KLEOPATRA-STRANDEN: På sensommeren og høsten er det ikke lenger så folksomt på den populære stranden, selv om vannet fortsatt er varmt.
People & places
Frem fra glemselen
NO
Derfor bør du besøke Kleopatras badeby
SHARE THIS ARTICLE
La deg ikke lure av førsteinntrykket. Bak charter-fasaden har Alanya mer å by på enn de fleste er klar over.
Lenge lå Alanya i en tornerosesøvn. Byens fascinerende historie piplet bare tidvis til overflaten, som regel i usammenhengende brokker eller som garnityr i turistbrosjyrene.
MORO PÅ MARKEDET: Det florerer av tilbud på friluftsmarkedene, noe turister som innbyggere benytter seg av.
I det hele tatt ble Alanya oppfattet som en noe søvnig kystby, med en håndfull hoteller og litt fruktdyrking, handel og fiske som inntektskilder.
I nyere tid har byens historiske betydning blitt dekket til av strandsenger, alt inkludert-hoteller og kopivare-utsalg.
Men gradvis har en av Tyrkias største sommerbyer omfavnet sin begivenhetsrike fortid, både til glede for innbyggerne selv og ikke minst alle besøkende som mye av den grunn stadig vender tilbake.
I basaren
– Mange kommer hit år etter år. De må ha oppdaget mange av de andre kvalitetene vi har å by på , mener Sükrü Cimri, som i tillegg til rollen som forretningsmann innen reiselivet også jobber frivillig med å tilrettelegge for turismen i byen.
Det er lunsjtid, og vi sitter i byens kommunale basar – Ucuk Halk Pazari – ogventer på maten. I forkant har vi vært hos en av fiskehandlerne og kjøpt et par havabborer, som han ga videre til kokka Hovva (Eva) Turan på restauranten Mercan like ved.
Hovva lot meg deretter være med inn på kjøkkenet, for å vise meg hvordan hun grillet fisken.
– Det er ikke uvanlig å få restaurantene rundt her til å tilberede råvarene du har kjøpt i basaren. Ikke mange besøkende er klar over det, forklarer Sükrü.
Nettopp å vandre rundt på markedene og basarene er noe av sjarmen med Alanya. I tillegg til sin funksjon som matutsalg er de viktige sosiale knutepunkter, og en nøkkelforbindelse til fortiden.
Handelsmarkedene er alle byers mor, den viktigste årsaken til at folk søkte sammen. Slik oppsto de første samfunn, og slik var det også med Alanya – lenge før Alexander den Store inntok byen.
I POSE OG SEKK: Klassisk orientalsk krydder selges i store kvanta over hele Alanya.
SUVENIRER: Det finnes suvenirer i alle valører å få kjøpt, fra de ganske typiske til mer anvendelige og morsomme.
TREFFSTED: Havnepromenaden i Alanyas gamleby er et hyggelig treffsted for både besøkende og byens innbyggere.
BORGEN: Kalesis borgmurer snor seg nedover i fjellandskapet som troner over Alanyas gamleby.
Like bak de kilometerlange strendene går med andre ord livet sin vante gang, uavhengig av turismen som for alvor slo inn over kysten på 1990-tallet. På markedene – både de i friluft og de innendørs – kan du gjøre gode kjøp enten det gjelder alskens ferske grønnsaker, krydder, sko, klær og andre varer.
Det viktigste er likevel det sosiale.
– Akkurat det å handle på markedene er noe av det hyggeligste du kan gjøre her, som norske Tove Gerd forklarte meg. Sammen med ektemannen Dagfinn har de leilighet her, og ikke utelukkende på grunn av solen.
– Kulturen og menneskene er de store trekkplasterne. Og sola, selvsagt, den har nok vært viktig her lenge før turistene kom, mener Tove Gerd.
Kleopatras by
Alanya har en rik historie. Den havnet imidlertid ikke i historiske annaler før romerne inntok byen rundt år 70 f.Kr, etter de beseiret en diger piratflåte i farvannene like utenfor og skapte fred i området.
Et par tiår senere ga den romerske keiseren Marcus Antonius byen i gave til sin elskerinne – den egyptiske dronningen Kleopatra. Uansett hvor romantisk gaven syntes å være hadde den en praktisk årsak: Området rundt Alanya var viktig for produksjon av tømmer, som dronningen trengte da hun rustet opp sin marineflåte foran møtet med sin og elskerens nemesis – keiser Augustus.
KJØPSLÅ: Du kan gjøre mange gode kjøp de dagene det arrangeres marked i Alanyas gater.
Fortsatt snakker innbyggerne om Kleopatras strand som om det var i fjor hun steg ned i vannet på stedet som i dag bærer hennes navn.
