Det var registrert 51 728 bobiler i Norge ved årsskiftet, mot 26 800 ved inngangen til 2010, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
For seg selv
– Det er en ganske formidabel vekst. Vi har ikke tall for utenlandske bobiler på norske veier, men vi vet jo at det vanligvis er mange av dem, og det er grunn til å tro at veksten også i flere andre land har vært stor, sier seniorrådgiver Geir Martin Pilskog i SSB.
Også før 2010 hadde veksten i antallet bobiler pågått i flere år.
Tyske bobiler er et kjent syn på norske veier om sommeren, selv om det nok blir noe færre av dem i år. Også der har det vært en økning. Ved inngangen til 2019 var det registrert 530 000 bobiler i Tyskland, noe som var en økning på ni prosent fra året før.
Det er imidlertid lite trolig at vi kommer til å se så mange av dem på norske veier i sommer, selv om reiserestriksjonene langt på vei er opphevet. Norske bobilreisende får med andre ord Norge langt på helt for seg selv.
I årets to første måneder var økningen i salget av bobiler på 18 prosent (168 nye, 445 brukte enheter), før Corona-pandemien kom på banen og satte alt på vent. Det foreligger foreløpig ingen konkrete tall for salget fra og med mars frem til nå, men et stort flertall av nordmenn kommer til å reise rundt i Norge i bil – fem-seks prosent av disse i bobil. Det meldes i tillegg om sterk vekst i salget av bobiler de siste to månedene.
Fricamping
Mange kommer også til å leie bobil, og når grensene gradvis åpner ut av landet vil trolig flere enn tidligere velge bobil fremfor fly. Både fordi flytilbudet vil være begrenset, og at rutefly trolig blir dyrere.
Skal du ut på bobiltur i sommer – LES HER!
I Norge er bobilene først og fremst et distrikts-fenomen. Oslo har en bobiltetthet på 1,7 per tusen innbyggere, det laveste i landet. I motsatt ende ligger Troms med 22 bobiler per tusen innbyggere.
Også antallet campingvogner øker. Ved inngangen til 2020 var det 122 166 registrerte campingvogner i Norge, en vekst på over 30 prosent de siste ti årene.
For daglig leder Tor Alvern i Abobil på Bryne utenfor Stavanger har våren vært en skikkelig berg- og dalbane. Nå går det én vei – oppover.
– Vi åpnet nybygget vårt den dagen Norge la ned, sier han til Way2Go.
Da virket alt håpløst. Etter hvert fikk han sammen med partneren områdd seg. Kontantstøtte gjorde at bedriften holdt seg i gang, selv om en stor utfordring var at stengte trafikkstasjoner gjorde det vanskelig å registrere solgte bobiler.
Så snudde alt etter påske.
– Mens både Rogaland og Norge for øvrig hadde en nedgang til og med mai har vi totalt sett opplevd en oppgang på 24 prosent, forklarer Alvern.
Til dags dato (2. juli) har Abobil en vekst på hele 35 prosent, sammenlignet med fjoråret. Den største bekymringen nå er at et hett utleiemarked med mange ferske sjåfører kan skape farlige situasjoner på veiene.
Det kan også bli trangt på camping- og oppstillings-plasser.
– Fricamping er derfor noe mange kommer til å benytte seg av i år, konkluder Alvern. ©