Nordmenns kjærlighet til italiensk mat når nye høyder, ifølge Tickets siste Kantar SIFO-undersøkelse. Hele 56 prosent sier at Italia er det beste matlandet.
– Økningen i reiser til Italia de siste årene viser nordmenns sterke lidenskap for italiensk kultur og mat, og deres interesse for å oppleve landets ulike smaker og retter, sier markeds- og administrasjonssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen.
LES MER: 10 steder italienerne selv drar på ferie!
– Det er tydelig at Italia fortsetter å være et populært reisemål, og maten spiller en vesentlig rolle ved valg av reisemål.
Mye godt
Med et enestående mangfold av smaker og tradisjonelle retter i hver region, står Italia øverst på pallen når vi skal vekte hvilke land som har det beste kjøkken. Det gir seg utslag i reisevirksomheten.
Reisebyrået Ticket opplever en 45 prosent økning i reiser sammenlignet med 2019, der reisene til Italia har nådd nye høyder. Og det er særlig landets kulinariske rikdom som lokker.
LES MER: 10 gode italienske «matregler»!
Italiensk matkultur er unik og variert, og hver region byr på sine egne unike smaker og tradisjonelle retter.
I nord finner du for eksempel Lombardia med sine berømte risotto- og ostespesialiteter som gorgonzola og parmigiano-reggiano. I tillegg til enestående gourmetmåltider kan du utforske vingårder i områder som Franciacorta og Piemonte.
LES MER: Tilværelsens letthet på Iseo-sjøen!
Spesielt
Langs kysten byr regioner som Liguria og Campania på fenomenal sjømat. I Liguria kan du smake på den velkjente pestoen, mens Campania byr på delikatesser som den berømte napolitanske pizzaen og den utsøkte bøffelmozzarellaen.
Det sentrale Italia er kjent for sine tradisjonelle retter. Toscana tilbyr retter som den omfangsrike bisteccaen, en saftig biff av høy kvalitet, for ikke å snakke om den smakfulle chianti-vinen. Umbria er også en region som tiltrekker seg matelskere med sin rike gastronomiske tradisjon, hvor trøfler og god olivenolje står i sentrum.
I sør byr Sicilia på deilig arancini og cannoli – for ikke å snakke om fersk fisk og skalldyr. Puglia er kjent for sine mer rustikke retter, som orecchiette-pasta og burrata-ost.
LES MER: På språklig sykkelreise i Puglia!
– Det er noe spesielt med å sitte på en uteservering i Roma og nyte en ekte italiensk pasta eller besøke en liten, familieeid trattoria i Firenze og smake på toskansk mat, konkluderer Ellen Wolff Andresen.
Det er umulig å ikke gi henne rett i det. ©
*Tickets Kantar SIFO-undersøkelse, riksrepresentativt utvalg samt Tickets bookingstatistikk, bestillinger gjort i 2023 sammenlignet med 2019.