De siste årene har kartet – designet av Harry Beck i 1933 – blitt oppdatert på en måte som har skapt mest forvirring, med nye, forstyrrende oransje toglinjer, hovedsakelig i bane rundt indre by – kjent som London Overground.

Unik identitet

De nye linjene har på  det nøye utformede kartet blitt en mer naturlig den av kartet som opprinnelig var genialt enkelt å navigere. I det siste har det rett og slett vært forvirrende selv for byens innbyggere.

NYTT KART: Londons kjente metrokart har fått en oppgradering. Klikk for større visning.

Nå håper London-ordfører Sadiq Khan at det oppdaterte kartet gir mer klarhet omkring forstads-banenettet, som ble etablert i 2007 gjennom en effektiv sammenslåing av tidligere ruter.

Det har vokst til å frakte mer enn tre millioner passasjerer i uken over mer enn 160 kilometer med jernbane mellom 113 stasjoner.

Etter en høringsrunde ble løsningen å gi linjene nye navn og nye farger.

– Å gi hver av av Overground-linjene distinkte farger og identitet vil gjøre det enklere for passasjerer å komme seg rundt, sier Khan i en kommentar. 

– Ved å oppgradere de opprinnelige metrokartet hedrer og feirer vi også en unik del av Londons lokale historie og kultur, sier han.

Seks nye linjer – seks navn

  • Lioness løper gjennom Wembley Stadium i Nord-London og navnet skal hedre prestasjonene til det engelske kvinnelaget i fotball. Det vil vises som doble gule linjer på kartet.
  • Mildmay hedrer et lite sykehus i øst-London som spilte en avgjørende rolle i å pleie hiv/aids-syke i de tidlige dagene av sykdommen på 1980-tallet. Det vil vises som doble blå linjer på kartet.
  • Windrush skal minnes skipet som landet nær London i 1948, og som fraktet mer enn 800 passasjerer fra Karibia til sine nye liv i Storbritannia. En rekke av stasjonene på linjen har historiske samfunn med opprinnelse fra den tiden, som Peckham Rye og West Croydon. Ruten vil vises som doble røde linjer på kartet.
  • Weaver går fra hjertet av finansdistriktet i Liverpool Street til stopp som Spitalfields, Bethnal Green og Hackney, hvor tekstilhandelen i sin tid blomstret. Det vil vises med doble rødbrune linjer på kartet.
  • Suffragette feirer arbeiderbevegelsen øst i byen og kampen for kvinners rettigheter. Linjen går til Barking, hjemmet til den lengstlevende suffragetten Annie Huggett, som døde i en alder av 103 i 1996. Den vil vises med doble grønne linjer på kartet.
  • Liberty feirer byens evige friheter og går gjennom Havering, som historisk sett har hatt mer selvstyre enn andre deler av London. Det vil vises med doble grå linjer på kartet.

Det forventes at den rebrandingen av kartet skal være fullført innen utgangen av året. Det vil inkludere et oppdatert t-banekart og stasjonsskilt samt nye opptak av kunngjøringer om de nye stoppestedene.

I fjor sommer informerte ordførerens kontor at rebrandingen hadde en estimert kostnad vel 80 millioner kroner. Mesteparten skulle brukes til å oppdatere kundeinformasjon. ©