Nå i fellesferien er hotellene mer eller mindre fullbooket, med tildels betydelig bedre belegg enn normalen. Og det er størst rift om familievennlige hoteller som Scandic Bystranda.

– Tallene for juli blir trolig de beste i manns minne, mener markedsansvarlig i Visit Sørlandet, Erik Engenes.

I store deler av landet har særlig småhotellene merket til dels sterk oppgang i belegget, mens de store kjedehotellene – spesielt i de større byene – sliter.
Ifølge statistikk ført i pennen av Visit Sørlandet er beleggsprosenten i Kristiansand så langt i juli på 95 prosent. I tillegg meldes det om fullpakkete campingplasser.

– Om du vil være sikret tak over hodet kan det være lurt å ta med camping-utstyr i bagasjen, eller sjekke ut alternative romutleie-formidlere som Airbnb og finn.no sier Engenes.

Så langt i sommer er de tilreisende til Kristiansand og omegn hovedsakelig norske, men også dansker har funnet veien dit. Og tyskere er meldt å være på vei etter 15. juli.

– Vi fikk mange utenlandske kanselleringer da Covid-19 slo inn over Europa, så det som skjer nå er langt over forventningene, sier Engenes, som ikke tror overbooking blir noe stort problem på Sørlandet. Her er 82 prosent av gjestene norske.

Mange hoteller andre steder i landet sitter fortsatt inne med utenlandske bestillinger, som ble gjort i fjor, og er noe som kan føre til overbookinger om gjestene likevel kommer. Det store rushet av nordmenn som vil oppdage Norge har nemlig som på Sørlandet ført til høytrykk på hotellene.

– De fleste gjestene fra kontinentet kommer i august, og i vårt område utgjør de bare 17,7 prosent av gjestene, understreker Engenes.

Overbooking kan derfor bli en større utfordring på Vestlandet og i nord, dit prosentvis langt flere fra andre land skal. ©