På unike Klimahaus Bremerhaven kan besøkende se og føle hvordan klimaet påvirker oss mennesker og naturen og dyrene rundt oss. De fleste av oss liker ikke å tenke på at alt vi gjør påvirker livet rundt oss, men klimaendringer er ikke noe nytt.

Det har preget kloden siden dens opprinnelse.

Spennende og forståelig

Den nye utstillingen  «The Last Ice» – den siste isen – handler om konsekvensene av slike klimaendringer. Neste år følges den opp med «Ekstremvær», en utstilling som viser hvordan hetebølger, flom, stormer og kraftig regn påvirker jorden.

ANTARKTIS: I museet vil då få en følelse av hvor kaldt dette området virkelig er.

Forståelsen av klimaendringer er blitt kraftig aktualisert de seneste årene. Det skyldes særlig fordi forskerne har påvist hvordan vi mennesker påvirker dem negativt. For mange kan det derfor være interessant å vite hva som skjer når temperaturen stiger og iskappen smelter, hvordan det påvirker mennesker og dyreliv på land, i vannet og i luften.

Stadig blir vi tutet ørene fulle av konsekvensene av klimaendringer, men de er ikke like enkle å forstå – en oppgave Klimahaus Bremerhaven har satt seg fore som et opplevelsesmuseum med fokus nettopp på klima og klimavern.

– Her klarer de på en spennende og forståelig måte å vise hvor unik og skjør planeten vår er, og hvorfor vi må ta vare på den, sier Tysklands turistsjef Joelle Janz i en pressemelding.

Aktive klimamål

Museet er bygget opp som en oppdagelsesreise, de du beveger gjennom ulike klimasoner som ligger på samme lengdegrad (nord-sør) som Bremerhaven. Reisen starter i Tyskland og fortsetter til de sveitsiske alpene, over Sardinia ned til ørkenen i Niger, og over elvelandskapet i Kamerun.

Turen går så videre til Antarktis, korallrevene på Samoa i Sør-Stillehavet og Alaska, før reisen ender i det UNESCO-beskyttede Vadehavet på Tysklands nordvestkyst.

Underveis får du kjenne på kroppen varmen, kulden, vinden og tørken, og med det lærer noe om hvor skjørt og verdifullt økosystemet vårt er.

Allerede i 2007 vedtok bystyret i Bremerhaven å videreutvikle sitt maritime nettverk innen klimaforskning, en satsing som i dag går under navnet «Klimastadt Bremerhaven». Byen er blitt et senter for forskning innen klima og energi med institusjoner som Alfred Wegener Institute for Polar – und Meeresforschung, Fraunhofer-Institut für Windenergie und Energiesystemtechnik og Bremerhaven universitet samt den tyske offshore vindenergi-industrien.

– Byen jobber aktivt for å oppfylle sine klimamål, og i dette arbeidet er Klimahaus Bremerhaven en sentral brikke, understreker Janz.

Rett og slett fordi formidling av utfordringene vi står overfor er den viktigste brikken i arbeidet med å få oss alle på bedre tanker, og bidra til en bedre, mer klimavennlig verden. ©