Målet er å få igang reiselivet igjen, med regimer som ikke setter folkehelsen i fare. Initiativet gjelder flyruter fra europeiske land som tillater det.

Kampanjer

Protokollene partene er blitt enige om er at reisende fra områder med flere enn 50 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. De reisende må i tillegg fremvise en negativ Covid-test tatt 48 timer før avgang.

I tillegg må de besøkende avlegge en ny test 48 timer før de returnerer fra øygruppen. Er testresultatet tatt før returen positiv får du ikke reise fra øygruppen, men må i isolat.

Kostnadene knyttet til Covid-19 inkludert isolering dekkes av myndighetene.

300 hotellrom skal klargjøres for potensielle isolatturister, 150 på Gran Canaria og 150 på Tenerife.

Det nye regimet skal nå presenteres for myndigheter i europeiske land, og håpet er at det fører til at de fjerner karantenekrav ved retur fra Kanariøyene og Balearene (bl.a. Mallorca og Ibiza). Det jobbes også med å utvide regimet til andre reisemål på fastlandet.

Det blir i tillegg til de nevnte tiltakene også kjørt kampanjer rettet mot turister for å markedsføre bruken av den spanske sporingsappen Radar Covid. Den vil komme i flere språkutgaver.

God utvikling

Onsdag i forrige uke kunngjorde presidenten på Kanariøyenes, Angel Víctor Torres, at Kanariøyene skal innføre frivillig Covid-testing på lufthavnene. Det skjedde etter at TUI Tyskland kunngjorde at de gjenopptar pakkereiser til Kanariøyene, uavhengig av om tyske myndigheter fraråder reiser.

Torres har avklart med TUI at testing av turister selskapet frakter til flyplassene kan innføres tidlig i november, sier den regionale regjeringen i en pressemelding. Tysklands kriterier for å definere høy smitterisiko med fraråding av reise til et område er 50 smittetilfeller i løpet av de siste sju dager.

De siste 14 dagene har Kanariøyene de laveste smittetallene i forhold til innbyggertallet av alle regioner i Spania. I går lå det  på 107 tilfeller per 100 000 innbyggere, ifølge dagsrapporten fra det spanske helsedepartementet.

Torres understreker at innbyggerne må fortsette å følge smittevernregulativet og ikke senke guarden, selv om utviklingen er god for tiden.

Testene av TUI-reisende blir av et utvalg av de reisende, og er frivillig. TUI skal fly turister fra Tyskland til Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote. Det legges opp til sju avganger per uke. ©