroner. Den skal betjene hovedstaden Phnom Penh, og har formelt fått navnet Techo International Airport.

Den er på 2600 hektar og planlagt ferdigstilt i 2024. ©