Stranda hun angivelig skal ha badet fra utgjør egentlig bare en liten huk i berget under Alanyaborgen. Navnebruken er siden utvidet til å omfatte strandområdet som strekker seg tre kilometer vestover fra inngangen til de kjente stalaktitt- og stalagmitthulene ved foten av halvøya.
Deres angivelig helbredende effekt var i sin tid starten på turismen i området.
Selv denne sene høstdagen er vannet varmt, og vindene fra vest et behagelig innslag i ettermiddagsheten. Den grove sanden har en rosa farge som skimrer i sollyset, og som sikkert også den gang fanget den yndige dronningens oppmerksomhet.
FAMILIETREFF: Familien Cimrin har gjort suksess med å legge til rette for kjøp av leiligheter i Alanya-området, og retter seg særlig inn mot nordiske interessenter. – Vi er oppriktig interessert i at de skal trives her, sier Sükrü (t.v.) og Minna, her på Kleopatrastranda med sønnen Aleksi.
MARKED: Det var rundt markedene verdens byer i sin tid ble etablert.
FERSKVARE: Fiskehandler Mustafa Topal i den kommunale basaren plukker ut dagens middag, som snart skal tilberedes på restaurant Mercan like ved.
DAMLATAS-HULENE: De kjente stalaktitt- og stalagmitthulene i sørenden av Kleopatrastranden har angivelig helbredende effekt på enkelte sykdommer, og var i sin tid starten på turismen i Alanya-området.
SJØFARTSBY: Borgmuren Kalesi går helt ned til havet, der den blant annet passerer det imponerende skipsverftet fra middelalderen - Tersane – som gir besøkende en interessant innføring i byens gamle sjøfartstradisjoner.
GAMLEBYEN: Et tyvetall såkalte gület ligger klare for avgang langs Alanyas strandpromenade, et populær avbrekk for byens mange besøkende.
KLEOPATRA: I enden av stranda ligger klippen dronning Kleopatra angivelig badet fra.
Previous
Next
På den andre siden av halvøya som deler byen i to, der Alanya i sin tid oppsto, ligger borgen (Kalesi), Det røde tårnet (Kizil Kule) og skipsverftet (Tersane). Disse omfattende byggverkene ble alle reist i middelalderen, da byen var på sitt mektigste.
GRILLMAT: Kokken Hovva Turan på restaurant Mercan, med grillet fisk fanget i havet rett utenfor Alanya for noen få timer siden.
Dens strategiske beliggenhet ved havet, i ly av Taurusfjellene, fikk Seljuk Sultan Alaeddin Kaykubad I til å dra i gang denne omfattende opprustingen. Således ble Alanya også imperiets vinterhovedstad, en ikke ubetydelig om enn uoffisiell heder som fikk forretningene til å blomstre.
På markedene er det vanskelig å skille mellom innbyggere og turistene…
Så kom mongolene, og alt ble forandret.
Da handelsveiene senere endret seg, og det geopolitiske tyngdepunktet beveget seg vestover mot Spania, Portugal og England, svant Alanya hen i historiens blindsone.
Gode tider
Pendelen har etter hvert svingt tilbake i Alanyas favør. På den 70 km lange tyrkiske rivieraen har byen gjenerobret mye av sin posisjon som senter for utviklingen. Turismen utgjør med over ti milliarder kroner i årlig omsetning den viktigste næringen for byen, og 60 prosent av alle tyrkiareisende nordmenn lander her.
Den jevne økningen i besøk skyldes at Alanya er en levende by, med en befolkning som ser på turismen som en velsignelse. Her kommer man de besøkende i møte på en måte som gjør at mange får lyst til å komme tilbake.
– Vi har jobbet mye med akkurat det, innrømmer Sükrü
At butikkselgerne ikke er så ivrige (les: aggressive) som andre steder rundt Middelhavet, at det er rent og pent, og at stadig flere behersker andre språk er opplevelser som merkes direkte.
Alanya er rett og slett en behagelig by å bevege seg i, til alle døgnets tider.
NORGESVENN: Mürsit Gürgün jobbet 16 år i Norge, og har gode minner fra sin tid i rederiet Bergesen.
Den nye tid
Du merker det på to områder. På markedene er det vanskelig å skille mellom innbyggere og turistene, og langs strandpromenaden i gamlebyen er det en fin blanding mellom lokale svermere og utenlandske par arm i arm. Det ene utelukker på ingen måte det andre.
– From Norway? Jeg arbeidet der i 16 år, sier plutselig Mürsit Gürgün.
