Det er ikke første gang det skjer i det som trolig er verdens mest kjente turistattraksjon. I 2014 måtte en russisk turist punge ut med mer 20 000 euro (over 200 000 kroner), og fikk fire års betinget fengsel for å ha gravert bokstaven «K» på en av veggene i Colosseum.

Håper på straff

Meldingen «Ivan+Haley 23» ble oppdaget på et tidspunkt da romerne allerede var begynt å klage over de rekordstore mengdene av turister som nå oversvømmer Den evige by. Og på grunn av alle menneskene hadde det hele muligens blitt forbigått i stillhet, om ikke medturisten Ryan Lutz fra California hadde filmet hendelsen og lagt ut videoen på YouTube og Reddit.

LES MER: 12 gode tips til Roma!

Videoen fikk over 1500 visninger på sosiale medier og ble til slutt plukket opp av italienske medier. Til Associated Press sier Lutz at han var sjokkert over at noen kunne finne på å ødelegge et så viktig monument.

Italias kulturminister Gennaro Sangiuliano kalte innrissingen i det nesten 2000 år gamle amfiteateret «alvorlig, uverdig og et tegn på stor uhøflighet». Han håper de skyldige blir funnet «og straffet i henhold til våre lover».

På guidet tur

Det italienske nyhetsbyrået ANSA skriver at det er fjerde gang i år at graffiti i Colosseum av denne typen er blitt innrapportert. Om de som står bak denne gang blir tatt risikerer de bøter på nærmere 200 000 kroner og opptil fem års fengsel.

I kjølvannet av hendelsen ber turistminister Daniela Santanche om respekt for Italias kultur og historie og understreker at «vi kan ikke la de som besøker landet vår føle seg fri til å oppføre seg på denne måten.»

Videofotografen Lutz, som er på en to-måneders ryggsekktur gjennom Europa, sa at han nettopp hadde fullført en guidet tur i Colosseum da han så en person som «åpenbart risset inn navnet sitt» på veggen i Colosseum. Til AP sier Lutz at han tok frem telefonen for å filme mannen fordi han var sjokkert over det han gjorde.

Respektløst

– Jeg var sjokkert, og som du hører på videoen spør jeg ham «Er du seriøs? Er du virkelig seriøs?», forklarer Lutz. 

– Og alt han kunne gjøre var å smile til meg.

Lutz rapporterte hendelsen til vakter, men verken de han fant eller deres overordnede gjorde noe med det inntrufne, selv etter at Lutz identifiserte mannen og tilbød seg å dele videoen.

Han bestemte seg for å legge videoen ut på nettet morgenen etter. Lutz sier han setter pris på graffiti og kunst, men at «å risse inn navnet sitt på et sted som dette er en ganske egoistisk handling».

– Som besøkende i fremmede land kan vi ikke betale tilbake våre verter tilbake med åpenbar respektløshet som dette, konkluderer amerikaneren. ©