Det delvis norskeide rederiet startet opp seilinger i Singapore i desember. For en mer omfattende oppstart i Karibia arbeider Royal Caribbean med Covid-regimet amerikanske myndigheter har pålagt dem. Det inkluderer testseilinger med passasjerer ombord og andre krevende tiltak, noe som har bidratt til å skyte oppstarten ut i tid.

Nå arbeides det også ut fra en tidslinje knyttet til vaksiner. En talsmann for rederiet bekrefter at det ikke er tatt noen beslutning om at også passasjerer i tillegg til mannskap må vaksineres før de kan begynne å seile igjen, men sannsynligheten er stor for at også vi som gjester må være vaksinert før vi kan gå ombord.

– De nye vaksinene gir oss en mulighet til at våre mannskaper, gjester og stedene vi seiler kan sikres, skriver rederiet blant annet i en redegjøring.

– Vaksinene har vist seg effektive, og de kommer til å bli en nøkkel-komponent i våre anstrengelser for å vende tilbake i trafikk igjen, sier Royal Caribean.

Også rederiene Norwegian Cruise Line og Regent Seven Seas har annonsert at de vil vaksinere alle mannskaper før de anser seg som operative igjen. Dette kommer i tillegg til at flere andre rederier ikke vil tillate passasjerer ombord før de er vaksinert. Vaksinasjon av både passasjerer og mannskaper blir trolig derfor en ny standard for all cruise-virksomhet i fremtiden.

Dette føyer seg inn i et større bilde, der også flyselskapene gjør noe av det samme. Nylig ble Etihad Airways det første flyselskapet i verden der alle piloter og øvrige mannskaper er vaksinert. Singapore Airlines er på vei mot det samme. I tillegg er såkalte vaksine-pass ikke langt unna som en standard for bevegelse mellom land.

De fleste av Royal Caribbeans seilinger er satt på pause minst frem til 30. april. De første testseilingene – som er en forutsetning for en oppstart –  har heller ikke fått noen dato, og de er en forutsetning om rederiet skal kunne seile ut fra amerikanske havner og ditto farvann igjen. ©