Pensjonistens ungdommelige smil er smittende, og norsken er ikke så rusten som alderen og årene som har gått siden skulle tilsi. Som sjømann reiste Mürsit på verdenshavene for rederiet Bergesen, og var stasjonert i Oslo. Jeg treffer Mürsit der han nyter solnedgangen over havna ved den karakteristiske fyrlykten, som ligger ved enden av en lang molo i havnebassenget. Den viser vei til og fra kai for lystbåtenes og de mange gülets (tradisjonelle, tyrkiske handelsskip i tre) som har hjemmehavn her.
– En fin tid, nordmenn er redelige og fine å ha med å gjøre, skynder han seg å legge til.
For tiden bor han hos datteren i Alanya. Rundt seg på trappen inn til fyret har Mürsit et par kompiser som han deler litt mat og drikke med, mens de slarver om livets viderverdigheter.
Når vi tar farvel kaster solen et blodrødt lys på gamlebyen, som om en halvtime ligger i skyggen av halvøya der byen en gang oppsto. Som en gullforgylt slange snor den ytre forskansningen til den karakteristiske borgen seg opp til toppen av høyden, der innbyggerne i sin tid var på vakt etter fiender som lurte i farvannene.
Den tiden er heldigvis forbi. De eneste som kan rokke ved idyllen er de millioner av gjester som strømmer inn over strendene.
Det er de flotte strendene folk kommer hit for, men i tillegg til de mange markedene er mulighetene for fysiske utskeielser absolutt til stede. For eksempel ligger Taurus-fjellene helt inntil byen, med flere merkede ruter for vandring. Hit søker også byens innbyggere når heten nede ved sjøen blir for intens. I faunaen finnes både brunbjørn, ulv, gaupe, villsvin og rev, for å nevne noen.
Jeepturer til Sapadere Canyon og båtturer opp Smaragdfloden er andre aktiviteter, med priser fra rundt 150 kr og oppover (inkludert måltid).
En tur på havet i de typiske, tyrkiske gület-fartøyene er også en hyggelig avkobling. Du finner tilbydere av turer over hele byen, eller du kan melde deg på turer direkte ved båtene.
Good to know
Sov og spis godt
Sov godt: White Gold Hotel & Spa er et lekkert all inclusive-hotell helt vest på Kleopatrastranden i Antalya. Rommene har balkonger, bassengområde og utendørs restauranter med herlig utsikt over stranda. Hotell Palmyie Beach er et av bare fire hoteller i hele Alanya som ligger rett på stranda. Hotellet er noe slitt, men har en hyggelig betjening og god mat, i tillegg til sentral plassering. Xperia Grand Bali Hoteler et all inclusive-hotell sentralt beliggende med koselig bassengområde og egen a la carte-restaurant.
MATGLEDER: Det tyrkiske kjøkken er verdenskjent, men tilberedning av fersk fisk krever lite annet enn litt grønt til.
Spis godt:Kebab får du i utallige varianter, og er i utgangspunktet en enkel grillrett av får- eller lammekjøtt. Det var i mer krigerske tider at persere og tyrkere brukte sverdene sine eller andre enkle hjelpemidler til å grille kjøttet over kull eller ild.
Tepe Hanligger en halvtime i bil inn i Taurus-fjellene, og er populært både blant turister og lokale å innta frokost og lunsj, som er det viktigste måltidet i Tyrkia (særlig i helgene). Buffeten deres er forbilledlig, og atmosfæren god. Haydar Ustaer muligens Alanyas beste kebabhus, relativt nytt og plassert i 35-metersavenyenved innkjøringen til sentrum av byen. Det åpne ildstedet der kebabene blir tilberedt er en attraksjon i seg selv.
Red Tower Brewery Restaurant er en gammel kjenning av norske turister, som holder til i en hel bygård rett ved det ikoniske røde tårn i enden av strandpromenaden. Stedet lager sin egen øl, serverer nydelig mat, og uterestauranten har en formidabel utsikt over havna. Mini Mutfaket steinkast fra handlegaten
er som et forvokst gatekjøkken midt inne i gamlebyen, og mer en lunsjbar for byens egne enn et klassisk turiststed. Den store attraksjonen er de usedvanlig lave prisene, den enkle, men gode maten, og at det går veldig fort.
Slik kommer du du dit
Flere av de store norske turoperatørene har charter-reiser til Alanya, enten via Antalya eller over den noe nærmere flyplassen Gazipasa. Flere flyselskaper flyr den veien, i sesongen både Norwegian og SAS. Turkish Airlines har også regulære ruter via Istanbul.
GODT KLIMA: Alanya har lengre sesong enn de fleste stedene i det nordlige Middelhavet.
Updated 23/04/2020
Bjørn Moholdt - Writer and photographer. He is restlessly traveling the world in search of inspiring stories that will nudge you as a traveller in the right, sustainable direction.