Den mektige amerikanske smittevern-myndigheten CDC har offisielt avsluttet sitt program knyttet til Corona-pandemien.

Vil veilede

Det betyr i praksis at de enkelte cruise-selskapene bokstavelig talt kan seile sin egen sjø når det det gjelder Corona-rutiner. Fordi det amerikanske cruisemarkedet er så stort og toneangivende er det i stor grad myndighetene i USA som frem til nå har bestemt hvordan cruiseselskapene skal forholde seg til pandemien.

I over to år hadde de fleste cruisefartøyene i praksis landligge, inntil landene fikk kontroll på pandemien, og cruiserederiene sine sine Corona-rutiner på plass. 

Som et tegn til at det strenge og svært rigide regimet nå er over trakk CDC tilbake den delen av nettstedet deres som tillot publikum å overvåke Covid-19-tilfeller på skip. Blant hjelpemidlene var et fargekodet kart som viste smittenivåene på skipene. 

Som det fremgår av CDCs nettsted vil organisasjonen fortsette å publisere veiledning for skip for å opprettholde helse og sikkerhet, men sikkerhetstiltak vil være opp til hvert cruiseselskap.

Kaotisk ombord

Dermed står crusiebransjen fritt til å velge sine rutiner. De må dog forholde seg til de enkelte landenes regler og reguleringer, men på skipene er de rimelig fristilt. 

Fremover anbefales derfor reisende å kontakte cruiseselskapet direkte for å diskutere eventuelle utbrudd av Covid-19 om bord.

CDC har også fjernet sitt sporingssystem for cruiseskip. Byrået bemerker at cruiseskip fortsatt vil rapportere Covid-19-tilfeller til CDC, men de vil ikke lenger vises.

En norsk cruisereisende Way2Go snakket med nylig fortalte om en reise med cruiserederiet Celebrity Cruises i Middelhavet, der Corona-rutinene ombord plutselig ble skjerpet. Det skyldtes flere sykdomstilfeller ombord både blant passasjerer og mannskap.

– Det ble merkbart mindre antall crew utover dagene, sier vedkommende til Way2Go.

– Det hele virket kaotisk og fartøyet underbemannet. 

Etter at meldingen om utbruddet kom ble det innført munnbind i kasino og teater samt i tenderbåtene.

For øvrig var alt av mannskap iført munnbind.

Overflødig

I cruiseselskapenes Corona-rutiner inngår informasjon fra pasientene i hvilken grad de har tatt vaksinene eller ikke. Noen av selskapene fordrer testing før avreise.

– Vi måtte sende inn en test som var mindre enn 48 timer. Den tok vi på hotellrommet i Venezia før avgang, forklarer cruisepassasjerene vi snakket med.

Det fungerte utmerket, ifølge henne. 

Testen ble overvåket av TestiFly, som en et godkjent overvåking-system av en vanlig hurtigtest du kjøper for eksempel på apoteket. Disse dataene overfører du via en app på telefonen din.

Det finnes med andre ord en rekke regimer nå som gjør statlig overvåking overflødig, konkluderer også CDC. ©