Storbritannia har en enestående kultur for å dyrke frem fargerike og naturskjønne hager og parker, som blir enda vakrere nå som våren har kommet. Blant de mindre kjente oasene er blant annet den ovennevnte islamske, en hage kjent fra filmen The Secret Garden og en hemmelig piknikplass gjemt i travle London.

På en sandsti

Besøker du Storbritannia denne våren, er det nærliggende å stikke innom en av de mange vakre parkene og fredelige hagene som ligger gjemt både i byene og på landet. Og mens hagene ved Royal Botanic Gardens og Blenheim Palace and Gardens er velkjente og godt besøkte, finnes det også flere mindre kjente oaser.

Det er likevel ingen vei utenom den engelske byen Kent, kjent som «Englands hage». På Walmer Castle and Gardens kan du i tillegg til et historisk slott også utforske flere fortryllende hager. Blant høydepunktene er Broadwalk Garden, hvor du rusler langs en sandsti forbi urtelignende planter, fargerike blomster og bølgende hekker. 

Ulike klimasoner

Ved det samme slottet ligger også Queen Mother’s Garden, som ble gitt til dronning Elizabeth IIs mor på hennes 95-årsdag. Hagen er designet av hagedesigner Penelope Hobhouse og gjenspeiler med sitt rektangulære design og frodige beplantning interessen hennes for islamske hager. 

I vårmånedene kan du glede deg til å se fargerike tulipaner og iøynefallende hagtorn. Ved hagene er det også mulig å delta på blant annet yoga, meditasjon og mindfulness-gåturer.

HØYDEPUNKT: Dronningmorens spesielle «islamske» hage i Kent. (Foto: English Heritage)

En times kjøretur fra Kent, i Surrey, ligger hagen RHS Garden Wisley. Her finner du en av verdens største plantesamlinger. Et av høydepunktene er hagens glasshus, som er på størrelse med ti tennisbaner. Her kan du utforske ulike klimasoner og gå blant palmer, banantrær og sørafrikanske liljer. 

Ved siden av ligger RHS Hilltop – Home of Gardening Science – som er Storbritannias første hageforskningssenter. Det er åpent for publikum og åpnet dørene i 2021. Her kan du lære om ulike planter og forskningsprosjekter samt se botanisk kunst.

Piknik i hagen

I York i Nord-England kan du utforske Halmsley Walled Garden, som er med i filmatiseringen av Frances Hodgsons roman The Secret Garden. Hagen er full av blomster i sprudlende farger og har flere små kroker hvor du uforstyrret kan nyte de vakre omgivelsene. Hagen har også en frukt- og grønnsakshage, samt et område fylt med spiselige blomster.

London har også rikelig med grønne oaser for den som vil ta en pause fra storbyen. Du kan for eksempel besøke Phoenix Garden, som er skjult bak Charing Cross Road. Denne lille og gjengrodde hagen vedlikeholdes av frivillige. Den bugner av planter og blomster og huser også blant annet spurver og frosker. 

I nærheten av hagen ligger matmarkedet på St. Giles in the Fields, så det passer fint å bruke hagen som rasteplass. ©