Nashville i USA er allerede kjent som countrymusikkens hovedstad. Nå får byen i tillegg en betydelig dose soul, gospel og rythm & blues (R&B). Det skylde det nye musikk-museet, som tar opp i seg en annen og viktig del av den store amerikanske musikkarven.

IMPONERENDE: Det nye musikk-museet blir en viktig del av Nashvilles Music City. (ILL: NMAAM)

Ifølge Nasjonalmuseet for afro-amerikansk musikks (NMAAM) nettside blir anlegget på 5 200 kvadratmeter et fokuspunkt for byutviklingen i området kjent som Fifth & Broadway, i hjertet av Music City. 

NMAAM blir det eneste museet i verden viet til å utdanne, bevare og feire mer enn 50 musikksjangre og stiler skapt, påvirket og/eller inspirert av afroamerikanere, og det første og eneste i sitt slag i USA. 

Når det åpner vil museet inneholde syv gallerier med gjenstander, memorabilia, klær og topp moderne teknologi som tar besøkende gjennom historien om afroamerikansk musikk, fra begynnelsen av 1600-tallet frem til i dag. 

– Her blir mer enn 50 sjangre og under-sjangere av amerikansk musikk presentert, fra spirituals og gospel, til jazz, blues, R&B, hip-hop og mer, ifølge en pressemelding fra museet.

Museums-opplevelsen starter med en kort introduksjonsfilm. Den gir besøkende en oversikt over vest- og sentral-afrikanske kulturer og slaveriet. Deretter beskrives de ulike historiske tidsperiodene som påvirket etableringen av afro-amerikansk musikk, blant annet gjenoppbyggings-tiden etter borgerkrigen, Jim Crow-lovene, den store migrasjonen, Første og Andre verdenskrig samt Harlem-renessansen.

– Vi har forberedt oss på denne dagen i mer enn 20 år, men dette museet har på en måte vært «på gang» i mer enn 400 år, sier H. Beecher Hicks III, museums-president og administrerende direktør, til Matador Network.

Nå gjelder det bare å komme seg fortest mulig over «dammen». ©