Synkende befolkningstall har fått politikere i den sørlige italienske regionen Calabria til å tenke nytt. For å øke innbyggertallet og bedre næringslivet i regionens landsbyer med under 2000 innbyggere, tilbyr de nå innflyttere 28 000 euro (288 993 kroner) over tre år i lønn, skriver CNN.

EM-suksessen har satt fart i initiativet.

Langvarig entusiasme

Det er likevel ikke bare å pakke ned shortsen og sandalene, og fly ned til solfylte Italia for å førtidspensjonere seg. Initiativtakerne vil ikke bare ha nye mennesker, men folk med næringsvett. For å få kloa i den månedlige utbetaling på mellom 800 og 1000 euro, må man involvere seg i en liten bedrift – enten ved å starte opp sin egen, eller kunne tilby kompetanse som er etterspurt i landsbygda.

I følge CNN er håpet at dette skal lokke unge og aktive mennesker til de grisgrendte italienske strøkene. Derfor må du også tilhøre den yngre garde – er du over 40 år er det bare å vinke farvel til pengesekken.

Tiltaket har fått navnet «aktiv innbygger-lønn», og håpet er å skape nytt liv i de små samfunnene. Mens turisme og andre tilflytningstiltak ifølge initiativtakerne ikke bedrer situasjonen over tid, er poenget med lønnen å skape mer langvarig entusiasme og livsgrunnlag i fraflyttede områder.

LANDSBYLIV: Mange ønsker seg til de sjarmerende italienske middelalder-landsbyene. (Foto: Bjørn Moholdt)

Gratis hjem

– Målet er å stimulere den lokale økonomien og blåse nytt liv inn i småskalasamfunn, forteller en regional politiker til CNN.

Blant de ni landsbyene som CNN lister opp blant de gamle håpefulle, finner vi blant annet Bova. Stedet kalles regionens balkong, og CNN melder at geitemelk er på salg hver dag, i tilfelle de 300.000 kronene ikke skulle strekke til. Landsbyen er visstnok også bygget på bestilling fra en armensk dronning, så her finnes det historisk sus.

En mer skjult perle er San Donato di Ninea, som så vidt noen utenfor regionen visste eksisterte før 70-tallet, ifølge CNN. Tross få folk er det likevel nok å oppdage i den lille fjellandsbyen: Plassert i en av Italias mest profilerte naturreservat, finnes det flust av både flora og fauna i området.

I rekken italienske byer som vil lokke deg til å flytte dit med lukrative tilbud, er Cammarata siste by ut.

Ifølge CNN tar den sicilianske byen det ett hakk lengre: Her får du et hjem, helt gratis, dersom du ønsker å flytte dit.

Unge prioriteres

– Jeg hater å se at denne vakre, historiske byen blir tom og gjort til ruiner. Det gjør vondt, sier ordfører Vincenzo Giambrone til kanalen.

Han har de siste årene prøvd å overbevise utflyttere om å gi hjemmene sine gratis til noen som vil ha dem.

Ifølge ordføreren er omtrent et dusin steinhus for tida ute på markedet, og flere skal snart være klare for overtakelse.

– Eierne ser ikke skaden de gjør når de lar hjemmene stå og nekter å gjøre noe med de historiske byggene. Det skaper et dypt arr i byen, blant annet med en risiko for at byggene kollapser, sier han.

Likevel kommer avtalen med noen krav.

Kjøperne må renovere bygget de tar over innen tre år, og betale 5 000 euro – omtrent 50 000 kroner – i depositum, som blir tilbakebetalt når jobben er gjort.

Ifølge CNN vil unge familier med barn prioriteres, og om et ungt par får et barn etter at de har flyttet til Cammarata, venter 1 000 euro – omtrent 10 000 kroner – i bonus. ©