Den spektakulære banen nord på Gimsøya i Lofoten-arkipelet er på den såkalte «bucket-listen» til golfere over hele verden. Noe som nok en gang bekreftes med den nye hederen.

«Mad dogs and englishmen»

Den endelige kåringen presenteres i august-utgaven av Today´s Golfer, der redaktøren ifølge nettsiden Norsk Golf ikke kan få fullrost Lofoten Links nok.

– Dette er en av de klareste førsteplassene vi har kåret, fremholder Bertram.

Han skriver videre: «Lofoten Links gir deg hakeslepp. Omgivelsene er rett og slett de vakreste, mest inspirerende og naturlige jeg noen gang har spilt golf i. Jeg har reist til Turnberry, til Nefyn, til Cape Kidnappers, til Old Head, til Yas Links, til Bro Hof, til Lemuria og til Thracian Cliffs. Alle er bemerkelsesverdige på hver sin måte, og noen er veldig høyt på denne listen. Men ingen toucher Lofoten.»

Selv husker jeg et besøk til Hov på Gimsøysand for rundt 30 år siden, da faren til dagens innehaver Frode Hov stolt viste frem de snart ni hullene han hadde på gang. Ideen virket hinsides all fornuft – en 18 hulls golfbane et steinkast fra Barentshavet. Bare «mad dogs and englishmen» ville trolig finne veien dit, tenkte nok mange i sitt stille sinn.

Panegyrisk beskrivelse

Det skulle jeg og mange med meg etter hvert måtte bite i seg. Da faren døde så alt for tidlig kom Frode hjem med reiselivsutdanning i bagasjen og fortsatte arbeidet med å nå de målene forgjengeren hadde satt seg. Det tok rundt 15 år før alle 18 hullene var på plass. 

HESTEKAR: Innimellom slagene med golfbanen har Frode Hov satset på ridning med islandshester. (Foto: Bjørn Moholdt)

Innimellom har det kommet andre aktiviteter til, som for eksempel ridning på islandshester.

Men det er Norges mest omtalte golfbane, av typen «links», som betyr at den ligger ved et kystområde, på sandet jordsmonn og blant sanddyner, som gir gjenklang verden rundt. Bladet Norsk Golf omtaler banen som den største stjernen på den norske golfhimmelen – kanskje med unntak av golfesset Viktor Hovland.

«Selve hullene – designet av den svensk-baserte engelskmannen Jeremy Turner – varierer mellom de mest episke du noen gang har spilt, til fantastisk, til veldig bra. Kort sagt, det er en tur og en opplevelse som vil leve med deg for alltid», fortsetter Betram i sin panegyriske beskrivelse.

Enorm innsats

Selv hadde Frode Hov på reiselivsstudiet på Lillehammer satset sin diplomoppgave på at «det var fullt mulig å skape verdens råeste golfbane på Gimsøy i Lofoten».

– Når banen nå blir kåret til Europas råeste golfbane kan en kanskje påstå at teorien og påstanden fra 1996 holder vann, skriver Hov på sin Facebook-side i forbindelse med den amerikanske utmerkelsen.

På de neste plassene bak Lofoton Links ligger (for de innvidde) kjente anlegg som Valderrama (Spania), Thracian Cliffs (Bulgaria), Brautarholt (Island), Le Golf National (Frankrike), Bro Hof (Sverige), Crans-sur-Sierre (Sveits), Westman Islands (Island), Costa Navarino (Hellas) og Monte Rei (Portugal).

Lofoten – de siste vikingers land, les HER!

– Det er veldig mange som har vært med og gjort dette mulig. Det har vært veldig gøy for meg å ha vært med på denne reisen og bidratt, og vi er enda langt fra i mål, skriver Hov videre på Facebook.

Det hersker nå liten tvil om at Frode Hov og faren skjøt gullfuglen med sin satsing, som dmange vet ikke har kommet av seg selv. En prat jeg hadde med ham for noen år siden understreket nettopp det enorme arbeidet som ligger bak.

– Gevinsten min er i grunnen alle de enorme tilbakemeldingene jeg får fra alle dem som finner veien hit. Det alene er verdt all innsatsen vi har lagt ned i anlegget, konkluderte han. ©