Uttalelsen fra Harry Theoharis falt på åpningsdagen for den store virtuelle reiselivsmessen ITB Berlin 2021.

– Med den erfaringen vi har samlet siden nedstengningen i fjor håper vi å åpne 14. mai, sa Theoharis.

Ingen forskjell

Åpningen skal skje gradvis frem mot denne datoen. Planen fremover er blant annet å teste landets helseprotokoller i begynnelsen av april med EU og andre høyt vaksinerte land som Israel.

Turistministeren understreket at alle datoer veiledende, men målet er helt klart å ønske besøkende velkommen denne sommeren. 

– Alle besøkende som er vaksinert eller har antistoffer eller tester som viser at de er negative er velkomne, sier Theoharis.

De blir i tillegg underlagt stikkprøver, ikke ulikt de fra i fjor, basert på landets EVA-program, Hellas AI-screening- og testprogram opprettet for å utelukke Covid-19-smittede i å komme inn i landet.

– En vesentlig forskjell fra i fjor er at vi kan bruke betydelig hurtigere tester, forklarer Theoharis.

SATSER STERKT: Den greske turistkampanjen sikter bredt.

Reisende som tester positivt blir isolert umiddelbart. Logikken der er blant annet at den besøkende dermed slipper annet bryderi, som å sjekke inn og ut av hotellet.

Alle helsebehov, inkludert sykehusinnleggelse, relatert til Corona, skjer på den greske statens bekostning, akkurat som i fjor.

Turistministeren sier også at alle Corona-regler for landets innbyggeren også vil gjelde for turister.

– Det blir ingen differensiering, ingen unntak, sier Theoharis.

Norsk oppstart

Det inkluderer bruk av masker på offentlige steder. Hellas vil som i fjor også styrke sitt helsevesen på alle destinasjoner for å skape trygghet for riktig pleie til borgere og gjester.

Videre prioriterer regjeringen vaksineringen av alle dem som jobber i turistnæringen, så vel som for den generelle befolkningen, så snart de mest sårbare har fått sine doser.

– I mellomtiden krever vi hyppige tester av ansatte, av sikkerhets- og trygghetshensyn, sier statsråden.

Per i dag ligger Hellas på et smittenivå på 177 smittede per 100 000 innbyggere. Til sammenligning er Frankrike og Spania på henhodsvis 431 og 249. Likevel tas det ingen sjanser på at det skjer en økning smitte-omfanget frem mot sommersesongen. En rekke smitteverntiltak blir forlenget frem mot 22. mars, blant annet at at alle utlendinger må i sju dagers karantene ved ankomst

Apollo som den største aktøren i det greske markedet har ifølge nettstedet flysmart24 planlagt sin første flyvning til Chania på Kreta fredag 30. april. Ving begynner etter planen 2. mai, med en flyvning til Rhodos, mens TUI er klar til oppstart samme øy 25. april. ©