Skipsverftet ligger forbausende anonymt til i utkanten av landsbyen Sarnico ved Iseo-sjøens nordvestlige bredd. Kikker du godt etter på noen av filmene der de klassiske Riva-båtene er med – som Ocean’s Twelve eller Johnny English – vil du gjenkjenne detaljer i landskapet, men neppe bygningene der de vakre båtene blir til.
Denne saken sto første gang på trykk i Kapital Reise!
Få kan som italienerne operere under radaren om det tjener et høyere formål.
Unik design
Lago d’Iseo ligger midt mellom de mer kjente innsjøene Garda og Como. Da vi sent på kvelden ankommer hotellet vårt ved Iseos sørlige bredd har det lagt seg et stillhetens slør over vannet.
Ute i det blålige lyset som forsvinner i en skarlagensrød remse over høydedragene i nordvest er det ingen båttrafikk som bryter stillheten. Det er knapt et menneske å se bortenfor hotellets vegger – bortsett fra et par fiskestenger som virrer over gjenskinnet fra månen.
Inne i spisesalen på Hotel Araba Fenice summer det godmodig til lette jazztoner, mens kelnerne beveger seg elegant rundt gjestene. En avstemt og naturlig eleganse vi av en eller grunn forbinder med nettopp Italia.
– Italienerne har denne merkelige evnen – eller x-faktoren om du vil – som gjør at de når frem i all støyen, som en spanjol for et par år siden forklarte meg.
Han produserte en utmerket olivenolje, i det desidert største området i verden for den slags. Likevel oppnådde mannen ikke halvparten av prisen til hans italienske kolleger.
– Det sto ikke på kvaliteten, men «innpakningen», understreket han og ristet på hodet i det som best kan beskrives som stum beundring.
Med det understreket han også den unike evnen italiensk design har til å fremkalle bilder knyttet til eleganse og opphøyet livsstil. Det virker så ubesværet og enkelt når de lager klær, sko, biler – eller båter.
En tildragelse du merker allerede ved inngangsdøra til et Italias mest kjente merkevarer. Riva har denne X-faktoren du knapt får kjøpt for penger.
Tilfeldighetenes spill
Den nordvestlige bredden av Lago d’Iseo er ikke bare der Riva bygger og tester ut sine nye båter, Dette er også den nordlige grensen til et av de mer underkjente vinområdene i Italia. Franciacorta henter navnet sitt fra den latinske benevnelsen «franchae curtes». I senmiddelalderen var denne delen av Italia lite ansett. Jordsmonnet var fattigslig – det var ikke lett for menneskene her å skaffe seg et utkomme.
Så for holde på dem og sikre tilstedeværelse valgte styresmaktene å gi innbyggerne litt slack, en ordning vi kjenner fra Nord-Troms og Finnmark. De ble fritatt for å betale skatt – franchae curtes som betyr nettopp det.
Så selv om den skrinne morenejorden var vanskelig å gjøre seg fet på dro menneskene her, som over alt ellers, igang med vinproduksjon. Den var lenge ikke mye å skryte av, og den middelmådige drikken nådde ikke særlig lengre enn til matbordene i distriktet. Ikke ulikt det munkene i Champagne opplevde med sine viner, inntil de oppdaget sjampanjen – og således forandret verden.