Det er ikke bare i Sør-Europa at temperaturene stiger. Også i Nord-Amerika, i Midtøsten og Asia er det hett. I Canada herjer det skogbranner, som får store konsekvenser for luften over store deler av USA, og det knusktørre været kan gi utslag i branner også i vår del av verden.

Ny rekord?

Europa er det kontinentet der den globale oppvarmingen skjer raskest. Her er det ventet sterkere hete enn det noensinne har blitt registrert tidligere. FNs meteorologiorganisasjon WMO sier at hetebølgen rundt Middelhavet kan vare til ut i august.

– Boblen med varm luft som har lagt seg over Sør-Europa, har forvandlet Italia og landene rundt til en gigantisk pizzaovn, sier Hannah Cloke, klimaforsker ved Universitetet i Reading, i et uttalelse.

Sicilia og Sardinia når gradestokken opp i 48 grader. Sjansen er stor for at den europeiske heterekorden på 48,8 grader blir slått, ifølge Det europeiske romfartssenteret (Esa).

Heten begynte i juni, og det er lite som tyder på at den vil avta inneværende måned.

Snarere tvert imot. Det stopper ikke besøkende fra å reise. Det meldes om flere turister enn vanlig på klassiske reisemål som Venezia, Paris, Roma, Athen og Barcelona. Og det er særlig amerikanerne som har funnet veien til Europa, godt hjulpet av en sterk dollar – og oppdemmet reiselyst.

Akropolis stenges

I Italia forbereder innbyggerne seg på en intens hetebølge i dagene framover, en av de mest intense noensinne, ifølge ekspertene. Det er sendt ut rødt varsel for 16 byer, blant dem Bologna, Firenze og Roma.

I Roma var det 39 grader mandag ettermiddag, og det ventes at gradestokken klatrer til 42–43 grader tirsdag, langt over rekorden på 40,5 grader fra august 2007.

Det ser ikke ut til å hemme de besøkende. Turister strømmer til attraksjoner som Colosseum og Vatikanet.

Hellas fikk en liten avlastning fra den verste heten da temperaturen vippet under 40 grader mandag, slik at attraksjoner som Akropolis kunne gjenåpne midt på dagen, men ny hetebølge er ventet fra torsdag, med kraftig vind fra Egeerhavet og stor risiko for skogbranner.

Mot rekord

I Romania blir det rundt 39 grader og på Kypros over 40 grader fram til torsdag, og heller ikke i Spania er det håp om svalere vær framover. Der ventes det 44 grader i Andalucia, som vil være ny regional rekord.

I det vestlige og sørlige USA er innbyggerne vant til høye temperaturer om sommeren,  men der advares det mot helseutfordringer i den trykkende hetebølgen som har lagt seg i regionen.

I et av verdens varmeste steder, Death Valley i California, ble det registrert 53,3 grader søndag ettermiddag. Likevel hopet det seg opp med turister i håp om å oppleve at det settes global varmerekord med over 56 grader.

I Arizonas delstatshovedstad Phoenix var det søndag ettermiddag 45 grader, den 17. dagen på rad med over 43 grader. Samtidig har det oppstått tallrike skog- og krattbranner i Sør-California.

Oversvømmelser og død

På den andre siden av kloden kom gradestokken i landsbyen Sanbao i Xinjiang-provinsen opp i 52,2 grader, markert høyere enn forrige rekord på 50,6 grader for seks år siden. I Japan har minst 60 mennesker fått behandling for heteslag i Japan, inkludert 51 som ble lagt inn på sykehus i Tokyo.

I Sør-Korea fortsatte kraftig bygevær å herje mandag mens redningsmannskaper lette etter overlevende, blant annet i en veitunnel der 15 biler og en buss endte under fire-fem meter vann.

40 mennesker er hittil meldt døde i oversvømmelser og jordskred. Heftig regnvær etter heteperioder er også et resultat av klimaendringer. ©