Nordmenns kjærlighet til italiensk mat når nye høyder, ifølge Tickets siste Kantar SIFO-undersøkelse. Hele 56 prosent  sier at Italia er det beste matlandet. 

– Økningen i reiser til Italia de siste årene viser nordmenns sterke lidenskap for italiensk kultur og mat, og deres interesse for å oppleve landets ulike smaker og retter, sier markeds- og administrasjonssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

LES MER: 10 steder italienerne selv drar på ferie!

– Det er tydelig at Italia fortsetter å være et populært reisemål, og maten spiller en vesentlig rolle ved valg av reisemål.

Mye godt

Med et enestående mangfold av smaker og tradisjonelle retter i hver region, står Italia øverst på pallen når vi skal vekte hvilke land som har det beste kjøkken. Det gir seg utslag i reisevirksomheten.

Reisebyrået Ticket opplever en 45 prosent økning i reiser sammenlignet med 2019, der reisene til Italia har nådd nye høyder. Og det er særlig landets kulinariske rikdom som lokker.

LES MER: 10 gode italienske «matregler»!

Italiensk matkultur er unik og variert, og hver region byr på sine egne unike smaker og tradisjonelle retter. 

I nord finner du for eksempel Lombardia med sine berømte risotto- og ostespesialiteter som gorgonzola og parmigiano-reggiano. I tillegg til enestående gourmetmåltider kan du utforske vingårder i områder som Franciacorta og Piemonte.

LES MER: Tilværelsens letthet på Iseo-sjøen!

Spesielt

Langs kysten byr regioner som Liguria og Campania på fenomenal sjømat. I Liguria kan du smake på den velkjente pestoen, mens Campania byr på delikatesser som den berømte napolitanske pizzaen og den utsøkte bøffelmozzarellaen. 

LES MER: Luisas terra!

Det sentrale Italia er kjent for sine tradisjonelle retter. Toscana tilbyr retter som den omfangsrike bisteccaen, en saftig biff av høy kvalitet, for ikke å snakke om den smakfulle chianti-vinen. Umbria er også en region som tiltrekker seg matelskere med sin rike gastronomiske tradisjon, hvor trøfler og god olivenolje står i sentrum.

I sør byr Sicilia på deilig arancini og cannoli – for ikke å snakke om fersk fisk og skalldyr. Puglia er kjent for sine mer rustikke retter, som orecchiette-pasta og burrata-ost.

LES MER: På språklig sykkelreise i Puglia!

– Det er noe spesielt med å sitte på en uteservering i Roma og nyte en ekte italiensk pasta eller besøke en liten, familieeid trattoria i Firenze og smake på toskansk mat, konkluderer Ellen Wolff Andresen.

Det er umulig å ikke gi henne rett i det. ©
*Tickets Kantar SIFO-undersøkelse, riksrepresentativt utvalg samt Tickets bookingstatistikk, bestillinger gjort i 2023 sammenlignet med 2019.