Spania er nordmenns foretrukne Syden-reisemål. Før pandemien reiste rundt én millioner dit hvert år. En rekke andre land har fortsatt Spania som sommerferie-favoritt.

Håpefullt bilde

Det gjør at spansk reiselivsnæring tror på et godt 2023. Det sier i hvert fall en ny omfattende studie av den spanske reiselivsnæringen. I år forventer den en samlet vekst på 4,7 prosent sammenlignet med 2019, året før coronakrisen.

Nyhetsbyrået Reuters viser til Exceltur, som er en sammenslutning av 33 turismerelaterte spanske aktører som inkluderer luftfart, hoteller, turoperatører, kredittkortselskaper og bilutleiefirmaer. Disse har bidratt til funnene i undersøkelsen.

– Undersøkelsen tegner et håpefullt bilde for dette året. Dette indikerer at ønsket om å reise fortsatt er utbredt, sier visedirektør i Exceltur, Jose Luis Zoreda, til Reuters.

Vekst i BNP

Den økonomiske utviklingen utfordrer naturligvis også reiselivsnæringen i Spania, heter det i studien. I fjor førte blant annet inflasjon, økte drivstoffkostnader og stigende lønninger til at det gjennomsnittlige prisnivået steg 6,6 prosent.

Om den forventede veksten for i år opprettholdes vil Spania få 12,2 prosent av landets brutto nasjonalprodukt (BNP)  fra turisme.

I fjor hadde Spania ifølge offisielle tall 80,4 millioner turist-ankomster fra utlandet, som utgjorde 85 prosent av tallet fra 2019.