Som en del av oppstarten av cruise i Middelhavet i fjor sommer ble passasjerene som ville på utflukt henvist til såkalte «bobler». Det vil si at de kun fikk gå i land i nøye kontrollerte grupper der det ikke var rom for å stikke av på egen hånd.

Forutsettes fullvaksinerte

I årets sommer-program blir fem av NCLs 17 skip satt i operasjon i Europa og Karibia. Norwegian Jade har lansert et syvdagers cruise fra Athen fra og med 25. juli, mens Norwegian Epic skal ut på sin første tur ut fra Barcelona 5. september. Norwegian Getaway seiler ut fra Roma 13. september.

Norwegian Joy seiler for øvrig ut fra Montego Bay på Jamaica 7. august, men Norwegian Pearl gjør det samme fra Punta Cana i Den Dominikanske republikk 15. august.

I forbindelsen med lanseringen av de ulike seilingene poengterer rederiets salgssjef Katina Athanasiou at siden alle sikkerhets-protokoller vil bli fulgt – og at alle passasjerer forutsettes å være fullvaksinerte – vil gjestene kunne oppleve reisemålene uten begrensninger.

I forbindelse med utarbeidelsen av programmet tidligere i år la Norwegian til grunn at de første seilingene ville bli med «boble-modellen» for utflukts-programmet. Men nå begynner vaksineringen på de ulike reisemålene å få effekt, og situasjonen i sommer vl være at passasjerene kan nyte dem «i full frihet».

Det skjer i nært samarbeid med reisemålene.

I endring

En stor del av attraksjonen ved de europeiske seilingene er landutfluktene, om det er i historiske byer som Athen, Venezia eller Barcelona. Det er derfor et betydelig pluss for rederiene at de nå slipper å organisere land-arrangementer i bobler. I Middelhavet mer enn i andre deler av verden foretrekker mange cruise-passasjerer å oppleve reisemålene på egen hånd. 

Rederiene legger heller ikke skjul på at nettopp det representerer en betydelig forbedring av tilbudet.

– Mange av våre kunder har vært tilbakeholdne nettopp fordi det ble lagt så store begrensninger på ilandstigningene, som Athanasiou forklarer.

Mange cruiserederier vil fortsatt operere med utflukter organisert i bobler, men de poengterer samtidig at mye kan skje frem mot sommeren. De ulike helseprotokollene er i stadig endring, etter som vaksineprogrammene i landene rundt Middelhavet og i USA begynner å få effekt.

Administrerende direktør Mark Conroy i Silversea Cruises i USA understreker at rederiet fortsatt opererer med tydelige restriksjoner,.

– Men når vi endelig er i gang kan mye har endret seg, konkluderer han han. ©