Mer enn to tredjedeler av Storbritannias besøkende kommer fra Europa, og ifølge VisitBritain vil  ingenting endres når det gjelder reiseruten i 2020. Fly, ferger, buss og tog vil fortsette å gå som vanlig, og dokumentasjonen EU/EØS-reisende trenger for å reise til Storbritannia kommer ikke til å endres før tidligst 2021.

EU/EØS-borgere vil fortsette å kunne reise med pass og ID-kort, bruke det europeiske helseforsikringskortet (EHIC) og dra til Storbritannia på ferie eller kortere opphold uten visum. Reisende med et biometrisk pass kan fortsette å bruke de elektroniske passkontrollene på flyplasser og havner for rask og enkel innreise.

Denne våren lanserer den britiske turist-organisasjonen en ny stor kampanje i Europa for å fremme Storbritannia.”

– Europa er og vil alltid være et utrolig viktig marked for Storbritannia, og turistindustrien ønsker hvert år 27 millioner europeere velkommen til forskjellige deler av landet, sier VisitBritains europeiske direktør Robin Johnson i en pressemelding.

Norge er et av VisitBritains prioriterte markeder i Europa, med omtrent 673 000 besøkende, som til sammen bruker rundt 400 millioner pund, drøyt 4.8 milliarder norske kroner, per år i Storbritannia.*

– Storbritannia, med London i spissen, er et av Norges absolutte favoritt-destinasjoner, og vi bekrefter at norske besøkende vil kunne ta del i alt dette også i fremtiden, kommenterer VisitBritains nordensjef Gary Robson, i den samme meldingen.

En undersøkelse i regi av VisitBritain** viser at Storbritannias valg om å forlate EU ikke vil påvirke europeernes beslutning om å reise til Storbritannia på ferie, og Storbritannia blir fortsatt sett på som et innbydende land.

Denne våren lanserer den britiske turist-organisasjonen en ny stor kampanje i Europa for å fremme Storbritannia. Kampanjen vil bli lansert i både Norge, Sverige og Danmark, men også i Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland og Spania.

I tillegg til denne kampanjen vil VisitBritain fortsette å samarbeide med partnere over hele Europa, som flyselskaper og turoperatører, for å ønske velkommen besøkende til Storbritannia, og for å hjelpe reiselivsbransjen til å konvertere potensielt interesserte reisende.

I Skandinavia har VisitBritain for eksempel gjennomført flere kampanjer med SAS, og en ytterlige kampanje lanseres i mars for å markedsføre London, Oxford og Cambridge.

Dette trenger du å vite for å reise til Storbritannia

Transport: Ulike transportmidler som fly, tog, ferger og busser mellom EU/EØS og Storbritannia og omvendt vil operere som før. Reisende fra hele kontinentet kan fortsatt bestille sine ferieturer til Storbritannia.

Dokumentasjon: Visum vil ikke være påkrevd for EU/EØS-reisende som besøker Storbritannia for ferier eller korte opphold etter 31 januar. Hva EU/EØS-reisende som besøker Storbritannia må fremlegge ved den britiske grensen vil tidligst endre seg i 2021. Reisende kan fortsette å reise på ID-kort frem til minst 2021. Reisende med et biometrisk pass kan bruke de elektroniske passkontrollene for rask og enkel inngang til Storbritannia.

Helse- og forsikringskort: EU/EØS-borgere kan fremdeles bruke et gyldig Europeisk helseforsikringskort (EHIC, eller European Health Insurance Cards) frem til minst 2021. Enkeltpersonenes rettigheter som omfattes av aktuelle borgerrettighets-avtaler med Norge, Island, Liechtenstein og Sveits vil ikke bli berørt.

Reise med kjæledyr: Eiere av kjæledyr vil kunne reise med kjæledyret sitt mellom EU/EØS og Storbritannia i henhold til gjeldende EU/EØS-kjæledyrreiseregler ved å bruke et gjeldende britisk utstedt EU/EØS-kjæledyrpass eller et kjæledyrpass som er utstedt i et av EUs 27-medlemsland. Hvis en eier reiser med kjæledyret for første gang må eieren besøke dyrlegen sin for å få et kjæledyrpass.

Kjøre bil i Storbritannia: Reisende med ikke-britisk førerkort vil fortsatt kunne kjøre bil i Storbritannia. Du trenger ikke en internasjonal kjøretillatelse (IDP).

Bruke mobiltelefon: Du betaler det samme for samtaler, tekstmeldinger og mobildata i Storbritannia og EU/EØS hvis du har et SIM-kort utstedt av et mobiltelefonnettverk fra et EU- eller EØS-land. BM

For mer informasjon gjeldene reiser, besøk https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit 

*For mer informasjon om den nyeste britiske besøksstatistikken, besøk VisitBritains nettside.

**Kilde; ICM/VisitBritain