Det er snakk om et fly som kan oppnå en hastighet på over 11 000 kilometer i timen. Til sammenligning fløy Concorde, det eneste supersoniske passasjerflyet som har fløyet kommersielt, med omtrent to ganger lydens hastighet (mach 2), eller mer enn 2400 kilometer i timen.

Rakettfart

Supersoniske fly er med andre ord ingen stor nyhet, men med sin Stargazer strekker Venus Aerospace i Texas seg mot ni ganger lydens hastighet. Det har ingen gjort tidligere.

Det raskeste flyet noen gang har oppnådd en fart på mach 6,7 skjedde med det nordamerikanske eksperimentelle flyet  X-15 i 1967. 

Og det eneste «ekte» flyet (ikke et eksperiment) som kom i nærheten av den hastigheten er Lockheed SR-71, kjent som Blackbird. Rekognoseringsflyet oppnådde mach 3.2.

Raketter derimot bryter derimot regelmessig mach 9-grensen, og det er det fremdriftsmaskineriet det nye passasjerflyet utstyres med.

Men selv utviklerne innrømmer at det er et stykke frem til å realisere et slikt fly. 

«Lav» g-kraft

Stargazer vil ta av og lande som vanlige fly, ved bruk av mer normale jetmotorer.

– Rakettmotorer er altfor støyende til å bruke på flyplasser, forklarer Venus Aerospace-medgründer og teknisk sjef Andrew Duggleby til reisemagasinet Travel & Leisure. 

– Når flyet oppnår en viss høyde borte fra bysentrum vil de roterende rakettmotorene antennes og akselerere flyet til mach 9 over vel 50 kilometer i løpet av ti minutter.

Når de roterende rakettmotorene (forkortet til RDRE) tennes vil ikke Stargazers akselerasjon være spesielt intens. Faktisk vil g-kraften være lavere enn det du opplever på enkelte høyhastighets berg-og-dal-baner. 

– Akselerasjonen vil føles bare litt mer enn det du føler under start av et vanlig jetfly, sier Duggleby.

Mye forskning

RDRE-ene er nøkkelen til hele operasjonen. I et nøtteskall opererer disse motorene med kontinuerlig supersonisk forbrenning, noe som gjør dem svært drivstoffeffektive. Bare en håndfull selskaper har klart å bygge og teste RDRE-er. Venus Aerospace er et av dem.

RDRE-ene har blitt antent i statiske tester på bakken, men nå skal Venus Aerospace komme seg opp i luften. 

– Deretter bygger vi vår første supersoniske drone, som vil skal fly i løpet av sommeren, sier Duggleby.

Det gjenstår med andre ord fortsatt mye forskning og utvikling for Venus Aerospaces Stargazer blir en realitet, om det noen gang blir det.

Om det i det hele tatt blir i vår tid gjenstår å se. ©