Vanligvis har nordeuropeere flyktet fra vinterværet til Kanariøyene. Nå kommer en annen type «klimaflyktninger» til øyriket.

Økning fra øst

– Hvert år pleide jeg å dra til Bodensjøen i Tyskland, men nå vil jeg ikke slite meg gjennom nok en hetebølge. Derfor dro jeg til Tenerife, sier 78 år gamle Shizuko Hotta fra Japan til nyhetsbyrået Reuters.

Gjennomsnittstemperaturen på Tenerifes strender i august ligger på 28 grader, og den blir vanligvis lavere i fjellene. Imens blir mange land rammet av hetebølger nesten årlig.

Antallet turister fra USA og Canada til Tenerife steg med henholdsvis 80 og 60 prosent i første halvår av 2023, sammenlignet med før pandemien i 2019. Det var også kraftig økning i bookingene fra Asia og Øst-Europa.

Tysk nedgang

– De fleste kjenner disse øyene som et sted der man unnslipper kalde vintre, men med økt global temperatur kommer man til å se på dem som et sted der man kan unnslippe de ekstremt varme somrene, sier den amerikanske forretningsmannen Diego Bejarano.

Hotelleieren Enrique Talg sier til Reuters at før pandemien var rundt 80 prosent av de besøkende på hans hotell tyskere. Nå er det et langt mer mangfoldig kundegrunnlag.

– Flere og flere gjester ser etter dette hotellet på grunn av klimaet, sier han.

Nettopp blant tyskere har det imidlertid vært en stor endring. Tenerife hadde fire prosent flere turister i juni i år enn samme måned i 2019. Nå er det 22 prosent færre tyskere, et tegn på økonomiske vansker i Tyskland. Tyskere og briter har tradisjonelt utgjort brorparten av turistene på Tenerife. ©