Få historiske skikkelser har pirret fantasien mer enn den egyptiske dronningen. Kleopatra er blitt gjenstand for utallige filmer, bøker og kunstverk. 

TUNNEL: Den britiske skuespilleren Elizabeth Taylor gestaltet Kleopatra i en av de mange populærkulturelle filmene om henne. Den nyoppdagede tunnelen til venstre, og noen av funnene i tunnelen.

Mektig tunnel

Hun var kvinnen som ifølge legenden tok sitt liv ved å la en giftslange bite seg, etter at mannen i hennes liv, Marcus Antonius, også begikk selvmord, 

Likevel, mer enn to tusen år etter hennes død, er det fortsatt ingen som med sikkerhet kan si hvor den siste dronning og farao av det ptolemeiske kongedømme i Egypt er begravd.

Før nå. Nye funn ved det mange mener kan være hennes siste hvilested har gitt nytt håp i å finne både Kleopatras og Marcus Antonius’ grav.

Siden 2005 har en gruppe arkeologer jobbet for å finne den ettertraktede graven, og på sin Facebook-side melder det egyptiske departementet for turisme og antikviteter at det er gjort store fremskritt i søket. Blant annet har arkeologen Kathleen Martinez avdekket en 1305 meter lang og rundt to meter høy tunnel skåret ut i stein 13 meter under Osiris-tempelet.

Tempelet befinner seg i ruinbyen Taposiris Magna på Egypts nordkyst, like ved der Nilen går ut i Middelhavet.

ALANYA: Ifølge historien ga Marcus Antonius byen i gave til sin dronning. Her fra Kleopatra-stranden, oppkalt etter en vik omtrent midt på bildet der hun skal ha tatt sitt morgenbad når hun oppholdt seg der. (Foto: Bjørn Moholdt)

Under vann

I tillegg til den enorme tunellen som nå er funnet er det også gjort flere religiøse funn.

– Utgravningene avslørte et enormt religiøst senter med tre helligdommer, en hellig innsjø, mer enn 1500 gjenstander, byster, gylne gjenstander og mynter med portretter av Alexander den store, dronning Kleopatra og Ptolemies, sier Martinez i et intervju med CNN.

Les om Kleopatras by i Tyrkia HER!

Ifølge Martinez har det ikke vært mulig å undersøke hele omfanget av tunellen, fordi noen deler står under vann. Departementet for turisme og antikviteter skriver på Facebook at det fra år 230 evt til år 1303 evt har vært rundt 23 jordskjelv på nordkysten av Egypt.

Jordskjelvene skal ha ført til at deler av Osiris-tempelet kollapset og ble liggende under vann.

– Det er foreløpig for tidlig å si noe om hvor disse tunellene fører, sier Martinez.

Ifølge CNN er neste steg i prosessen med å finne graven til Kleopatra å undersøke delene som ligger under vann.

Viktig oppdagelse

Martinez er ganske sikker på at det er nettopp ved tempelet i Taposiris Magna at Kleopatra har fått sin siste, evige hvile. Ifølge arkeologen er det flere ulike grunner til at hun tror dette kan være den kjente dronningens grav. En av de er selve navnet på tempelet. Flere personer under Kleopatras levetid mente hun var reinkarnasjonen av gudinnen Isis. Mye fordi hun var gift med Marcus Antonius, som mange mente var reinkarnasjonen av guden Orisis.

Martinez mener det derfor er sannsynlig at Kleopatra valgte å gravlegge sin ektemann i tempelet som var bygd for Orisis.

Martinez har også undersøkt flere av templene rundt Osiris-tempelet, men ingen av disse skal ha så mange ulike forhold kombinert.

– Dersom denne oppdagelsen leder oss til Kleopatra, vil det bli den viktigste oppdagelsen dette århundre, sa hun til CNN. ©