Når den luksuscruise-aktøren gjenopptar sin cruiseoperasjon vil den kreve at alle’ gjester er fullt ut vaksinert mot Covid-19 minst to uker før de skal på cruise. Også mannskapet forventes å være vaksinert når seilingene gjenopptas, selv om dette trolig ikke er fullt ut mulig både på grunn av alder og graden av tilgjengeligheten av vaksiner i de landene de kommer fra.

Alternativet for dem blir da karantene og skjerming. Når vaksiner er allment tilgjengelige vil derimot vaksiner av mannskaper være et krav på ansettelse.

Vaksine-kravet blir en del av rederiets Crystal Clean + 4.0-program, som inkluderer en negativ Covid-test for både gjester og mannskap før ombordstigning, temperaturkontroll ved terminalen før ombordstigning, retningslinjer for maske og sosial distansering, forbedrede rengjørings- og desinfeksjons-tiltak og redusert kapasitet. 

Gjestene må fremlegge bevise for at de er vaksinert før ombordstigning.

– Sjelefred er den største luksusen, og vaksinekravet er rett og slett den beste måten å sikre en tryggest mulig Crystal-opplevelse for alle ombord på, sier Crystals midlertidige toppsjef Jack Anderson i en uttalelse.

Tiltakene er fremskyndet etter omfattende samtaler med gjester og reisepartnere, som reisebyråer. En undersølkelse i regi av bransjeorganet Cruise Critic fant at mer enn 80 prosent av respondentene vil dra på cruise om vaksine er en forutsetning.

Crystal hekter seg med dette på tre andre rederier denne måneden understreker at de vil kreve at passasjerer må vaksineres før avgang. Søsterselskapet American Queen Steamboat Co. og Victory Cruise Lines var de første cruiseselskapene som betinget Covid-19-vaksinasjon før avreise for sine passasjerer, fra 1. juli, og Saga Cruises, basert i Storbritannia, har implementert lignende krav til sine seilaser i mai.

Crystals elvecruiseskip er inntil videre satt på pause ut mai, de større havgående skipene ut juni. Yachten Crystal Esprit og det nybygde ekspedisjonsskipet Crystal Endeavour starter ikke før tidligst i august. Crystal mener dette vil gi de fleste reisende nok tid til å bli fullvaksinert før seiling.

Blant de større cruiseselskapene sier Royal Caribbean Group at de ville kreve at alt av mannskap skal være vaksinert før oppstart, mens Norwegian Cruise Line Holdings tidligere antydet at de ville gjøre det samme. 

Verdens største cruiserederi Carnival Corp sier det fortsatt er for tidlig å avgjøre om dette blir standarden fremover. ©